Сензациите в пресата: ЦСКА чака 6 транша за Соу

Нов в Ботев работил като зидар и на паркинг, перуанец чака виза - подписа за 18 месеца с Локо (Пд)

Сензациите в пресата: ЦСКА чака 6 транша за Соу

Сензациите в пресата днес, понеделник, 22.02. 2021 година:

„Мач Телеграф“: „Червените“ чакат 6 транша за Соу

ЦСКА очаква още 6 транша от Ростов за Али Соу. Нападателят вече играе в руския елитен тим, след като „червените“ го пуснаха под наем там, но със задължителна опция за откупуване. До момента „армейците“ са получили веднъж 500 000 евро за наема, а очакват още шест пъти по толкова в близките година-две. Първоначално от ЦСКА поискали 3-те милиона за откупуването на футболиста да бъдат изплатени с три транша по 1 000 000, но руснаците отказали този вариант. Иначе Али Соу вече подписа договор с Ростов до 2025 година, а мениджърът му Джиджи Сорентино разкри, че заплатата в новия му клуб ще бъде 850 000 евро годишно. „В договора между двата клуба има клауза, която задължава Ростов да откупи правата на Али Соу. Тя ще бъде задействана след края на сезона в руския шампионат. Договорът на нападателя е до 2025 година. Заплатата му е 850 000 евро. Предвидени са и огромни бонуси. Само стъпването на терена му носи 2500 евро. 7000 евро са за победа, 3000 за точка, по 5000 евро за гол и асистенция“, уточни агентът на Али Соу. 

„Тема спорт“: Договорът на Уртадо за 1,5 г., уреждат го за двубоя с Етър

Договорът на панамския нападател Пауло Уртадо с Локомотив Пловдив е за година и половина. Очаква се тази седмица той да бъде представен като ново попълнение. Уртадо идва като свободен агент, след като договорът му с Коняспор изтече. Уртадо е предпочел да продължи да играе в Европа, въпреки че е имал оферта от родния си клуб Алианса Лима. Уртадо вече е в Пловдив и се очаква да бъде уреден с картотека още за домакинството на Етър. Мачът е в петък (26 февруари) от 17:30 часа на "Лаута". Пред медиите в родината си Пауло изрази надежда, че ще играе редовно за новия си тим, който ще му помогне да се върне в националния отбор. Играчът осъзнава, че ще е трудно да получи повиквателна за световните квалификации с Боливия (25 март) и Венецуела (30 март), но въпреки това се надява. Уртадо е участник на Световното първенство в Русия през 2018-а. Той е третото ново попълнение на смърфовете след сина на Гонзо - Александър Иванов и англичанина Конър Руан.

„Мач Телеграф“: Перуанецът на Локо (Пд) чака виза

Локомотив (Пловдив) осъществи най-стойностния си трансфер от началото на годината. „Черно-белите“ привлякоха нападателя Паоло Уртадо, който има сериозна визитка зад гърба си. 30-годишният перуанец е в Пловдив от няколко дни. Той дори е участвал в тренировка преди дербито с Лудогорец. Спортният директор Георги Иванов е в основата на идването на футболиста, който е подписал договор до края на „сезона“ с „черно-белите“, в който има опция и за удължаване с още една година от страна на клуба. Вече е задействана процедура по изваждането на работна виза на южноамериканеца, за да може да бъде картотекиран в БФС. Уртадо е участник на Световното първенство в Русия през 2018-а с отбора на Перу. Има цели 37 мача и 3 попадения за инките от 2011 -а насам. За последно е носил екипа на Коняспор, който напуска в началото на месеца. В родината му го считаха за ново попълнение на гранда Алианса Лима. Играчът обаче е предпочел да продължи кариерата си в Европа. На Стария континент той е ритал още за португалските Витория Гимараиш и Пасош Ферейра, както и за английския Рединг. Паоло Уртадо е юноша на Алианса Лима, за който играе до 2012-а. В Перу е бил част още от Хуан Аурих, като е носил екипа и на уругвайския Пенярол. Локо търсеше да привлече именно класен централен нападател, който да се конкурира с Георги Минчев за партньор на Митко Илиев. 

„Тема спорт“: Маркиньос е работил като зидар и на паркинг

Преди малко повече от 21 години в Кажари, щата Мараняо (Бразилия), се ражда Жозе Маркос Коста Мартине, познат като Маркиньос. На 12 обаче той напуска семейството си, за да играе футбол и се подвизава в младежките отбори на Атлетико Минейро. Атакуващият халф бързо израства и на 6 ноември 2019-а срещу Гояс, когато е на 20, бележи първия си гол за бяло-черните. На практика това е началото на футболната история на Маркиньос, който въпреки крехката си възраст е научил много уроци от живота. Като малко дете семейството му едва връзва двата края и момчето е принудено да работи като зидар и пазач на паркинг. Маркиньос обаче не се срамува, дори напротив - смята, че това му е помогнало да се развие като личност и да пробие във футбола: "Работих от най-ранна възраст заедно с баща си. Бях зидар и пазач на паркинг. Моята история е малко тъжна, защото имах много трудности в живота. Развих се бързо като човек, надявам се да го направя и като футболист." Пробивът на Маркиньос в Минейрао дойде през 2019-а, когато се утвърди и дори завърши кампанията като титуляр. Бяло-черните финишираха на 13-о място и се класираха за Копа Судамерикана, а атакуващият халф събираше все повече погледи от Европа. Младокът показа зрялост за годините си и поддържаше темпото на мачовете по чудесен начин. Не случайно през декември 2019-а пратеници на Челси дойдоха в Бразилия да го наблюдават на живо. Агентът на Маркиньос в допълнение разкри, че той е следен още от Манчестър Юнайтед и Леверкузен, а халфът не скриваше вълнението си от това: "Щастлив съм да разбера, че други клубове се интересуват от мен. Радвам се да знам, че имам стойност. Челси, Юнайтед и Леверкузен следят изявите ми." Маркиньос определя като най-щастливия момент в живота си първия (б.р. - и единствен) гол за Минейрао срещу Гояс. Неговото празненство с танц до тъчлинията бе съпроводено и от плач. "Когато вкарах попадението, си спомних за всичко, през което трябваше да премина, за да достигна този момент на слава", казва полузащитникът. Бъдещето изглежда бляскаво за младока под ръководството на Вагнер Мансини, но с назначаването на Хорхе Сампаоли мястото му изстива и не получи много шансове за изява през 2020-а. Все пак той записва 11 мача в бразилската Серия А, но предимно като резерва и престоява на терена общо 431 минути. Последният му двубой бе на 22 ноември при равенството 2:2 със Сеара, когато се появи от пейката в края на срещата. Оттогава насам Минейрао търсеше отбор на Маркиньос, в който да го отдаде под наем. В Бразилия дори обявиха, че той се е разбрал с Аустрия Виена, но в крайна сметка 21-годишният халф акостира в Коматево. Но страницата за него в Атлетико със сигурност не е затворена. Защото точно преди да го преотстъпи, клубът удължи договора му до края на декември 2024-а, с което подсказа, че все още таи надежди той да разгърне потенциала си. А Ботев може да му даде желания рестарт...

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки