Героят за България разкри най-ценния съвет от Гришо и заяви: Искаха да ни разбият отбора!

„Пожелавам си да съм здрав, другото се постига с много труд", каза Александър Лазаров

Героят за България разкри най-ценния съвет от Гришо и заяви: Искаха да ни разбият отбора!

Българският тенисист Александър Лазаров сподели своите впечатления от наскоро приключилия турнир АТП Къп, където родните тенисисти завършиха на престижното девето място и останаха на косъм от излизане от групите.

Алекс Лазаров се превърна в сензацията на българския отбор, а може би и на целия турнир, след невероятната му победа с Григор Димитров на двойки срещу тима на Великобритания.

Алекс Лазаров призна, че времето му в Австралия е минало изключително бързо и с удоволствие би изиграл мача срещу Белгия отново. 

"Чувствам се добре. Бяхме там около 2 седмици, аз не ги усетих, не ми се прибираше. Тук съм си свикнал, но там беше нещо ново за мен и се надявам да се върна в най-скоро време", призна Лазаров. 

"Загубата от Молдова не беше предвидена и не беше окей. Но бих изиграл отново мача с Белгия, защото беше решаващ за класирането ни", посочи Лазаров пред Gong.bg и сподели, че според него причината за неочакваната загуба от Молдова на двойки не е била подценяване.

"Подценяване нямаше, но и те нямаха какво да губят и беше ясно, че няма как да се класират. Втората им ракета - Кузбинов игра мачът на живота си. Имаше моменти, в които ретурът му се връщаше по-бързо от моя сервис. Реално просто им вървя през целия мач. Така се случват нещата, затова тенисът е интересен спорт. Единия ден биеш бивш №1 в света с АТП титли, а на другия ден можеш да загубиш от хора, от които си мислиш, че няма как. Но това са нормални неща."

Младата надежда призна, че те самите не са очаквали толкова добро представяне на турнира и оценява успеха, до който стигнаха.

"След като спечелихме първия мач дори почнахме да се шегуваме, че трябва да си променяме билетите, защото има вероятност да останем по-дълго време. Но това е спорт, в който се случва всичко. Девето място е уникално за мен, защото по показатели бяхме дори по-добри от аржентинците, които се класираха. Пред нации сме като Германия, Австрия, дори хърватите ги минахме. Така че за мен това е невероятно, имайки предвид, че всяка друга страна има поне по двама играчи в първите 100, а ние имаме само един. Това показва, че ако наистина искаш нещо и се стремиш да го постигнеш, се получава накрая", коментира Лазаров.

"Със сигурност положителните емоции са много повече от отрицателните. Отборният дух, колективът бяха много важни. Тенисът е индивидуален спорт, това да си с такъв играч в отбор, да черпиш мъдрост и професионализъм не е често срещано. Григор е професионалист във всяко отношение, може само да се учим. Трябва да има повече такива събития, защото нещата се случват по съвсем друг начин."

Това бе първото по рода си издание на турнира АТП Къп, а една от новостите бе отборната зона, която бе встрани от играещите тенисисти. Лазаров сподели, че това е било от помощ в отборната игра, но не е убеден, че и на сингъл ще бъде толкова успешно нововъведение.

"Това е невероятно. Ако някой играе и му трябват наплетени ракети, някой от нас носи. Ако му трябва нещо за пиене, някой от нас тича и му носи. Казваме му статистика, защото ние можем да я видим на таблети. Можем да кажем в проценти вкарани сервиси, на ретур как играе, колко непредизвикани грешки има. Когато ги знаеш тези неща и играеш по същото време, ти можеш да ги промениш. Такъв беше случаят с Даниел Еванс. Гришо падаше, но след това неговият треньор седна, успокои го, каза му какво трябва да промени и за отрицателно време се справи. Резултатът бе положителен накрая и успя да го победи. Така че тази атмосфера на мен лично ми допадна много. Има много хора обаче, които са свикнали да са сами на корта и никой да не им казва нищо. Ако трябва да се дели кой е за и кой против, ще се създаде много напрежение и няма смисъл", заяви Лазаров.

По време на двуседмичния си престой, Лазаров и останалите имаха възможността да се докоснат отблизо до първата ни ракета - Григор Димитров. Роденият в САЩ българин призна, че това е било от изключителна полза за него.

"Успях да науча това да бъдеш професионалист, независимо какво се случва. Той имаше тежка година миналия сезон, но не спя да тренира, да се раздава и накрая изригна на US Open. За мен това бе най-ценно. На двойки примерно имаше два мачбола за англичаните и бяхме почти отпаднали, но се борихме докрай. За мен бе много важно да видя като човек как се държи. Всички знаем, че той е голям тенисист, но той е и голям човек. ЗА да искаш хората да те уважават, ти също трябва да ги уважаваш и да уважаваш себе си. Той е пример за това нещо."

"Неслучайно всички треньори казват, че всички неща са свързани. Не можеш да очакваш да играеш добре, ако не си се наспал или не си закусил. Като дете си мислех, че тези неща не са важни, но когато започнеш да играеш на такова ниво, осъзнаваш, че ако не спазваш всичко, няма как да имаш желаните резултати. Това се виждаше и там. Когато ние нямахме мачове, гледахме останалите по телевизията, а на мен ми беше мерак да ги гледам отблизо. Тенис фенът в мен се пробуди, но това щеше да окаже влияние на възстановяването ми. Така че трябваше да се лиша от някои мои нужди", призна Лазаров.

Лазаров коментира и нашумялата публикация с анонимен автор, която се опита да всее раздор в българските редици.

"Смисълът на този пост е да развали тези отношения, които създадохме там помежду си. Имахме около 10 часа закъснение на летището на връщане и отделихме доста време да се посмеем на това. Аз го приех нормално, защото не е за първи път, нито е за последен. Хората имат два избора - да запомнят участието ни с това, че станахме девети в света и победихме Англия, а другото е да се запомни с това кой колко пари е изкарал, кой е платил разноските. Аз не мога да съдя никого, всеки има избор, така че аз само мога да кажа, че няма никакво значение кой какво е платил."

Българският тенисист призна, че въпреки доброто си представяне на двойки, предпочита да играе на сингъл.

"Не харесвам двойките и всеки се пита защо. Имам повече опит от фючърс и чаленджър двойки, където играта не е такава. Там се закотвяш отзад, започват едни диагонални разигравания, няма я тази динамика. Там е който се престраши да пресече, прави точка. Тук трябва да покажеш игра, самоувереност. Затова бях изключително притеснен, защото никога не съм играл двойки на такова ниво. На Sofia Open съм играл няколко пъти, но е много по-различно, защото и човекът до теб не е Григор Димитров, а и съперниците не са бивши №1. Така че разликата е огромна. Аз лично предпочитам да играя на сингъл, защото там всичко си зависи от теб", заяви Лазаров. 

Лазаров призна, че е останал впечатлен от австралийската гостоприемност и от искрено приятелското отношение на всеки австралиец. 
"Това, което най-много ми хареса, бе искрената доброта на хората към нас. Аз съм роден в Щатите и това нещо съм свикнал да бъде изкуствено. Има го това отношение, но е лицемерно и се усеща. Там дори в 5 часа сутринта да си извикаме кола за кортовете, те ще дойдат радостни, ще си говорим, ще питат как сме. Никой никога не закъсня, за да ни вземе. От това бях най-много впечатлен, също и от организацията. Да можеш да покриеш всичко на три различни места по едно и също време е страхотно. Не знам как успяха по този лесен начин да го направят за зрителите."

Сега за българският тенисист, поставен под №513, предстоят турнири в Турция, а след това връщане в САЩ и участие на Купа Дейвис, където отново ще се събере с останалите "трикольори".

"Реално на почти всеки турнир, на който участвам, играя и на двойки, но е повече за тренировка. Не съм фокусиран над победата на всяка цена. Сега заминавам за Турция, където имам два турнира. Избрах я, защото е по-близо и сега не ми се пътува. Събра ми се страшно много. След това директно от там заминавам за Щатите. Там ще изиграя няколко по-високи турнира. Доколкото разбрах, от федерацията предприемат тренировъчен лагер в Щатите преди участието ни на Купа Дейвис в Коста Рика. Надявам се да бъде много весело, пак ще сме същите хора, които бяхме и в Австралия, надавям се на успех."

"За мен се обезсмисли Купа Дейвис в момента, в който промениха формата. Драмата в петия сет я няма и можем да я гледаме само на турнири от големия шлем, а за мен това беше най-хубавото. Защото всеки се раздаваше докрай, публиката се влагаше по нереален начин. Сега ако ме питаш какви са нормите да бъдем във втора или първа група и какво се изисква от нас, дори не знам. Промениха точките, класирането, така че.. Да, харесва ми защото е отборно, състезаваш се за България, но АТП Къп е по-голямо. В Купа Дейвис трябва да биеш всички, за да си проправиш път и е много, много по-трудно."

Името на Алекс Лазаров нашумя покрай участието му в миналогодишното издание на Sofia Open, където стигна до мач с един от идолите си - Фернандо Вердаско. Тенисистът заяви, че с радост би участвал и на тазгодишното издание. 

"Още никой не знае кой ще участва, защото засега на никой от нас ранкинга не му стига, за да играе директно. Трябва да има покана от организаторите. Надявам се до септември да имаме нужния ранкинг, за да влезем без покани. Те ни уведомяват рано преди да започне турнира, може би месец-два. Миналата година участвах след финала на държавното, където наградата беше уайлд кард за квалификациите. Ще видим дали тази година няма да бъде лятното държавно, или друг турнир. От тях зависи."

"За мен е по-добре, че преместиха турнира. Гришо потвърди, че ще участва. Надявам се всичко да мине по план и да дойде. Сигурен съм, че ще напълни залата. Помня когато спечели преди две години, беше невероятно. Имах честта да тренирам с него тогава, обичам да казвам, че му донесох късмет. Така че ще бъде готино. Септември месец няма толкова турнири по едно и също време и е по-лесно да дойдат тук и да вземат участие." 

Лазаров сподели и мнението си по друга нашумяла напоследък тема - тази с уговарянето на тенис мачове. 

"Има много хора, които избират лесния начин за правене на пари. Има и много хора, на които не им стиска. Ако се захванеш със спорт, трябва да си спортист, а не да те интересуват залози. Тези хора нямат бъдеще, защото рано или късно го хващат. Това обезсмисля спорта и целият ни труд, на хората, които се борим със зъби и нокти наистина да постигнем нещо. Защото ако играеш срещу един такъв човек, ти не се чувстваш добре. Аз не се чувствам добре да знам, че в нашия спорт все повече и повече се разпространяват тези неща", призна тенисистът. 

"Ако ти не си достатъчно добър да си на по-горно ниво, това е твой проблем. Не е проблем на федерацията. За мен, ако се трудиш достатъчно, можеш да изкарваш пари от този спорт, но всеки мисли по различен начин."

За финал, Лазаров, който е стигал до №482 в класацията на АТП, си пожела тази година да подобри този си личен рекорд и да се изкачи до нови висоти в световния тенис. 

"Миналата година със сигурност щях да го подобря, ако не се беше случило това със заболяването, което ми взе цяла година. От април месец аз се опитвам да се адаптирам и не успях да постигна абсолютно нищо. Аз съм достатъчно зрял и самокритичен, за да осъзная, че спечелих само една титла на сингъл, две на двойки и се представих много добре на Купа Дейвис в ЮАР. Ако някой сега ме слуша, ще каже, че не оценявам какво съм постигнал или че нямам самочувствие. Аз просто гледам мащабно, аз самият не съм доволен от това, което съм постигнал. Така че тази година ще направя всичко възможно да си подобря ранкинга. Затова ще изиграя и повече турнири. Пожелавам си да съм здрав, другото се постига с много труд."
Пълен срив за Рубльов

Руснакът навъртя четири поредни загуби

Андреев аут от турнира в Оейраш

Французин елиминира родният тенисист

Томова на 81-о място в световната ранглиста

Вижте новата класация при дамите и българките в нея

Гришо загуби позиция в ранглистата, но остана в топ 10

Вижте класацията при мъжете и българите в нея

Ива Иванова триумфира с титлата на сингъл на турнир от категория J200 на ITF в Истър

Иванова спечели титлата с пет поредни победи и само един загубен сет

Алкарас се отказа от Барселона, заради контузия

Испанецът няма да защити титлата си от миналия сезон

Трети триумф за Циципас в Монте Карло

Гръкът вече е седми в света след успех над Рууд

Станаха ясни участничките във финалните на Били Джийн Кинг къп

Вижте кои са те

Вижте кой ще е първият съперник на Надал при завръщането му на корта

Ето подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки