Цанко Цветанов: Хубчев вкара ред, надявам се Левски да не тръгне по пътя на ЦСКА

Mного проекти в България уж се започват, пък не се довършват, коментира бившият национал

Цанко Цветанов: Хубчев вкара ред, надявам се Левски да не тръгне по пътя на ЦСКА

Цанко Цветанов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Героят от световното в САЩ наскоро празнува 50-годишен юбилей. Железен защитник, любимец на феновете на Етър и на Левски. В чужбина опита късмета си с успех в Германия и Шотландия. След края на състезателната си кариера седна на скамейката като помощник на най-успешния ни треньор през този век Станимир Стоилов. А за европейските подвизи на Мъри и неговия екип начело на Левски и казахстанския Астана ще се говори още дълго.

 
- Цанко, здравей! Благодаря ти, че отдели време за зрителите на “Код Спорт”! Какво е чувството, когато навършиш 50 години?
 
- Като се събудих сутринта на рождената си дата, не съм се чувствал по-различно, отколкото на 49, макар че много хора спекулират с 50 години. Благодаря за поканата и много се радвам, че мога да говоря пред камерата на „Код Спорт“!
 
- Какво е първото нещо, което си помисли на 6 януари, когато отбеляза половинвековния си юбилей?
 
- Това е един обикновен ден. Защо всичко говорят за 50 години, 50 години… А за мен беше един обикновен рожден ден.
 
- С какво се измерва щастието ти през всичките тези години? Кои са моментите, които са те направили горд?
 
- Щастието се измерва със семейството, което имам. Доволен и щастлив съм със съпругата ми, дъщеря ми, близките ми роднини. Това, че се чувствам добре с тях, ме прави щастлив.
 
- Има ли някаква тъга, нещо, което ти липсваше на този 50-ти рожден ден?
 
- Да, липсваше ми един човек. Направих малко скромно парти с много близки приятели. Един от тези приятели липсваше – Трифон.
 
- Защо Трифон Иванов е толкова специален човек за теб?
 
- Специален е, защото съжителствахме доста време в националния отбор. Той е човекът, който ми подаде ръка в моменти, когато бях разколебан. Говоря чисто спортно-технически, чисто футболно, а и човешки.
 
- Как започна вашето приятелство с легендарния номер 3 на “лъвовете”, когато те наистина бяха такива?
 
- За мен той като звезда на Етър беше идол. Доста малко успях да играя с него във Велико Търново. Но в националния отбор ме пое от първия ден и каза: „Ти ще си с мен в стая! Идвай тук, всичко ще е нормално и ще е наред!“ И така продължи почти до края. Преди да почине се видяхме, беше щастлив и доволен от живота. Почнахме да си говорим, той винаги ми се е подигравал за моето чувство, че дължа нещо на Етър и на Търново. Той вика: „Абе, ти не си човекът, който ще ги оправи! Стига, не се занимавай с глупости!“ Последно това си спомням. Имах чувството, че той ме чувстваше като по-малък брат.
 
- Какво искаш да му кажеш сега?
 
- Трудно ми е да говоря. Искам да му кажа, че липсва!
 
- Съпругата ти Теодора не те ли пита кога ще започнеш работа? Мисля, че доста се застоя вкъщи…
 
- Аз пък се чувствам добре вкъщи! Понеже тя работи, а дъщеря ми е на училище и много-много не се виждаме, така че не ни пречи. Мисля, че са доволни, че съм вкъщи, защото в момента съм и домакиня.
 
- Ти си в екипа на Станимир Стоилов. Кое според теб прави Мъри успешен треньор?
 
- Знанията и качествата, които има за треньор. Мисля, че не съм първият, който ще го каже. Всички хора, работили с него го виждат и знаят. Просто има хора, които са родени да бъдат треньори на високо ниво.
 
- В тази връзка защо никой български тим и най-вече Левски не може да го привлече?
 
- Всеки път казвам, че въпросът не е към мен, а към него. Явно имат някъде разминавания.
 
- Какво научи от Станимир Стоилов?
 
- Доста неща. В началото на треньорската ми кариера той имаше повече опит от мен, защото бях само футболист. Даже имаше един етап, в който си мислех защо да се занимавам с футбол? Слава богу, че преосмислих идеите си. Помогна ми друг добър приятел – Лозан Тренчев. Обяснявах му как ще се занимавам с бизнес. А той ми каза: „Ти от какво разбираш, бе, моето момче?“ Стоях, мислих и отговорих, че само от футбол. Тогава той ми отвърна: „Гледай си футбола.“ А от Станимир Стоилов научих много неща за футбола – особено за разчитането на играта, за отношение и поведение по време на тренировъчен процес, чувство за позициониране, за водене не само на играта или на мача, а и на отбора във всеки един момент от тренировъчния процес.
 
- Стана въпрос за “сините”. Според теб как ще се развие сагата с “Национална лотария” и застрашен ли е отново отборът от фалит?
 
- Иска ми се да вярвам, че не е застрашен. В последните години много пъти се говореше, че Левски е застрашен. Измина една година, откакто „сините“ имат нов собственик. Но доколкото съм запознат, смея да твърдя, че в Левски нещата вървяха в позитивна посока.
 
- Често си сред публиката на стадион “Георги Аспарухов”. Какво виждаш в играта на любимия си клуб?
 
- Когато мога, съм на стадиона. Затова казах, че клубът и отборът се развиваха позитивно. Във втория полусезон на миналото първенство Левски не беше достатъчно убедителен. Още нямаше това усещане за стабилност и я нямаше тази промяна. По стечение на обстоятелствата се смениха треньори и започнаха да влизат млади състезатели, което беше обнадеждаващо, че клубът ще може да интегрира млади футболисти в отбора. Мисля, че идването на Петър Хубчев донесе стабилност в отбора и вкара ред в Левски. Забелязвам, че вече година в Левски няма скандали и няма проблеми около отбора и клуба. С изключение на последните събития, за които аз трудно бих могъл да говоря, тъй като не съм достатъчно добре запознат.
 
- Изключваш ли варианта Левски да тръгне по пътя на ЦСКА?
 
- Надявам се да не тръгне по пътя на ЦСКА с фалит и с „В“ група. Надявам се да не се случи, тъй като за съжаление прекалено много проекти в България уж се започват, пък не се довършват. Свидетел съм на достатъчно такива провалени проекти в българския футбол. Левски все пак е най-популярният отбор в България, с най-голяма подкрепа и се надявам, че ще успее да избегне това.
 
- На чужденци или на юноши трябва да се гради бъдещето на Левски? Къде е балансът?
 
- Предпочитам да не деля футболистите на чужденци и на млади. Хубаво е, ако Левски успее да върне позициите, които имаше допреди десетина години в българския футбол. А дали ще са чужденци, млади или българи? Не искам да говоря за „чужденци“, защото и аз успях да поработя и да поиграя в чужбина. Светът е отворен, стига да има добри футболисти. Но за да запази Левски своята идентификация, трябва да има свои футболисти. А за да запази идентичността си, трябва да наблегне на собствените си юноши. Убеден съм, че в България има достатъчно талантливи, млади играчи, които с целенасочена и правилна работа, биха успели да се интегрират в Левски и да накарат българските деца да се стараят и да искат отново да приличат на Сираков, Стоичков, Костадинов, Боби Михайлов и на всички хора от моето поколение, които успяхме да донесем радост на българския народ.
 
- Ще има ли битка за титлата или отново надбягването ще е с един кон - Лудогорец?
 
- Отново ще кажа, че ми се иска и Левски да се включи в борбата, но на този етап виждам Лудогорец като главен претендент за титлата. Левски все още не е на това ниво. Надявам се, че със зимната селекция и без да има тези сътресения около клуба, Левски да се приближи. Но на този етап не виждам как ще успее да пребори Лудогорец.
 
- И докога според теб ще продължи хегемонията на състава от Разград?
 
- Докато двата ни гранда не успеят да станат по-добри от Лудогорец.
 
- А кое им пречи?
 
- Самите те. Никой не им пречи. Големият проблем и на Левски, и на ЦСКА е, че го има Лудогорец. Клуб, който успя да се приближи доста до средно европейските стандарти, благодарение на далновидна и правилна политика.
 
- Кой е най-големият проблем на българския футбол?
 
- Много говорим, а малко работим. Винаги съм го твърдял. Истината е, че малко се работи. На всяко едно ниво работим от ден до пладне. Искаме нещата днес да се случат, няма стратегия, няма планиране. Собствениците на клубове, треньорите и ние, футболните хора сме главните виновници. Собствениците, защото сменят бързо треньорите. Докато опознае футболистите и вече е заминал. Имат нереалистични очаквания към отбора си. А ние, треньорите, защото не работим достатъчно с футболистите и не им даваме достатъчно знания и умения.
 
- Някои биха казали, че основен проблем на българския футбол е Борислав Михайлов. Попречи или допринесе с нещо бившият президент на най-популярния ни спорт?
 
- Ако разсъждаваш и си встрани от футбола, да. Най-лесно е да обвиниш президента на БФС. Той е виновен за всички проблеми, даже и за световните катаклизми. Може би само за климата не е бил обвиняван… Аз съм на мнение, че Боби Михайлов свърши достатъчно добра работа за БФС. В най-малкия случай успя да запази организацията. Футболният съюз е една от организациите, които не се разпаднаха. Успя да запази своята независимост, защото знаете, че тя съществува независимо от държавата. Всеки ден в България се играят мачове, а събота и неделя те са стотици.
 
- Според теб провалиха ли се четвъртите в света в управлението на футбола ни? Ти си част от това поколение…
 
- Но не съм бил в управлението, за да говоря. Винаги може да се направи нещо по-добро. Мисля си, че специално за българския футбол, особено в обучението на млади кадри, на треньори и в подготовката на футболисти, БФС не успя да се справи по най-добрия начин.
 
- Какъв трябва да е заместникът на Борислав Михайлов? Говори се за Стилиян Петров. Бербатов като че ли на този етап няма намерение да се кандидатира и да оправя футбола ни…
 
- Задаваш ми трудни въпроси, за които нямам еднозначен отговор. Даже и не съм мислил поради простата причина, че все още няма кандидати. Вероятно ще се появят на по-късен етап.
 
- Трябва да е футболен човек или мениджър?
 
- И двете. Най-добре ще е футболен човек, който има и мениджърски качества.
 
- Какви са шансовете ни за класиране на Евро 2020?
 
- Добри. Два домакински мача.
 
- Оптимистично гледаш на нещата…
 
- Съперниците, ако не са по-слаби, не са и много по-добри от нас. Но първо трябва да спечелим мача с Унгария и след това да мислим за следващия опонент. Но жребият е благосклонен благодарение на доброто ни представяне в Лигата на нациите. Когато играеш на свой терен пред собствена публика, а мачовете са два и няма квалификации, шансовете са големи.
 
- Употребен ли беше Краси Балъков и защо се раздели по този начин с националния отбор?
 
- Доколкото знам, той сам си подаде оставката. Значи негово е било решението да напусне. Той мислеше дългосрочно, но краткосрочните резултати не бяха особено добри.
 
- Много сме говорили за кариерата ти на футболист, но искам да те попитам – защо реши да станеш старши-треньор на Етър през 2012 г. и какви изводи си направи от този експеримент?
 
- Историята е доста интересна. Случайно станах треньор на Етър. Трябваше да се видя с приятели във Велико Търново и да проведа разговор за един футболист, чийто баща е мой добър приятел и до ден-днешен – Мартин Станкев. Срещнах се с ръководството, бях наблюдавал един-два мача и видях, че отборът има потенциал за влизане в „А“ група. А и в моята глава постоянно бленува идеята да помогна на футбола във Велико Търново и на Етър. Беше пълна случайност. Човекът, с когото се консултирах, беше Стоилов. Каза: „Ами, да, защо не опиташ?“ Опитах и не мога да съм недоволен от първите месеци, докато ръководството на клуба не се промени. Докато бяха български собствениците, мисля, че успяхме да се справим прилично, въпреки липсата на добри условия за работа. И отборът се завърна в „А“ група след дълги години. За съжаление след това се промени собствеността. Начело застана един чужденец, при когото амбициите и желанията бяха по-големи от възможностите. Поради тази причина не се получи.
 
- Разочарова ли се от това първо твое начинание като старши-треньор?
 
- Може би избрах друг път, макар че човек никога не знае какво ще се случи и какво го чака в бъдеще.
 
- Защо успя проектът Астана?
 
- Защото имаше доста различни натрупвания в Астана. В Казахстан отборът беше узрял и беше близко до първото място. Две-три години изпускаше да го спечели. Второто е, че ние като треньорски екип попаднахме на точното място в точния момент. Макар че сега говоря така, а когато отидохме в Астана, тимът изоставаше със седем точки и имаше мач с лидера Актобе при това като гост. Но попаднахме на ръководители, които разбираха на какво ниво са и какво още им трябва. Попаднахме на футболисти с нелоши качества, жадни за успехи. Мисля, че имахме доста знания и опит, които успяхме да предадем на играчите по най-добрия начин. Факт е, че ръководството застана зад гърба на треньора Стоилов и на нас като щаб. И успяха да ни създадат най-добрите условия, за да покажем своите качества.
 
- Защо обаче български треньор не може да се реализира в топ пет първенствата в Европа? Кое пречи?
 
- Мога да задам и обратния въпрос – защо вече и футболист не може?
 
- Защото явно, че вече нямаме добри футболисти.
 
- И явно, че ние като треньори не сме достатъчно добри. Може би имаме знания, но като имидж и като работа, явно, че не можем да се доближим до тях. За наше огромно съжаление.
 
- Не е ли въпрос и на мениджър?
 
- Не мисля, че е точно въпрос и на мениджър. По-скоро е натрупване. Ще припомня, че успехът от 1994 г. е в резултат на натрупвания от добрата работа в българския футбол в дългите години назад. Поколения, които са се представяли добре и са дали необходимите база и основа. Нямаме нито един успял български треньор на Запад, дори и от големите ни играчи. Но България има треньори, които могат да се справят. За мен е въпрос на доверие, а много трудно може да се доверят на треньор от България, тъй като футболът достатъчно много се промени. Резултатът стана много скъп и никой не иска да рискува с неизвестен треньор. Може би ни пречи и езиковата бариера.
 
- Не и на теб лично. Игра в Германия и знаеш немски, а от периода ти в Шотландия, английският също не ти е чужд.
 
- А и руският не ми е лош. Но пък нямам тази визитка като старши-треньор.
 
- Каква ще бъде следващата дестинация на Стоилов и Цветанов?
 
- Не мога да кажа. Имаше цяла година разговори, предложения, но така или иначе не се е стигнало до договор. В този подготвителен процес не мисля, че ще се случи нещо, но човек никога не знае.
 
- Какво ще кажеш за финал на нашия разговор?
 
- Благодаря, че ми зададе такива трудни въпроси, на които надявам се съм отговорил по най-добрия начин. Малко ме притесни, защото не очаквах да се получи такъв сложен за мен разговор.
БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки