Министър Кралев: България имаше своите триумфи въпреки трудната година за спорта

"За радост на всички Дерменджиев е минало, проблемът на българския футбол е съдийството"

Министър Кралев: България имаше своите триумфи въпреки трудната година за спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира изминаващата 2020 г. и направи рекапитулация на българските спортни постижения в предаването на Българската национална телевизия “Арена спорт”.

“Минахме през тежки изпитания. Целият ни народ се изправи срещу нещо, което не бяхме срещали до сега - една мащабна пандемия. Спортът не остана встрани от общата криза. Според мен това беше един от най-засегнатите сектори. Единици бяха световните и европейски първенства, които се проведоха. Форуми като Летните олимпийски игри и Европейското първенство по футбол, които бяха очаквани от милиони фенове, бяха отложени, а това промени тотално картината на световния спорт, в това число и на българския. Смятам, че през цялото време ние сме взимали изключително адекватни мерки, като сме се водили от етапа на разпространение на вируса. Мисля, че успяхме да се справим с тази задача, така че да се минимизират щетите върху спорта, защото наистина беше тежко за всички в тази ситуация. Погрижихме се вътрешният спортен календар да бъде изпълнен максимално. Почти всички федерации проведоха състезанията, които бяха набелязали. Това донякъде попълни липсата на международен спортен календар. За големите ни атлети това не е достатъчно, защото не е тайна, че в редица спортове няма достатъчно вътрешна конкуренция. Ние като държава направихме всичко възможно те да получат максимално добри условия за подготовка. Спестените средства от отложените международни състезания бяха насочени в подготовката на спортистите. Бяха проведени повече лагери, имаше възможност да бъдат обхванати повече спортисти, а голяма част от подрастващите ни таланти имаха възможност да използват условията, които бяха и за топ атлетите ни. В края на годината бяха отделени допълнително 2 млн. лв., които бяха разпределени към спортните клубове, за да се справят с икономическите последици от пандемията. Техният бюджет през следващата година ще бъде в двоен размер, защото това е една от най-недофинансираните системи и оттук нататък един от приоритетите на правителството ще бъде да инвестира именно в клубовете. През 2020 г. инвестиционната програма на ММС продължи с пълна сила въпреки пандемията. Смятам, че успяхме всички, като един екип, цялото спортно семейство, да излезем по най-добрия начин от ситуацията”, заяви Красен Кралев.

Той изрази надеждата си, че с откриването на ваксина срещу COVID-19 спортният живот ще се върне към нормалния си ритъм. „Въпреки изключително тежката година, която преживяхме, България имаше своите моменти на триумфи, имаше своите мигове на радост, които ни донесоха българските спортисти, за което им благодаря. Благодаря им за проявения характер, проявената сила на духа. Надявам се, че още през пролетта нашите атлети ще имат шанс за изява на големи международни състезания. Надявам се техният труд да се реализира през следващата година и всички планувани големи международни форуми да се състоят. Имаме ваксина, оптимист съм, че всичко това ще бъде зад гърба ни - тази мъка и това страдание, което всички българи преживяха през тази година. Всеки един от нас е загубил някой познат, някой близък в борбата с панедмията. Аз се надявам, че всичко това ще остане зад гърба ни и нашите спортисти ще продължат да ни радват и през следващата година“, каза министърът на младежта и спорта.

По време на гостуването си в БНТ министърът направи коментар и за българските спортни успехи през 2020 г. Той отличи завръщането на тенисистката Цветана Пиронкова на корта. “Цвети се върна по един блестящ начин. Формата ѝ беше неизвестна за широката публика, защото тя дълго отсъстваше от световната сцена заради майчинство. На “Ролан Гарос” имаше шанс да победи Барбара Крейчикова, но тогава и времето изигра лоша шега. Мачът беше прекъсван, тя загуби ритъм, но формата ѝ беше впечатляваща. Григор Димитров също имаше силни моменти през тази година. Сега с новия треньор - Данте Ботини се надявам 2021 г. да бъде по-успешна за него. В тениса искам да отбележа и фантастичното представяне на мъжете на ATP Cup в началото на годината. Отборът ни успя да победи Великобритания и Молдова. Загубихме от Белгия, но формата на тенисистите ни и самото представяне в Австралия показаха, че има много добра млада смяна - Адриан Андреев, Александър Донски и Александър Лазаров. При жените имаме четири състезателки в топ 200. Освен Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова също дават заявка за силна година. Големият въпрос е дали ще успеем да изпратим състезател на Олимпийските игри, защото смятам, че имаме възможност за пробив. Пиронкова и Димитров могат да поднесат изненада. Условията за квалификация там са малко по-особени, но с оглед на отлагането на Игрите, се надявам, че може да се намери вратичка и Българската федерация по тенис да може да помогне някой от тези двама прекрасни атлети да ни представлява в Токио. Българските тенисисти ще липсват, ако не успеем да присъстваме в японската столица”, заяви Красен Кралев. 

Спортният министър акцентира и върху силното представяне на момичетата от женския национален отбор по борба през 2020 г. На Европейското първенство в Рим през март титли завоюваха Миглена Селишка и Мими Христова, Биляна Дудова спечели сребърен медал, а Тайбе Юсеин стигна до бронзовото отличие. “Ние сме една от световните сили в женската борба, наред със САЩ, Япония и Русия. В това направление правим нещо голямо. Говори се за българска школа, защото имаме собствен стил и почерк. Имаме огромен потенциал и при подрастващите, така че можем да сме спокойни за бъдещето на женската борба. За мен Тайбе Юсеин е може би най-добрата боркиня в света. Малшансът в Рим не ѝ позволи да стигне до поредна титла, но в замяна на това Меги и Мими се представиха по фантастичен начин. Биляна Дудова беше на секунди от златото. Погледна часовника 10 секунди преди края на финала, а това ѝ костваше титлата. Новината тук е Юлияна Янева, която спечели Световната купа в Белград. Всяко едно от тези момичета не само, че ще спечели квота, но може и да донесе медал за България от Олимпийските игри. В мъжката борба европейският шампион Едмонд Назарян, който е едно скромно момче, изключително талантливо, с голямо сърце и огромен потенциал, даде заявка, че може да достигне и дори да надмине успехите на баща си. Той има шанс да се докаже в Токио, защото безспорно за мен той е нашият фаворит в категория до 60 кг. Силно представяне в Рим имаше и Даниел Александров. На Европейското първенство Кирил Милов беше със заболяване и това не му позволи по-силна изява, но съм убеден, че тези три момчета ще бъдат нашите козове за Олимпийските игри. За съжаление свободната борба не е на нивото, на което очакваме от дълги години да се върне. Въпреки двата медала от Световната купа, те имат какво още да покажат. Пожелавам на Георги Вангелов да се пребори за квота и да ни защитава достойно в Токио”, отбеляза спортният министър.

Обстоен анализ по време на предаването Кралев направи и на футболната година както за националния отбор, така и за клубния ни футбол. “За радост на всички Георги Дерменджиев е минало за националния отбор. Дано повече не преживяваме подобна срамна година. В Лигата на нациите имахме 6 мача, в които направихме две равенства и четири загуби, като за 540 минути вкарахме два гола. Запознах се с доклада на националния селекционер, но никъде не видях една самокритика, никъде не видях момент, в който да се каже, че треньорският щаб е сбъркал със селекция или в тактиката за провеждане на мачовете. Загубихме 4 точки в първите два мача от Лигата на нациите след 90-та минута и то след фрапиращи грешки в смените и в тактиката, а това не беше отбелязано никъде в този доклад. Надявам се, че подобни мигове ще бъдат спестени на българските фенове. Всички са запознати с мнението на цялата футболна общественост за работата на този екип и на този треньорски щаб. Аз категорично не съм съгласен, че това са най-добрите български футболисти, с които ние разполагаме. Това е ясно за всички. Виждаме представянето на младежите. В най-важния мач от години насам, който сме имали и който ни даваше шанс за класиране на Европейското първенство срещу Унгария, можеше да излезем в съвсем друго състояние, в друг състав. Много от самите играчи в националния отбор споделят, че няма настроение и самочувствие в съблекалнята. Кой трябва да им го предаде? Нали треньорът е този, който вдъхва самочувствието, вдъхва увереността на футболистите и той трябва да ги подготви за този мач. Нека да гледаме напред, защото имаме добро младо поколение. Има почти пълен набор от футболисти във всички линии, който може да попълни мъжкия състав. Като започнем от вратарския пост с Наумов от ЦСКА 1948, в защитния вал имаме Виктор Попов от „Черно море“, братя Христови, които се представят на перфектно ниво като централни защитници, Антов и Турицов от ЦСКА-София, които са фантастични футболисти. Това важи и за опорния халф Лъчезар Котев от „Арда“. В нападение също имаме много избори – Светослав Ковачев, Станислав Иванов, Здравко Димитров, Мартин Минчев, Илиян Илиев, Калоян Кръстев, Филип Кръстев. Всеки един от тях може да играе в мъжкия отбор. Вярно, групата за световните квалификации не е лека и не трябва да бъдем с големи очаквания. Още през март месец ще трябва да излезем с коренно обновен национален отбор. Очакват ни тежки сблъсъци. Още в първите срещи ще премерим сили с Италия и Швейцария, а след това гостуваме на Северна Ирландия. Ако успеем да достигнем до третото място, трябва да бъдем доволни, защото конкуренцията е силна. Най-важното като цел трябва да бъде да обиграваме нов състав и да трупаме точки, които да ни изкачат по-нагоре в ранглистата, защото трябва да попаднем в по-добра урна за следващите квалификации, за да имаме по-добри шансове за класиране“, каза Красен Кралев.

Според него при провеждането на Конгреса на Българския футболен съюз трябва да се осъществи сблъсък на идеи между кандидатите и да се направи задълбочен анализ на грешките, които са направени през годините, попречили на националния отбор да се класира за голям футболен форум. „Футболните хора трябва да седнат, да говорят по-открито. Струва ми се, че липсва откритият разговор и казване на истината. Дори на предния Конгрес не се говореха нещата право в очите. За да минем напред, трябва да си кажем къде са проблемите и на вътрешно ниво, в организацията на вътрешния шампионат, и при работата с националните селекционери. Не виждам много кандидати да има за треньори на националния отбор, защото осъзнават трудното положение в момента. При временно ръководство на БФС, при изключително тежка квалификационна група много малко са смелчаците, които ще се нагърбят да направят тази промяна. Струва ми се резонно Емил Костадинов да защитава тезата, че трябва да се даде път на млади треньори, които да минат с едно ниво напред, както се случва в Германия. Всички искат да вървят с набора си, с това поколение, с което са работили. От юношите и младежите да минат с по едно ниво нагоре“, каза Кралев.

Той коментира и състоянието на българския клубен футбол. „Състоянието на българския футбол е функция на вложените в него средства. Вижда се, че там, където се влагат пари и се влагат умно, има резултати. През тази година класирахме два отбора в Лига Европа. ЦСКА-София се представи достойно според мен. Ако бяха вкарали вкъщи повече голове, щяха да вървят напред. „Лудогорец“ се намира в едно състояние на смяна на целия отбор. Това нещо ще се преболедува и мисля, че следващата година те отново ще се върнат на познатото си високо равнище. Генерално един от основните проблеми на българския футбол е съдийството. Няма как при тези явни зависимости, които се демонстрират от българските съдии и тяхното поведение на терена, да се привлекат читави инвеститори в българския футбол. Никой няма да иска да си дава парите при такъв продукт и при такова отношение от страна на съдиите. Те отблъскват и публиката, отблъскват инвеститорите. Няма да говорим какво се случва с футболистите, как се обезверяват при серия от поредни отсъждания в тяхна вреда. Аз се надявам, че след Конгреса това нещо ще се изкорени. Здраво трябва да се реже в съдийството, защото има много проблеми. Всеки път скандали, брутални отсъждания. Няма как да вървим напред без да се реформира тази част от българския футбол. Няма какво да си крием главите като щрауси, просто трябва да погледнем проблемите, да ги кажем  очи в очи и да има воля да се променят“, категоричен беше министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев отличи представянето през 2020 г. на младите ни надежди в плуването Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, които имат покрит норматив „А“ за участие на Летните олимпийски игри. „Те постигнаха фантастични резултати. Имаме големи очаквания към тях, а и към Антъни Иванов, който продължава да е на познатото ниво. В плуването сме длъжници като държава. За следващите години планираме много сериозно строителство на плувни басейни в страната. Там, където се работи правилно, ние трябва да бъдем абсолютно адекватни. Имаме много силни таланти в плуването и ще ги подкрепим. Очакваме и още квоти. Догодина ще има 3 състезания в България, които ще бъдат със статут на олимпийски квалификации и вярвам, че родната публика ще ги подпомогне за класиране. Надявам се зрителите да се върнат по трибуните през пролетта“, каза Кралев.

Според него един от акцентите на спортната година в България е бил боксовият двубой за световните титли в тежка категория между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. „Кубрат заслужава само адмирации за цялостната си кариера и за това, което постигна. Два пъти се изправя в мач за световната титла. Ясно е, че Джошуа е най-добрият боксьор в момента в света. Но той беше най-добър и миналата година, когато Анди Руиз го нокаутира. При супер тежките всеки има своя шанс, ако е здрав. Големият проблем за Кубрат се оказа коронавирусът. Мисля, че именно той беше основният противник, срещу когото Кубрат трябваше да се бори в тази среща. Лично аз преминах през това и знам, че дори леко да си изкарал това заболяване, няма как да се възстановиш в рамките на дни, на седмици, които той е имал за възстановяване. Нямаше как Кубрат да каже предварително, да съобщи на всички българи, че е преминал през заболяването. Категорично това го е изтощило, но той направи каквото можа. Намери сили да излезе срещу Джошуа. В професионалния бокс при тежките всичко се решава с един удар. За съжаление този път късметът не беше на наша страна“, заяви министър Кралев.

Той допълни, че в бокса се задава силно поколение от млади боксьори. Европейски титли при подрастващите през 2020 г. завоюваха Кристиян Цветанов, Ясен Радев и Радослав Росенов. „За бокса правим много. През последните години построихме 5 нови зали в София, Варна, Плевен, Русе, Пловдив. Там тренира изключително силно поколение боксьори, което ще следва примера на Кубрат Пулев. Оптимист съм, че ще имаме поводи за радост през следващата година на Олимпийските игри“, каза Красен Кралев.

Според него в първите месеци на 2021 г. ще бъде открита многофункционалната „Арена Бургас“, в която правителството инвестира малко над 57 млн. лв. Залата ще може да приема състезания от най-висок ранг.

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки