Десет клуба в Англия могат да изпаднат в несъстоятелност до няколко седмици

Кризата от COVID-19 удря силно в английския футбол

Десет клуба в Англия могат да изпаднат в несъстоятелност до няколко седмици

Десет клуба от английските Лига 1 и Лига 2 се нуждаят от спешна и съществена държавна помощ, иначе ще изпаднат в несъстоятелност до броени седмици. За това предупредиха депутатът Деймиън Колинс и съсобственикът на Съндърланд Чарли Метвен.

Пред "Скай Спортс" Колинс посочи, че финансовото състояние на много от клубовете в Английската футболна лига е било тревожно и преди кризата с COVID-19, а пандемията само е задълбочила кризата. Той призова правителството на Великобритания да предостави финансови пакети на клубовете, тъй като още през юни някои от тях може да обявят несъстоятелност и да изчезнат от футболната карта.

"През следващите седмици от 5 до 10 отбора ще изпаднат в несъстоятелност. Видяхме какво се случи преди година с Бъри и Болтън. Ако историята се повтори, ще има голям натиск от обществото да се направи нещо. Без намесата на правителството, тези клубове са изправени до стената, като е възможно след това съдбата им да последват и други. Би било чудесно, ако футболът може сам да си помогне, но в настоящата ситуация това е невъзможно и единственото спасение е в държавата", допълни Колинс.

Колинс и Метвен обявиха, че са изготвили план в шест стъпки, с който да се помогне на клубовете. Той включва създаването на Футболен орган за финансиране (ФОФ), който да може да подпомага клубовете финансово в краткосрочен план. Двамата предлагат ФОФ да може да опуска заеми на стойност между 10 и 49 процента от акциите на даден клуб, като в тях да бъдат назначавани независи директори, които да следят за целевото изразходване на средствата. Отпусканите пари няма да могат да се използват за закупуване на играчи, а само за поддържане на финансовия баланс.

По-рано тази година председателят на Английската футболна лига Рик Пари обяви, че до септември месец клубовете от второто, третото и четвъртото ниво ще бъдат изправени пред дупка от 200 милиона лири.

ТОВА БОЛИ! Евертън спря Ливърпул за титлата (ВИДЕО)

"Гудисън" видя отново триумф над червените след 14 г.

Тен Хаг чете конско на...медиите

Мениджърът на Юнайтед бесен след публикации за мача с Ковънтри

Арсенал се завърна на върха след важна победа над Уулвс (ВИДЕО)

Лондончани се върнаха към победите

Манчестър Сити излъга Челси и се класира за финала на ФА Къп (ВИДЕО)

Бернардо Силва вкара единственото попадение в срещата

Брентфорд разби Лутън при визитата си, вкара 5 гола на противника си (ВИДЕО)

Между двата тима се получи доста интересен мач

Уест Хам и Нюкасъл обмислят треньорска промяна, и двата тима с мераци към Сари

Италианецът може да избира

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

Деле Али: Всяка сутрин се будя с мисъл за Мондиал 26

Халфът не е играл от над 400 дни

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки