Благовест Марев: Емоциите са положителни, постигнахме целта си

"Манталитетът на българския спортист е много висок"

Благовест Марев: Емоциите са положителни, постигнахме целта си

Между 29 януари и 1 февруари българският национален отбор по футзал бе домакин на предварителен квалификационен кръг за европейското първенство през 2022 г. Във Варна родната селекция завърши на трето място в подреждането и продължава напред към следващия етап като най-добър от всички класирали се на трета позиция. Наставникът на футзалните „лъвове“ Благовест Марев разкри специално пред Гонг кого би си пожелал за съперник в следващия етап, както и защо това класиране е изключителен успех за българския футзал.

-Господин Марев, изминаха няколко дни от първия кръг на евроквалификациите, които се проведоха във Варна. Преминаха ли вече емоциите, било то положителни или отрицателни?

- Да, емоциите преминаха вече. Те със сигурност са положителни, защото постигнахме това, за което се борихме – преминаване в следващ етап. Дали чрез бараж или чрез първо място в групата, това не беше толкова важно. Истински важното бе да продължим напред, за да изиграем още официални срещи тази година.

- Доста противоречиви обаче бяха реакциите, най-вече в социалните мрежи, поради това, че нашият отбор завърши в класирането зад Албания и Сан Марино.

- Малко съм изненадан от този негативен отзвук в социалните мрежи. Реално ние постигнахме едно много добро класиране. Който е запознат с футзала, със сигурност знае, че отборите на Албания и Сан Марино израснаха доста. Преди жребия Албания неслучайно бе в първа урна, говорим за силен съперник. Те бяха и безспорният фаворит. Също така нашата група бе и най-заплетената измежду всички групи в този етап. Само при нас налице бяха подобни резултати и развитие на срещите. Буквално всеки победи всеки и затова е нормално това класиране, което се получи. За нас успехът е още по-голям предвид това, че през последната една година националният отбор не се беше събирал изобщо. За два месеца работа успяхме да съберем тима, да се запознаем с качествата на всички и впоследствие да спечелим четири точки от тази група, което е много голям успех. Който е по-запознат с настоящата ситуация в нашия спорт, не би реагирал отрицателно, а напротив, би поздравил момчетата за старанието.

- Може би много от критиците не знаят, че отборът ни е съставен почти изцяло от непрофесионални състезатели, ако не и изцяло?
- На този етап това е така, защото българското първенство не е професионално. Оттам съответно няма как и отборът да е професионален. Към момента ни е много трудно, защото момчетата трябва да си взимат отпуск, за да участват в лагери и мачове. Някои пък не бяха освободени от работа. Мога да отправя единствено адмирации към всички, които успяха да дойдат. Класирането на националния отбор наистина е успех, особено предвид такива обстоятелства. Не можем да се заблуждаваме от имената на Сан Марино и Андора. Те са съседи с големи футзални отбори, а никой не може да отрече, че Италия и Испания са топ такива. И двата ни съперника се възползват от това и вървят нагоре.

- Във Варна наблюдавахме наличие на натурализирани състезатели в съставите на противниците ви. Например вратарите на Албания и Андора бяха бразилци. В момента в нашия отбор има двама натурализирани сърби, но мислите ли за набиране на още „чужденци“?
- Всички мислим и по този въпрос – както в БФС, така и ние, треньорите. Ако съществува възможност за натурализиране на състезател, който би паснал на отбора и като цяло на стратегията ни за развитие, защо не? Това обаче не е на всяка цена. Мислили сме и ще мислим пак, но засега това не стои на дневен ред.

- Какви бяха реакциите на момчетата след тези мачове?
- Имаше разочарование от последния мач, защото играхме добре срещу Албания и не заслужавахме да загубим. Резултатът от 1:4 пък изобщо не отговаря на показаното на терена. Мисля, че през първото полувреме на моменти ги надигравахме. Може би повлия това, че момчетата са аматьори и силите ги изоставиха през втората част, когато не се представихме толкова добре. А за другите два мача – постигнахме победа с 2:1 срещу Андора още в първия такъв. Тогава емоциите бяха изключителни, страхотна радост. Във втория мач тотално надиграхме отбора на Сан Марино, но не можахме да спечелим. Равенството 1:1 все пак бе добър резултат за нас. Повече са положителните емоции сред момчетата, това мисля аз.

- На 13.02. предстои тегленето на жребия за плейофите, за които се класирахте. Там може да се изправите срещу отбори, които на пръв поглед изглеждат от нашата черга, но не могат да бъдат подценявани. Сред тях са тимове като Германия, Дания, Гърция, Кипър. Имате ли Ваше предпочитание за съперник?
- Ние в момента сме на такъв етап, че не можем да подценим нито един отбор. Футзалът в България е на доста ниско ниво и всеки един от тези съперници, които изброихте, е по-добър от нас. Ние обаче притежаваме качества, с които можем да се противопоставим на тези отбори – сърце, борбеност. Манталитетът на българския спортист е много висок. Можем да се противопоставим на който и да е от потенциалните противници. Аз нямам претенции, а и всичко ще се решава на терена.

- Да приемем ли, че сте оптимист за продължаване в следващия етап?
- Разбира се, очакват ни два мача на разменено гостуване. И това сме си говорили с момчетата, че в две срещи всичко може да се случи. Нищо не може да се предвиди, но аз вярвам в нашия успех.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки