Българският петобой изпраща много успешна година

Това заяви президентът на федерацията Андрей Кузманов

Българският петобой изпраща много успешна година

Отминаващата си година определено беше повече от успешна за българската федерация по модерен петобой.

Европейска и Световна титла, домакинство на Световна купа и Световно първенство, белязаха част от успехите на родната централа в изключително оспорвания спорт, включващ пет дисциплини.

Благодарение на отлично организираните международни събития у нас, България получи правото да бъде и домакин на две Световни купи за мъже и жени през олимпийската 2020-та година.

„С оглед на резултатите мога да определя 2019-та като чудесна година за нашия спорт. Благодарение на Светла Згурова имаме Европейска и Световна титла при девойките до 17 години, което е голям успех. Младите ни състезатели показват голямо израстване и определено имат възможност за още успехи в следващите големи турнири и първенства. Това, че сме домакини на две Световни купи е прецедент в историята на модерния петобой. Досега няма друга държава, която да е приемала най-добрите петобойци в света два поредни пъти. Горди сме с това признание, както и с думите на всички от Борда на директорите на Международната федерация, които бяха казани за нас на последното заседание в Унгария”, сподели президентът на БФМП Андрей Кузманов.

Домакинствата на СК ще бъдат от 25 до 29 март и от 2 до 5 април. По международния календар това са купи №2 и №3 от общо четири преди Олимпиадата в Токио.

„Тези домакинства са много важни. Първо, защото нашите състезатели ще имат повече подкрепа от трибуните и ще се раздадат максимално. Второ, ще дойдат в София елитните състезатели от цял свят, които гонят участие на Игрите, а тези две купи ще им дадат много точки и всяка позиция в крайното класиране ще е от изключително значение. Трето, това е огромен престиж за България. Телевизионният гигант „Евроспорт” ще предава репортажи, ще пристигнат много журналисти от няколко континента. Много сериозен интерес има още от сега. Вече сме създали работни групи и всеки имам ресор за изпълнение по организацията. Това е поредната отлична възможност да покажем и да се докажем пред света като добри домакини. Отново плуването ще бъде на басейн „Диана”, а фехтовката, ездата и комбинирата дисциплина ( бягане + стрелба) на територията на Национална спортна академия”, допълни Кузманов.

Все още не е ясна точната бройка на българските състезатели, които ще вземат участие в двете домакинства, но със сигурност ще видим най-добрите при мъжете Тодор Михалев и Явор Пешлеевски. Въпреки възрастта си от 18 години Светла Згурова ще участва при жените. Засега с най-големи шансове за класиране на ОИ в Токио са Михалев и Пешлеевски. На последната квалификация за годината в Казахстан Тодор Михалев завърши 4-и в индивидуалната надпревара и към момента е в точките за директна квота. Явор Пешлеевски не участва заради контузия, но вече е напълно възстановен и тренира на максимални обороти.


В края на януари двамата ще вземат участие и на първата квалификация за 2020, която ще бъде в Унгария.
Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки