Живко Атанасов: По-добре да играят момчета, които знаят какво е Левски, а не чужденци

"Един ранен съперник е доста по-опасен. Не знаеш какво можеш да очакваш"

Живко Атанасов: По-добре да играят момчета, които знаят какво е Левски, а не чужденци

Централният защитник на Левски Живко Атанасов говори пред "Дарик" преди гостуването на "сините" на Ботев (Пловдив) в събота от 21:00 ч. Бранителят сподели, че тимът е напълно готов и е тренирал доста добре тази седмица и се надява в края на мача столичани да са крайният победител. 

 
Беше доста приповдигнато настроението в последните дни в Левски след победата над ЦСКА 1948. Има ли възможност еуфорията да ви подхлъзне, или не?
 
- Ние сме концентрирани, професионалисти сме. Тренираме добре и сме здраво стъпили на земята, защото все пак една победа може да повдигне духа и настроението, но това не означава, че трябва да се отпускаме и да се оставим на емоциите да вземат връх. Трябва да работим здраво и да гоним всяка следваща победа.
 
Доста хубави думи се изговориха и изписаха за Левски в последно време. Най-вече заради политиката да се налагат повече българи, повече юноши на клуба, играчи, които са излезли от академията и сега се връщат. Създаде ли се необходимият колектив от тази гледна точка?
 
- Ние с всяка изминала седмица се чувстваме все по-добре заедно. Идват почти всяка седмица нови хора, които са минали през клуба и знаят какво е Левски. Това според мен е доста положително и е по-добрият вариант, отколкото да идват чужденци, които за първи път чуват отбора или нещо подобно. С всяка изминала седмица ние се чувстваме по-добре. Много се радвам, че и двамата братя Цоневи се прибраха и са в отбора, както и аз, и Стивън. Мисля, че ни се получават нещата. Все пак играхме навън, прибрахме се и можем да споделим опита си и да помогнем на отбора да върви напред.
 
Очертава се доста сериозна италинаска връзка в отбора. Ти игра в Италия, Ради Цонев от там дойде, Валери Божинов пък има изключителна дълга история в Калчото. Това съвпадение плюс ли е?
 
- До голяма степен е плюс, да. Италианският футбол е известен със своята тактическа дисциплина, което помага и на нас да бъдем по-концентрирани и по-дисциплинирани на терена. Аз съм защитник, Ради е халф, Валери е нападател - във всяка една зона можем да трансформираме този опит, който имаме от Италия. Интересно е, говорим си понякога на италиански в съблекалнята, забавляваме се.
 
Прави впечатление от това, което съм гледал на тренировки на "Герена", че ти вече си един от най-опитните в отбора – и като възраст и като мачове. Имаш лидерски качества поне според мен, така изглежда отстрани. Усещаш ли го и ти по този начин в отбора в момента?
 
- Благодаря, щом така го виждаш и усещаш. Но аз искам да помагам на моите колеги, да дам съвет, да се скарам, когато трябва, но лидерите се показват на терена не на думи.
 
Ботев Пд има проблеми в момента от финансово естество, организационни също, но пък винаги се играе трудно на техния стадион. Как мислиш ти? Какво се случва при съперника вълнува ли те изобщо?
 
- Точно това ме притеснява. Един ранен съперник е доста по опасен. Не знаеш какво можеш да очакваш от такъв противник. Ние, разбира се, сме в абсолютно същата позиция, даже от няколко месеца сме така, а при тях е още прясно. Аз се надявам да покажем това, което показахме, че можем да играем и да правим срещу ЦСКА 1948. Да играем по същия начин, със същото отношоние, ако играем така не мисля, че трябва да се оглеждаме в състава на Ботев или в клуба им. Мен ме интересува това, което се случва в моя отбор.
 
В Левски тренират, играят много млади български момчета. От юношите на клуба някой впечатлява ли те по-специално?
 
- Доста от момчетата показват качества, които след години биха ги извели до високо ниво. Има доста върху какво да работят. Най-вече Марин Петков ми прави впечатление, той 17-годишен, но съм доста впечатлен от него. За другите какво да кажа, всичките момчета се стараят, влагат се, имат добро отношение, професионалисти са, всеки ден надграждат и се надявам, че ще имат светло бъдеще.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки