ИЗВЪНРЕДНО: Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков

Проверява се и резиденция, ползвана от бизнесмена

ИЗВЪНРЕДНО: Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков

 Специализираната прокуратура провежда акция в дома и офиса на бизнесмена Васил Божков на ул. "Московска" 43, срещу храм-паметника "Свети Александър Невски". Спецчасти има на няколко адреса, в офиса на "Националната лотария" на ул. "Фритьоф Нансен", в офиси на други фирми на Божков и в резиденция "Иглика" в парк "Витоша", която се ползва от бизнесмена. 

От прокуратурата и МВР отказват информация за акцията до момента. 

Припомняме, че претърсвания имаше в Държавната агенция по хазарта. Публичен конфликт се разрази между Васил Божков и съдружниците му от "Ефбет" братя Найденови, както и твърдения за стотици милиони неплатени данъци от хазарт и активираше на футболната агитка на Левски против правителството. Истерията се отпуши след внасяне на проектозакона на Валери Симеонов за забрана на частната лотария. 

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. 

Става въпрос за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

На 12 декември Финансовият министър Владислав Горанов разпоред на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка по повод сигнал, според който Държавната комисия по хазарта е пропуснала да събере около 250 милиона лева от такси от най-голямата частна лотария у нас. 

Според сигнала лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държаванта такса върху хазарта. Твърди се, че по тази причина комисията по хазарта е пропуснала да събере около 250 милиона лева за последните пет години. 

Според сигнала, независимо, че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню геймс", чрез коята оперира "Националната лотария", декларира и внася пред ДКХ не 15% върху залозите, а 20% върху "таксите и комисионните за участие", тоест върху значително занижена сума. Така, таксата се плаща не върху общата сума, която се получава, като се извадят средстава, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд. 

Така излиза, че години наред Държавната комисия по хазарта, ръководена в момента от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра. 

"От сигнала става ясно, че през годините ДКХ е определяла организирането на събирането на такстата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси", обясни тогава Владислав Горанов. 

Сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов. Те са сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, съврзан със собствеността на компанията за залагания "Ефбет". 

Найденови са сигнализирали четири държавни институции - Главна прокуратура, Специализирана прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите. 

От НАП вече потвърдиха, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък. 

През април 2019 година финансовият министър Владислав Горанов назначи заместник-директора на Националната агенция за приходите Александър Георгиев за шеф на Държавната комисия по хазарта. 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки