Без Гонзо Левски може да бие само с двама нападатели

"ЦСКА играеше също толкова силно и през зимата", категоричен е бившият треньор на „сините"

Без Гонзо Левски може да бие само с двама нападатели

Точно преди година на Левски пак му предстоеше дерби с ЦСКА и в клуба пак се усещаше напрежение и нужда от промяна. Тодор Батков тогава реши да назначи Вили Вуцов за треньор и да освободи Мъри и Наско Сираков. Собственикът на „сините" напоследък намекна, че съжалява за отношението си към настоящите селекционер и шеф на националните отбори, но през 2008-а той бе твърд в позицията си срещу тях. „Меридиан Мач" потърси Вили Вуцов за коментар на случващото се в момента на „Герена" и на цялостната обстановка преди вечното дерби. Въпреки че изобщо не бе ентусиазиран от идеята, специалистът не отказа разговор с първия футболен всекидневник.

- Вили, преди година ситуацията в Левски доста си приличаше с тази сега...
- ...Не е точно така. Титлата тогава отдавна беше решена, а в момента Левски, ако намери сили да спечели, на 75 процента ще стане шампион. Първо, заради психическото предимство, второ, заради програмата. Мачовете на ЦСКА   до   края   са много по-тежки. В същото време Левски трудно може да загуби точки след дербито. Да не ставам язвителен, но не е като да изоставаш с 16 точки, нали?

- Да, но според някои сега тежи отпадането от БАТЕ и Жилина...

- ...Не мисля, че това е голямата трагедия. За мен отпадането от Тампере е много по-голяма катастрофа   за Левски и фактите го доказват. След като би Левски, Тампере отпадна от един среден европейски отбор като Розенборг, направо бяха пребити с 0:5. След това в първенство като финландското,   което го няма на футболната карта, не са направили нищо особено. В същото време БАТЕ преди нас отстрани шампиона на Белгия Андерлехт, който и сега на 90% ще стане шампион. След това в желязната група на Шампионската лига тимът взе 3 точки, а Левски в също толкова тежка група падаше винаги с "хендикап". Този сезон от 5 мача БАТЕ има 5 победи, включително срещу Динамо (Минск). С две думи, това не може да е оправдание за състоянието на Левски в момента.

- Има ли изобщо такова и какво ще кажеш за последните 2 мача на отбора?
- Познавам футболистите и знам, че това не са техните възможности. Не искам аз да съм критикът, защото разбираш, че положението е деликатно, но особено това, което видях в Благоевград, ме отчая. Левски не прилича на организиран отбор, който играе организиран футбол. От дербито с ЦСКА обаче също не очаквам кой знае какъв спектакъл. Пак ще бъде едно надборване и надмачкване. Ако Левски успее да измами ЦСКА, добре. Равен със сигурност устройва само ЦСКА, това е неоспоримо.

- Ти също обаче имаше проблеми в нападение преди мача миналата пролет, откъде идва този дефицит в атаката на Левски напоследък?
- Според мен не е от броя на нападателите в отбора. Аз като дойдох, заварих един скъпоплатен Жеан Карлос, който мисля, че доказа, че не става. И тези след мен му дадоха същата оценка, а и в сегашния си отбор не се представя по-добре. Добре, че поне бе продаден, макар и за два и половина пъти по-малко от парите, за които е купен. Взехме голмайстора на „А" група Георги Христов и Гонзо, въпреки че за последния много хора ме критикуваха, че пак го искам в състава. На същите сега им се плаче, че той няма да може да играе срещу ЦСКА.
 
- Христов обаче не оправдава очакванията, защо?
- Гошо Христов в момента е много повече смазан, отколкото разочаровал с представянето си. Все пак има 10 гола този сезон, няма значение срещу кого ги е вкарал. За времето, което е бил на терена, това е голямо постижение. Още повече че го мъчеха на какви ли не постове - ляво крило, дясно крило, зад нападателя халф... Трудно е от първата година в Левски да започнеш да играеш на постове, на които не си свикнал.
 
- Един гол срещу ЦСКА може ли да го вдигне?
- Може би, но при всички случаи той има нужда нещо да се случи с него. Ако щете дори да го преотстъпят някъде ли, не знам. Трябва му промяна, защото е много добър футболист. Може би трябва да спомена    и    Еньо Кръстовчев, за когото съм убеден, че има качества да бъде голаджията на Левски. Той освен всичко е най-комбинативният от всички нападатели в отбора в момента и дано се оправи по-бързо. По-плавен е, но отлично умее да играе с гръб към вратата и да участва в разигравания.
 
- Кой според теб най-добре ще компенсира отсъствието на Гонзо?
- Няма друг вариант   освен   Георги Христов, но за по-добра игра в атака според мен трябват промени в схемата. Аз исках да играем с двама нападатели. За сегашната схема, с крила, трябват много класни футболисти, каквито в момента няма и няма как да бъдат купени. Георги Христов може да излезе от дупката само ако играе редовно като нападател, а не на други позиции или когато е контузен Гонзо. Аз определено щях за разчитам на двамата в атака. Нямаме Меси и Анри или Рууни и Роналдо, които общо сигурно вкарват по 50 гола на сезон. Зе Соарес има само 1, а Жоазиньо не е във формата отпреди контузията. Ники Димитров е играчът, който има най-големи шансове да вкара гол, но той дълго бе резерва заради тези двамата.
 
-  Дали ще те послушат Велев и Тони Здравков?
- Едва ли. Никой не ме е търсил за мнение, след като напуснах, въпреки че си запазихме отношенията. Аз като бях в отбора, постоянно мислех за това каква игра ще се хареса на феновете. Тя не е тази в момента. Трябва понякога да се рискува малко, но да се търси атаката. За това според мен отборът трябваше да играе с двама нападатели. По-добре да се загуби някой мач, но да се играе разкрепостено.
 
- Кои са грешките, които се допуснаха след твоето уволнение?
- Няма да говоря за това. Ще кажа какво трябваше да се направи.   Според   мен трябваше да се изгражда състав, в който неизменно да присъстват Георги Христов, Сърмов, Живко и Хичо. Покрай тях да пробиват и такива като Жоазиньо, който се бори за мястото си с успех. Общо взето, в Левски има футболисти, които могат да донесат много успехи, ако се развият. Този сезон нито един от тях на израсна толкова, колкото трябваше.
 
-   Ще  бъде ли прав Тодор Батков, ако върне Наско Сираков?
- Аз най-малкото имам право да коментирам неговите думи и дела. Със сигурност обаче промяна преди мача или веднага след него няма да доведе до нищо хубаво. И без това постоянно се внася напрежение в отбора и никой не е спокоен. Така успехи не се постигат. Да свърши сезонът и тогава да се правят анализите и да се вземат решенията.
 
- Ще кажеш ли нещо и за ЦСКА?
-   За съжаление трябва да призная, че ми харесва как играе този отбор. По простата причина, че има скорост в играта им. Не постоянно, но я търсят и това се харесва. Не искам да казвам нищо за Любо Пенев, добре, че той бе приет така добре, но ЦСКА играеше така и през зимата на турнира в Албена. Другият отбор, който на моменти демонстрира такъв футбол, е Славия.
 
- Има ли Левски добра подготовка, за да завърши силно сезона?
- Сега не знам. Някои ме критикуваха за лятната подготовка, но фактите сами говорят. В последните есенни кръгове Левски смачка съперниците си и завърши на първо място.
Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки