Григор Димитров: Предстоят вълнуващи времена

"Най-важното нещо е да оставя миналото в миналото"

Григор Димитров: Предстоят вълнуващи времена

Официалният сайт на ATP посветиха материал за Григор Димитров, в което ни разказват как е преминала подготовката за сезон 2020 на ракета №1 на България.

 
Григор започна новият сезон на ATP Cup, където заедно с отбора на България бяха близо да се класират в топ 8 на отборната надпревара, след като победиха отборите на Великобритания и Молдова. Григор в момента е в Мелбърн и се подготвя за участието си на Australian Open, където преди три години игра на полуфиналите. 
 
Българинът изглежда физически подготвен след интензивните тренировки в Монте Карло по време на предсезонната подготовка. 
 
„Това е различна болка, защото на корта не можеш да изключиш мозъка си, а тук всъщност го правиш“, сподели Димитров за упражненията във фитнеса, цитиран от atptour.com.
 
Нашата цел е да тренираме здраво, особено в първите седмици от сезона. Винаги си мислиш: „Аз съм тук, където съм, чувствам болка, страдам“, но затваряш очи и преминаваш през това. Това е така и при вдигането на тежести, при карането на колело или при правенето на кардио упражнения, няма значение“, обясни световният №19.
 
Той сподели още, че не може да бъде със същото мислене, когато стъпи на корта. Там преследва топката, насочва мисленето си единствено към нея, за да вземе правилното решение.
 
 
„Но мисля, че всичко, което правиш във фитнеса, има голямо значение на корта. Когато си в подобна ситуация там и започваш да чувстваш стрес, нервност или висок пулс например, си спомняш какво си правил във фитнеса и знаеш през какво си преминал. Това ти дава известно спокойствие и останалото е игра на психика“, каза Григор.
 
В Монако българинът е започвал тренировки рано сутринта с упражнения за предпазване от контузии, работил е върху коремните мускули и други части от тялото, които не е можел да тренира по време на турнирите през 2019. Заедно със своя екип е наблегнал също на работа върху рамото, което му създаде огромни проблеми в началото на миналия сезон и не му позволи да играе пълноценен тенис няколко месеца.
 
„Това е като Формула 1, винаги сме на ръба, така че детайлите правят голямата разлика“, каза фитнес треньорът на Димитров – Себастиен Дюрант.
 
„Правим тестване на мускулите и виждаме какво е чувството му на корта, както и извън него, когато прави упражнения. Трябва да слушаме много и после да се приспособяваме всеки път към неговите предложения. Постоянни настройки“.
 
През миналата година Димитров изпадна до №78 в ранглистата, преди да преобърне сезона си по време на US Open. Тогава се завърна на голямата сцена с дебютен полуфинал в турнира и с първа победа над Роджър Федерер, а после игра като равен със световния №1 Новак Джокович на полуфиналите на Мастърса в Париж. Това го отведе отново до топ 20, но за Григор миналата кампания вече не е от значение.
 
„Мисля, че сега наистина не опитвам да мисля как завърших годината. Да, имах много добри резултати, но те бяха важни лично за мен. Беше труден момент, особено когато започнах да пропадам в ранглистата. Не бях сигурен дали ще съм способен да се завърна до края на годината“.
 
Григор Димитров започва 11-ото си участие на Australian Open срещу Хуан Игнасио Лондеро, а това ще е първа среща между световния №19 и 26-годишния аржентинец, намиращ се на 51-о място в ранглистата. Двубоят е в понеделник – 20 януари, и е трети в програмата на Melbourne Arena, където срещите започват в 02:00 ч. българско време.
 
„Имаше много въпросителни, много съмнения и до някаква степен негативни мисли. Сега най-важното нещо е наистина да продължа да работя и да оставя миналото в миналото. Смятам, че предстоят вълнуващи времена“, сподели Григор Димитров.
Две българки се класираха за четвъртфиналите в Анталия

Стаматова стигна и до полуфинал на двойки

Григор коментира емблематична победа над Джокович

Вижте какво каза българинът

Български успехи на тенис турнир в Скопие

Вижте подробности

Надал не знае дали ще играе на "Ролан Гарос"

"Ще участвам, само ако усещам, че мога да постигна нещо значимо"

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

Жалко: Вики Томова отпадна драматично в Мадрид

Най-добрата българска тенисистка загуби след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 от китайка

БФТенис с програма за развитие на спорта за хора в неравностойно положение

Вижте подробности

Загуба за Кузманов в Острава

Българинът отпадна от турнира от сериите "Чаланджър"

Джокович: Надявам се в Париж да играя най-добрия си тенис

Вижте какво каза сърбинът

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки