Илия Илиев - Служител по сигурността на БФС пред ФИФА и УЕФА: Доволени сме от поведението на феновете във вечното дерби

- Оценката ви за поведението на феновете на мача между ЦСКА и Левски? - Базирайки се основно на информацията, предоставена на медиите и разбира се на БФС от страна на ръководството на СДВР-МВР и това което наблюдавахме преди, по време и след мача, определено можем да бъдем доволни от поведението на феновете на двата гранда. Смея да твърдя, че в последните десет години на двубой с толкова малко напрежение между агитките и толкова коректно отношение помежду им не сме били свидетели. Определено се видя резултата от взаимодействието на органите на реда с ръководствата на клубовете и най-вече това със самите фен-клубове. Впечатляващо беше и въздействието, което оказваха през цялото време ръководствата на фен клубовете върху своите членове.

Илия Илиев - Служител по сигурността на БФС пред ФИФА и УЕФА: Доволени сме от поведението на феновете във вечното дерби

- Оценката ви за поведението на феновете на мача между ЦСКА и Левски?
- Базирайки се основно на информацията, предоставена на медиите и разбира се на БФС от страна на ръководството на СДВР-МВР и това което наблюдавахме преди, по време и след мача, определено можем да бъдем доволни от поведението на феновете на двата гранда. Смея да твърдя, че в последните десет години на двубой с толкова малко напрежение между агитките и толкова коректно отношение помежду им не сме били свидетели. Определено се видя резултата от взаимодействието на органите на реда с ръководствата на клубовете и най-вече това със самите фен-клубове. Впечатляващо беше и въздействието, което оказваха през цялото време ръководствата на фен клубовете върху своите членове.

- Какви мероприятия подготвя БФС във връзка със сигурността по стадионите и футболното хулиганство?
- Трябва да започнем с това, че основен компонент на цялостната система от изисквания на УЕФА за лицензирането на клубовете е така нареченият служител "Офицер по сигурността". Важността на тази функция е от изключително значение. Поради това тя не може да се съвместява с каквато и да е друга функция в клуба. Без да подценяваме ролята му на координатор между отделните институции и структури имащи пряко отношение към обществения ред и сигурността по време, преди и след футболните срещи, считаме за най-важно непосредствения му контакт и работа с фен-клубовете. Като първостепенна негова задача разбира се заедно с ръководството на фен-клуба е и изграждането на структура от стюарди, върху която ще падне голямата отговорност за предотвратяването на каквито и да било инциденти. С оглед на всичко казано до тук БФС предвижда обучение на служителите по сигурността, ръководствата на фен-клубовете съвместно с представители на органите на реда по специални програми подготвени от ФИФА и УЕФА.

- Какви препоръки бихте отправили към фен- клубовете на отборите, които ще представляват България в Евро турнирите през сезон 2009-2010?
- Феновете на два от безспорните участници в Евро турнирите ПФК ЦСКА и ПФК Левски доказаха в голямото дерби, че знаят и могат да се държат по европейски. Това е една добра първа стъпка, (да се надяваме, че няма да остане последна) към едно истински отговорно поведение. Няма смисъл да припомняме колко тежки са санкциите на УЕФА дори при незначителни инциденти и безобидни на пръв поглед прояви по време на мачовете от Евро турнирите. Всички български клубове без изключение понесоха тежки финансови санкции, които както се видя в последния мач ЦСКА - Левски могат да бъдат избегнати. Препоръчвам на ръководствата на клубовете участници да запознаят ръководствата на фен-клубовете си, а те от своя страна да направят същото със своите членове с изискванията, залегнали в специалната брошура на УЕФА"Сигурност и безопасност по време на футболни срещи".

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки