Иван Василев - Катила: Съдбата ни подсказа, че трябва да сме трети

В ЦСКА имаше „пробити” футболисти в дербито с Левски, каза още легендата на варненския футбол

Иван Василев - Катила: Съдбата ни подсказа, че трябва да сме трети

За Иван Василев се е изговорило и изписало толкова много, че повечето фенове вече си мислят, че знаят всичко за него. Катила обаче винаги е готов да изненада и най-приближените си, а когато стане дума за футбол мнението му тежи повече от на всеки друг. Предвид предстоящия сблъсък Черно море - ЦСКА той май е най-подходящият човек за разговор.


Иван Василев е един от най-добрите футболисти на Варна за всички времена. С екипа на Черно море играе в цели 10 сезона и има в актива си 196 мача и 8 гола. Като играч на „Морето” печели 4-то място (1968/1969 г.), две 6-и места (1962/1963 г.), две 7-и места (1969/1970, 1970/1971 г.) две 8-и места (1961/-1962, 1971/1972 Г.), едно 10-о (1972/1973 г.) и едно 12-о през сезон 1960/1961 г. В актива си Катила, както го нарича публиката на „моряците”, има и едно изпадане в Б група през сезон 1958/1959 г.
За ЦСКА Василев играе в 4 първенства и има 115 мача и 3 гола.

Шампион е през сезон 1965/1966 г., вицешампион през първенството 1967/1968. Четвърти в България е 1964/1965 г., а 5-и е през 1997 г.

Общо в кариерата си има 311 мача и 11 гола.
 
- Какви са очакванията Ви за този мач?
- Очаквам искрено Черно море да вземе победата. Играл съм и в двата тима. Не крия симпатиите си, че съм повече за "Черно море", тъй като съм варненец на първо място. Започнах кариерата си тук и тук я завърших. Не става дума Черно море да победи, защото искам, а става въпрос за това, че с труда си и израстването си "Черно море" заслужава успеха. Аз дори прогнозирах, че ще се класираме и на по-предно от 3-ото място, но не стана. Така се развиха нещата и единствената ни възможност е да бием ЦСКА и да се класираме на евротурнирите. Все пак от 1953 г., въпреки¸ че сме един от най-добрите провинциални отбори, не сме стигали до бронза. Последният път като юноша Черно море се класира на трето място и стана празник за Варна. Сега Черно море заслужава третото място - има добър колектив, както и много силна организация в лицето на ръководството. Всички предпоставки сочат, че Черно море трябва да стане трети.

- Какво е моментното състояние на съперника?
- Доста мислих за мача преди това интервю. Искрено желая да победим, тъй като в ЦСКА има голям срив и причината си е лично в тях. Не може да водиш с 4 точки и така лесно да ги пропилееш. Дори ако ние не ги спрем във Варна, те ще загубят или от Локо (Сф), или от Литекс и пак ще загубят първото място. Сега е нашият момент.

- Това ли е мач №1 за двата отбора от доста години насам?
- Много точен въпрос. До последната минута "Черно море" играе футбол. Вижте мача на "моряците" със Сливен. Постоянно играха, натискаха, търсиха гола и в крайна сметка и съдбата им помогна. Истина е, че психиката ще окаже важно влияние. С този гол в последната минута съдбата ни подсказа, че третото място трябва да е наше. Двубоят с ЦСКА е една от последните стъпки към бронза.

- С тези постоянни машинации и спекулации в медиите за уредени мачове възможно ли е да се уреди подобна среща?
- Според мен ЦСКА беше "пробит" още в мача с Левски, но това е друга тема. В тима на Черно море уреждане може да стане по всяко друго време, но не и сега. В отбора е немислимо някой да ги пробие, а и нашето ръководство е достатъчно авторитетно и богато, за да се съгласи някой на подобен вариант. Няма как да стане това. Ние сме много повече от ръководството на ЦСКА във всяко едно отношение. И като ръководство, и като морал. Във всяко друго време може да стане такова нещо, но просто сега няма кой да подкупи нашето ръководство. Кого да пробиеш в тима?

- След загубата от Левски дали ЦСКА няма да е преобразен?
- След такъв срив няма как да се получи. Аз съм играл в такива мачове и много добре знам какво е. По нашето време беше друго. ЦСКА сега е един разграден двор. Всеки влиза в него и казва: "Аз съм царят.". И да не ги спрем ние, пак няма да са първи. И да сложат пари, кой ще ги приеме. Ние тези пари ще ги спечелим само с един мач в Европа. Какво ще направиш? Ще дадеш даден мач и някой ще ти каже "Благодаря". И после?

- Реално Черно море заслужава ли третото място?
- Отдавна съм го казал. Можеше и напред да сме. Грешките с Беласица и Черноморец ги има в играта. Нашият отбор вече всява респект. Варна не е случаен град. Не може един Ловеч да стане два пъти шампион, а и който си науми да е първи. Къде сме ние? В момента сме в най-добра позиция за бронза. Всеки чака ние да сбъркаме. Те очакват да загубим и да купят някой мач. В момента ЦСКА няма морал. Ако ни бият, стават шампиони.

- От чисто спортно-техническа гледна точка кой е по-добрият тим?
- Черно море, разбира се. Говорим за публика, терен и всичко. ЦСКА не може да ни бие тук, във Варна.

- Прогнозата ти за краен изход от мача каква е?
- Една голяма единица и един малък хикс.

- Какво мислите за Любо Пенев?
- Какво да мисля? Любо не може да оправи отбора си. Как може да остави Данчо Тодоров на пейката в дербито с Левски? Защо стана цялата кавга? Той е най-добрият играч на тима. Здравко Лазаров? Играч на години. Или играе цял мач, или го освобождаваш. Не може да държиш подобен футболист на скамейката. Ето го Алекс в Черно море. Играе цял мач и се раздава докрай.

Най-неприятните мачове като играч са ми били срещу Черно море. Аз минах през всички нива на футбола във Варна. Но пък като личност и играч най-много ми даде ЦСКА. Голям клуб. Тогавашното ЦСКА е с години напред в сравнение със сега. Навремето дори бащата на Масимо Морати (б. .а - собственик на италианския Интер) беше ахнал, като видя базата на ЦСКА. Той каза: Аз съм богат човек, но не мога да си позволя в Италия подобно нещо." Тогава бащата бе назначил Хеленио Херера начело на "Интер". След промените обаче с изключение на Илия Павлов ЦСКА не може да случи на човек.

 

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки