България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

Министър Кралев: Да помислим за съвместно домакинство на спортен форум

България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

Mинистърът на младежта и спорта на България Красен Кралев и министърът на младежта и спорта на Турция Мехмет Мухарем Касапоглу подписаха Меморандум за сътрудничество между двете държави. Целта на Меморандума е по-нататъшно укрепване на близките отношения между България и Турция и насърчаване на сътрудничеството в развитието на младежта и спорта на двете държави.

 
Министър Касапголу бе категоричен, че подписването на  меморандума е знак, че България и Турция искат да надградят своите традиционно приятелски отношения. Според турския министър младите хора са най-важният ресурс на всяка страна и младежките политики трябва да се развиват интензивно. 
 
“Чрез подписването на документа за сътрудничество се ангажираме да поощряваме традиционните спортове и игри и да насърчаваме спортния туризъм между България и Турция”, каза Мехмет Мухарем Касапоглу. 
 
 
Турският министър бе категоричен, че борбата срещу допинга е приоритет и за двете страни. “За нас е важно, че сте член на  Световната антидопингова агенция (WADA), защото искаме да бъдем партньори и в антидопинговите политики”, обърна се министър Касапголу към Красен Кралев. 
 
Министър Кралев изтъкна, че днешният пореден акт на добросъседство ще укрепи и ще развие отношенията между България и Турция, които поддържат интензивни контакти от десетилетия в елитния и в масовия спорт. По думите му, партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. “Ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA”, подчерта Красен Кралев. 
 
 
Министърът на младежта и спорта на България коментира, че най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства. Той изтъкна, че Турция многократно се е доказала като добър домакин на първенства от най-висок ранг. “България също има много традиции в тази посока - в последните години сме  изключително активни в организирането на домакинства на редица спортни форуми”, обясни Кралев. 
 
Заедно с Италия България беше домакин на европейско първенство по волейбол за мъже през 2015 и на световно първенство през 2018 г. През 2021 ще има съвместно домакинство на европейско първенство по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. “За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство”, обърна се Кралев към турския си колега.
 
 
Красен Кралев изтъкна, че България ще бъде домакин на последната квалификация по борба за Олимпийските игри в Токио през месец април тази година. “Състезанието ще се проведе в София в най-голямата ни спортна арена. Борбата има специално място в сърцата на турските граждани. Каня делегация от страна на турското министерство на младежта и спорта, за да имаме реална възможност за активна  работа между екипите ни след подписването на Меморандума”, каза още българският спортен министър. 
 
В рамките на посещението си в Анкара министър Кралев бе придружаван от българския посланик в Турция Н.Пр. Надежда Нейнски. Българската делегация посети Олимпийски център за подготовка и възстановяване на спортисти, където  Красен Кралев разговаря със спортни специалисти и рехабилитатори. Беше договорено български специалисти да посетят Центъра за обмен на опит. 
 
Министър Кралев се поклони в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк “Анъткабир”. По време на специална церемония бе поднесен български венец пред Мемориала на Ататюрк. 
 
Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Геноа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки