Името на България отново забъркано в скандал с уговорени мачове

Става въпрос за двубой между младежите и връстниците им от Зимбабве

Името на България отново забъркано в скандал с уговорени мачове

Доживотно изваждане от футбола грози зимбабвийски футболисти заради серия манипулирани мачове, един от които е срещу младежкия отбор на България през 2009 година.

Сериозният скандал с уговорени мачове разтърси африканската държава още през миналата година. През последните месеци в манипулиране на мачове в сътрудничество с азиатски престъпен синдикат бяха заподозрени общо 98 играчи, треньори и официални лица, но в крайна сметка 44 от тях не бяха подведени под отговорност. Става дума за манипулации от срещи при гостувания в Малайзия, Виетнам, Сингапур, Оман, Йордания, България, Китай, Тайланд и Йемен между 2007 и 2009 година.

Поредната среща, която според медиите в африканската държава свързва България със световните манипулации на мачове е двубоят между младежките отбори на България и Зимбабве през 2009 година на приятелски турнир в Сливен. Информацията за нещо нередно в тази среща е малко объркваща, тъй като източниците на информация в Зимбабве съобщават по-скоро за двубой на ниво мъжки отбори, какъвто досега не се е играл. Въпросният мач на младежките отбори завършва 5:0 в полза на българския тим, макар на почивката резултатът да е 0:0. Африканците пък играят с човек по-малко от средата на първата част.

Заподозрените в манипулиране на мачове обаче ще научат съдбата си съвсем скоро, тъй като Зимбабвийската футболна федерация ще съобщи решението си по скандала тази седмица. Сред застрашените да бъдат наказани доживот са дуото от южноафриканския Мамелъди Съндаунс Метод Мванджали и други двама футболисти на отбор от тази страна - Кайзер Чийфс. Това са Жайму Джамбо и Матю Русике. Самият шеф на ФИФА Сеп Блатер пък наскоро призова за сурови наказания в тази афера.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки