Паро: Емил Костадинов да не забравя откъде е тръгнал

"Разликата в точките с Лудогорец не би­ва да е толкова голяма, обикновено по средата на пър­венството сме се предали"

Паро: Емил Костадинов да не забравя откъде е тръгнал

Най-успешният клубен треньор у нас Аспа­рух Никодимов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори по различни въпроси, свързани основно с ЦСКА. Освен спортно-тех­ническите теми той ко­ментира и искрите между Христо Стоичков и Стойчо Стоилов, и новия договор за тв правата.

Г-н Никодимов, как гледате на селекцията на ЦСКА до то­зи момент и от какво още се нуждае отборът?
- Видях, че е дошъл още един нов играч от Франция (б.р. -Жул Кейта). Нека да видим да­ли ще е крило, или ще се окаже крилце, че малко слабичък ми се струва (смее се). Шегата на­страна, може пък да пасне доб­ре в нашето първенство. Щом е играл и във френския елит, значи има нещо в него. Но така предварително само си чешем езиците. Трябва да го видя в няколко мача, за да добия пред­става. Най-добре от новите като визитка е халфът Санкаре (б.р. - над 260 мача в Лига 1), който вдъхва сериозни надежди. Иначе ЦСКА се нуждае от още малко засилване, но като цяло е на правилен път. Да ка­жем още трима качествени футболисти във всяка линия, без вратарския пост. И в халфовата линия е нужен още един класен състезател, и в атака е необходим остър играч. Ядрото е съставено от стабилни футболисти, но е нужно да се добави още малко ниво. Оттам трябва да продължи да се залага и на юно­ши. ЦСКА може да се съпротив­лява на Лудогорец, въпросът е да го прави до края на сезона.

Разликата в точките не би­ва да е толкова голяма. Ние обикновено по средата на пър­венството сме се предали, а конкретно миналата година всичко свърши още през лятото. ЦСКА трябва да се възпол­зва от всяка открила му се си­туация. Лошото е, че ЦСКА и Левски забуксуваха в последни­те години. Не е този футбол, с който бяхме свикнали. А и не разбирам в Левски какво искат да направят. Няма как да те издържа само публиката. Кол­кото и да те обичат, хората не са толкова богати. Даже аз имам чувството, че в послед­ните месеци богатите са дали по-малко за Левски, отколкото бедните. Не знам докъде ще стигнат по този начин. Едно време първенството беше по-интересно, защото имаше до­ста отбори, които се бореха с ЦСКА и Левски - Славия, Локо София, Ботев Пловдив... Но това е ходът на времето, пла­стовете се разместват.

А какво е мнението ви за изходящите трансфери на "Армията"? Евандро беше продаден, а изглежда, че и Ма­линов ще го последва...
-Да го продават, време му е на Малинов да излезе в чужби­на. Четири години играе в ЦСКА, ако може да спечели ня­кой лев навън, трябва да се пробва, защото футболът е до време. Трябва да си сериоз­ен, съсредоточен, да не си губиш времето със странични занимания и можеш да успееш в чужбина. И жените не бива много да ги гониш, че... Но кой каквото си направи. Играчите трябва да се сърдят за прова­лите си само на самите себе си. По отношение на Евандро, щом са платили добри пари -пускай го по пързалката и това е. Ако е възможно, могат да ин­вестират тези средства в ня­кой от перспективните бъл­гарски футболисти.

Какви промени виждате в играта след назначението на Стамен Белчев?
- Отборът играе с повече настроение и по-нападателно. При всички положения треньо­рът трябва да си е българин. Аз съм винаги за наш настав­ник. Знае много повече неща, запознат е с обичаите, с нра­вите на играчите, особено на българите. Нека чужденците да се съобразяват с нашата действителност. Белчев е работяга, познава клуба и голяма част от играчите, има доста аргументи в негова полза. Ми­сля, че е наясно какво се иска от него. Преди няколко години го назначиха да закърпи вре­менно нещата, но видяхме, че изгради нелош отбор и стил. Разликата е, че тогава имаше футболисти като Десподов и Каранга, които дърпаха ЦСКА напред. Сега не е същото. За да стане отборът класен, е нужна още работа и двама-трима състе­затели. До Coy трябва да има още един играч, който да му помага. Той е бърз, подвижен, но сам срещу двама-трима за­щитници няма как да се спра­ви. Нужна е повече помощ в предни позиции, другите да са по-близо до него.

Как гледате на случилото се между Стоичков и Стои­лов?
- Аз съм им бил треньор и на двамата. Не съм им следил це­лия конфликт и не мога да взе­ма страна. Не знам за какво се дърлят. Може и да има някакви стари истории, за които ние да не знаем. За мен най-добре е да се срещнат лице в лице и да си уточнят отношенията. За­що трябва да се излагаме пред цяла България и да даваме хляб на зложелателите? Това си е мъжки разговор очи в очи. Си­гурно си имат стари вражди, но не е това начинът да ги ре­шават.

А какво е мнението ви за новия договор за тв права­та, срещу който ЦСКА и Лев­ски се обявиха твърдо?

- Справедливо е парите да се разпределят на базата на публиката и гледаемостта. Да седнат и да обмислят нещата, а не да действат по този на­чин.

Емил Костадинов обаче ка­за, че клубовете трябва да приемат това, което им е предложено...

- Не става така, както Ко­стадинов го мисли, а и той много не мисли. Не знам защо това момче се опъва на ЦСКА. Аз му бях пър­вият треньор в ЦСКА. Много неща мога да кажа, но няма да е красиво да се говори срещу бивши играчи на отбора. Само едно ще му напомня - да не заб­равя откъде е тръгнал, какво му е дал ЦСКА и къде щеше да бъде, ако не беше ЦСКА. Встра­ни от това, ЦСКА и Левски са най-големите наши клубове и трябва да бъдат компенсира­ни по-справедливо за тв права­та. Пък и виждаме за какъв кон­фликт на интереси става въ­прос. Не може на Лудогорец да му отпускаш държавни пари за стадиона, а в същото време шефът на този клуб да командва и телевизията, и тв пра­вата. Но то такива неща в България не ни учудват.

В първия кръг ЦСКА госту­ва на дебютанта в елита ФК ЦСКА 1948. Как гледате на то­зи отбор и какви са очаква­нията ви за мача?
- Малко грозно стана, но преди години имаше Левски Со­фия и Левски Кюстендил, така че не е за сефте. „48" са си нов отбор. Ще има заряд в мача, за­щото е ясно, че двата клуба не се обичат. Но, особено ако има публика, ще си проличи кой отбор какъв е.

Докъде може да стигне ЦСКА в Лига Европа?
- Зависи от жребия. Едно време на нас ни се падна двук­ратен носител на КЕШ в пър­вия кръг - Нотингам Форест се казваше, ако някой е забравил (б. р. - през 1980 г.). Всички ми казваха: "Те ще ви отнесат." Аз им отговарях: "Не, ние ще ги отнесем." И ги отнесохме (две победи с по 1:0). Всичко е до настройката в тези мачове. Един път ще те бият, но по­сле ти ще ги биеш. Както ста­на и с Ливърпул две години след Нотингам. Ако обаче нямаш вяра и самочувствие, няма как да се получат нещата. Трябва да излезеш нахъсан, да не ти пука от авторитета на съ­перника. Лошото е, че в мо­мента в ЦСКА няма играчи с го­лям опит, които да са калени в такива битки. Тръгваме с надежди, но реално погледнато, няма как да очакваме някакъв сериозен пробив. Пък оттук насетне вече играта ще пока­же докъде можем да стигнем през този сезон - и в първен­ството, и в Европа. ЦСКА трябва да носи радост с игра­та си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки