130 журналисти-скиори видяха как се подготвя пистата за СК в Сочи

Предстоят два старта - спускане (събота) и Супер-Г (неделя)

130 журналисти-скиори видяха как се подготвя пистата за СК в Сочи

Този уикенд  - 1 и 2 февруари 2020 г., жените ще премерят сили на олимпийското трасе в Сочи 2014 г. Предстоят два старта - спускане (събота) и Супер-Г (неделя).

 
130 журналисти-скиори видяха как се подготвя трасето по рецептата на FIS за твърдост. Представители на 25 държави от Европа, Америка и Азия се състезаваха в 67-та годишна ски среща. Любезни домакини на срещата бяха журналистическите ски клубове на Русия и Казахстан.
 
Журналистическия гигантски слалом беше на друга писта по-лека, по–мека и по-къса. В олимпийски курорт пистите са общо 102 км  - 18 км зелени, 40 сини, 29 червени и 15 черни. 140 дни годишно за каране от декември до април.
 
В курорта пистите се обслужват от 29 модерни лифта - 7 кабинкови, 11 седалкови, 7 влека и 4 подвижни пътеки тип конвейр. 
 
Трасето, на което ще се проведе предстоящите старове от СК няма нищо общо с алпийски трасета за любители. За състезателните  писти  изискванията на FIS са други – освен да са стръмни и широки, но и да са достатъчно заледени и твърди. И по-трудно да стават на познатите ребра, покрай слаломните колове. Това изискване цели да осигури що-годе еднакви условия, както за състезатели от първа група, така и за тези с по-заден номер. 
 
За олимпиадата в Сочи през 2014 г. на снежните трасета в Роза Хутор са работили и трим българи. Двама са били квалифицирани водачи на снежните ратракове за утъпкване на пистите, а третият - високите снежни специалисти, отговорни за трасетата. Става дума за бившия наш скиор алпиец и след това треньор по ски в Австрия  Валентин Стефанов. SkiMagazine  през 2014 г. публикува интервю с него за работата му в Роза Хутор и впечатленията му подготовката на олимпиадата в Сочи тогава.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки