Илиана Раева: Иска се къртовска работа, момичетата трябва да не спират да мечтаят и да искат

"Не ме изненада това, че Татяна Воложанина ярко се откроява от всички останали"

Илиана Раева: Иска се къртовска работа, момичетата трябва да не спират да мечтаят и да искат

Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира представянето на гимнастичките след края на първото контролно състезание за годината, което се проведе вчера в зала "Раковски". Татяна Воложанина спечели контролното, в което не взеха участие трите основни състезателки - Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова.

”Боряна, Катрин и Невяна се готвят за олимпийските игри в Токио. Те са с абсолютно нови програми. Тяхната подготовка и влизането им в състезателния сезон трябва да е стратегически много добре подготвена. Бранимира Маркова е изготвила специална програма, която следват както за подготовката им в момента, така и коя къде ще участва. Трябва и много да внимаваме с начина на натоварване във всяко отношение, защото новите съчетания са много трудни не само като композиции, но и като издръжливост, поради изключителната наситеност на елементите. Затова трябва максимално добре да бъде планиран стартът им, за да бъдат във върхова форма когато трябва", коментира Раева в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

Тя добави, че не е изненадана от победата на Воложанина.

"Не ме изненада това, че Татяна Воложанина ярко се откроява от всички останали. Таня е състезател с огромен капацитет и последните две години бележи развитие само в положителна посока. Тя е много различна като стил от всички останали и и е много силна в трудностите с тяло. Тази година обаче показва и скок в развитието си при работата с уреда. Има изключително силен характер и е много отговорна на тренировки и още повече на състезание. Тази година, от това което наблюдавам, мисля, че Таня ще бъде равностойна конкуренция на Буба, Кати и Неви.

Не съм изненадана от второто място на Валерия. Това е един много талантлив и комплексен състезател. Още не се чувства комфортно с обръч, съвсем закономерно, но съвсем скоро и там ще покаже огромните си възможности. Тя е впечатляваща с многото си качества, но малко се знае за нея, колко смел и умен състезател е. От нея очаквам много. От нея и Катрин Цонева, която за съжаление много наруши подготовката си и не беше достатъчно готова за това контролно. Беше месец с обездвижен крак, а в началото на тази година пет дни отсъства по обективни причини. Така, че това, което показа днес, с толкова отсъствие е повече от добро. Много е впечатляваща със своята ярка артистичност и завидна смелост. Много сложни съчетания и невероятна динамика. Класирането и днес е закономерно поради грешките, но не отговаря на големите и възможности", добави Раева.

"Вая Драганова е напреднала през последния месец, но към нея имам големи претенции, защото тя може много. Трябва да работи още по-усърдно, защото тя е от онези състезатели в художествената гимнастика, които съдиите много харесват. И не само съдиите. . . всички! Хубаво е, че "малките жени" всеки ден им дишат във врата, защото това е добър стимул за работа. Когато тя играе както трябва и може, просто не можеш да отделиш очи от нея. Не беше най-добрият ден и за Лъчезара Пекова. Изглеждаше притеснена и не всичко и се получаваше. Независимо от това виждам стремеж към повече насищане на композициите, интересни и нестандартни елементи, така както и при Леонор Божанова. Напредък има и при двете. Особено при Леонор. Независимо от грешките и класирането и, тя приятно изненада с композиции и израстване във всяко отношение.

Също така приятно ме изненада и Никол Атанасова. Значително по-уверена и спокойна, тя е напреднала много по отношение на трудностите. Красимира Илиева е състезателката, която аз гледам с голямо удоволствие. Толкова усет към музика, уред, такава култура и постановка на ръце... Много добри композиции! Всъщност, всички композиции, които видях днес ми харесаха. Направихме разбор и казахме всичко, върху което трябва да се съсредоточи работата. Има много, много какво да се усъвършенства. Но Таня Воложанина с разлика е над всички в този момент", коментира още президентът на БФХГ.

Раева е много доволна от представянето на девойките. Те също имаха контролно вчера, което беше спечелено от Стилияна Николова от клуб Етър (Велико Търново).

"Ето това беше истинско удоволствие. Изключителни композиции! Изключителни! Такъв скок за толкова кратко време. .. Днес Филипа Филипова сподели, че най-висока оценка на D3 и за двете състезания е дала на Ева Брезалиева на едно от съчетанията й. Ами тя и Стилияна могат да се състезават при жените. Браво! Невероятна Стилияна днес! Изключителна Ева! Веднага след тях, плътно слагам Радина Томова! Това дете е направило огромен скок в развитието си. Всички са напреднали, но те трите днес се отличаваха. Тук искам да кажа, че аз съм много доволна и всичко казано е така, но на разбора съдиите, треньорите и аз коментирахме основно грешките и какво трябва да се коригира. Материалът е прекрасен, съчетанията също. Иска се къртовска работа", заяви Илиана Раева.

2020 е олимпийска година, а според Раева момичетата от ансамбъла и индивидуалното не трябва да спират да мечтаят.

"Те трябва да мечтаят и да искат! Последните месеца им говоря само за това - че ще постигнат това, което те искат, а не аз и треньорите им", завърши президентът на БФХГ.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки