Пеняранда и Синклеър - разочарования под наем

Пеняранда никой няма да го помни в ЦСКА, Синклеър има шанс да остави следа във финала

Пеняранда и Синклеър - разочарования под наем

В късните часове на 5 октомври 2020-а, в последния ден на летния трансферен прозорец ЦСКА сюрпризира с привличането на двама офанзивни футболисти от английския Уотфорд.

Джером Синклеър и Адалберто Пеняранда бяха взети под наем до края на сезона от стършелите, които през миналия уикенд се завърнаха триумфално във Висшата лига.

Дуото пристигна с помощта и съдействието на бившия спортен директор на армейците Кристиано Джарета. Италианецът тъкмо бе приел поканата на Уотфорд и бе заел същия пост при жълто-черните.

Пред перспективата да бъдат дълбоки резерви на "Викъридж Роуд" или да ги преотстъпят в третото ниво на английския футбол, Синклеър и Пеняранда очевидно бяха привлечени от идеята, че ще играят в групите на Лига Европа с ЦСКА. Разчиташе се да помогнат и в битката за титлата с Лудогорец.

Синклеър пристигна с визитката на юноша на Ливърпул и най-младия играч в историята на клуба, дебютирал за мърсисайдци на 16 години и 6 дни при Брендън Роджьрс за Купата на лигата. Бивш юношески национал на Англия. Пеняранда пък дойде като световен вицешампион за младежи с Венецуела от 2017-а, а като играч на Гранада през 2015-а бе подобрил рекорд на Лео Меси за най-млад чужденец с два гола в един мач от Ла Лига.

Шест месеца и половина по-късно обаче Адалберто приключи с ЦСКА и отпътува от София, след като треньорът Пенев обяви, че няма да го ползва повече. Още по средата на пролетта, преди началото на плейофите. Той е контузен и ще се лекува в Испания. Приносът му за ЦСКА граничи с нулата - даде асистенция на Бальо Антов от корнер срещу Берое (1:1) в дебюта си за тима и после нищо. Игра в два мача в ЛЕ, загуби от Йънг Бойс, като в Берн пропусна да вкара от чиста позиция.

За купата с Ботев Ихтиман (5:0) бе сменен заради егоистичното си и несериозно представяне в дебюта на Акрапович, който после го заби на пейката. През зимата босненецът му влезе под кожата и Пеняранда се прероди като вътрешен халф, но само за две срещи и пак легна контузен. Така след общо 9 мача, 573 минути и без отбелязан гол, венецуелецът си тръгна от "Армията" през задния вход. Сега се възстановява в Мадрид, а в профила му в Инстаграм вече е отбелязано, че е футболист на Уотфорд.

Статистиката на Синклеър е малко по-добра - той донесе точката при 1:1 срещу Арда още във втория си мач за червените, вкара два пъти и на Ихтиман за купата. В Лига Европа обаче приносът му бе микроскопичен - взе участие в първите 4 срещи в групите, в 3 от тях бе титуляр, но бе незабележим на терена. Твърде беззъб на дясното крило.

Като цяло и Белчев, и Моралес, и Акрапович разчитаха на него, но определено не оправда очакванията. При четвъртия дебют на Любо Пенев начело на ЦСКА - първия полуфинал с Лудогорец (1:1), Синклеър бе титуляр и дори изработи червен картон за Текпетей, но при нарушението падна лошо и получи травма в рамото.

След двуседмичното му отсъствие Ел Голеадор отново залага на него, но британецът вече е в ролята на резерва и най-вероятно ще помага от скамейката в оставащите двубои през май. Или пък ще стартира при форсмажорни обстоятелства с контузени или наказани флангови футболисти на армейците. Дотук Синклеър има общо 21 срещи и 3 попадения във всички турнири. Прекалено високата му заплата в Уотфорд и статутът му на резерва при червените обаче ясно показва, че и той ще си тръгне от ЦСКА през лятото.

Англичанинът все пак може да получи още един шанс да бъде запомнен с нещо значимо на "Армията" - финалът за купата с Арда.

Владимир Иванов, в-к „Тема спорт“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки