Аршавин: Нямаме пари за къща в Лондон

Отдалеч ни се струва, че неговият живот в момента е истинска мечта. Че Аршавин вече е постигнал всичко и може да обере каймака от гъстото лондонско мляко. Че е постигнал доста, постигнал е, но на стари лаври да лежи засега няма намерение. Няма за кога Аршавин да се отпуска. Футболната летва е вдигната прекалено високо след онези четири гола срещу Ливърпул на "Енфийлд", които сами по себе си му гарантират място в историята на Арсенал и на английския футбол. Но да съответства на това ниво плеймейкърът на Русия и Топчиите отсега нататък ще може само ако всечки двубой го играе на предела на силите си. Извън терена е неизбежно руснакът да среща куп неизбежни дребни проблеми в новия и засега непознат град. Това кара главата да се замайва и изяжда почти целия неприкосновен запас от емоции.

Аршавин: Нямаме пари за къща в Лондон

Отдалеч ни се струва, че неговият живот в момента е истинска мечта. Че Аршавин вече е постигнал всичко и може да обере каймака от гъстото лондонско мляко. Че е постигнал доста, постигнал е, но на стари лаври да лежи засега няма намерение.


Няма за кога Аршавин да се отпуска. Футболната летва е вдигната прекалено високо след онези четири гола срещу Ливърпул на "Енфийлд", които сами по себе си му гарантират място в историята на Арсенал и на английския футбол. Но да съответства на това ниво плеймейкърът на Русия и Топчиите отсега нататък ще може само ако всечки двубой го играе на предела на силите си. Извън терена е неизбежно руснакът да среща куп неизбежни дребни проблеми в новия и засега непознат град. Това кара главата да се замайва и изяжда почти целия неприкосновен запас от емоции.

Аршавин признава, че далеч от родината и обичайния ритъм на живот засега му е много тежко. Но старият лондончанин Роман Павлюченко (играе в Тотнъм от лятото, докато Аршавин отиде в Арсенал едва през януари) го успокоява, че постепенно нещата ще се наредят и Андрей вече няма да може да си представя живота без британската столица. Пък и основният битов проблем на сем. Аршавини вече е решен - те имат ново жилище. Много са доволни от наетата къща и са готови да живеят в нея през целия си лондонски период, колкото и дълъг да се получи той.

Посрещна ме почти цялото семейство: Андрей, Юлия и Артьом, който през юни ще навърши три и половина. Липсваха само малката Яна, която засега е в Санкт-Петербург и се готви под зоркото око на баба си да се премести в Лондон.

- Ако тук бяха Яна, майка ми и сестра ми, щях да съм най-щастливият човек на света - признава след малко Юлия

- Значи Лондон вече напълно ви устройва?

- Напълно. Вижте, сега ще влезем в ей онова магазинче, за да купим плодове и зеленчуци. Сигурна съм, че всеки плод ще е от най-високо качество. Така е на всяка сергийка, да не говорим за супермаркетите и бутиците.

- Но в Русия също е пълно с такива магазинчета.

- А сигурен ли сте, че във всеки се продават само качествени продукти?

- Не бих гарантирал.

- А тук смело може да се гарантира това. Или въпросите на безопасността. Можете ли да допуснете тригодишното ви дете да отваря вратата на всички - на гости, на майстори, на съседи?

- Трудна работа.

- А Артьом непрекъснато го прави. Вярно, предупредиха ни, че в излишна еуфория не бива да изпадаме, защото и в Лондон, подобно на всеки мегаполис, има хора всякакви. Но засега тук не съм се сблъсквала с прояви на агресия, да не говорим за противозаконни действия.
***
Стигаме до новия дом на Аршавини.

- Павлюченко, след като си купи собствена къща, направо разцъфна. Вие нямате ли подобни планове?
Юлия поглежда мъжа си и реагира доста изненадващо.

- Нямаме пари за такова нещо. Пък и това жилище ни устройва напълно. Случвало се е вече да живеем под наем и отношението ни съответстваше на ситуацията. Дори чинии ползвахме пластмасови, защото разбирахме, че скоро ще се местим. Но сега се чувстваме толкова комфортно, че не искаме да си тръгваме и купуваме като за постоянно жилище. Имаме усещането, че тук ще живеем през целия ни престой в Лондон.

- А собственикът на къщата съгласен ли е с това?
Тук в разговора най-после встъпва и Андрей:

- Засега казва: Живейте, колкото ви се иска. Но може да промени решението си, да предпочете да продаде жилището. Затова сме зависими.

- Но дотогава може да имате нужните пари. Ще купите ли къщата?

- Засега не мисля за това. Не си представям, че след края на кариерата си ще живея тук вместо в Русия.
- Как избрахте това жилище?

- Този въпрос е към Юлия, основно тя се занимаваше с огледите.

Ю: Тази къща беше третата от тези, които видях. И първата, която ми хареса. После гледах още няколко, но знаех, че тук ще живея.


А: Имахме големи главоболия със сключването на договора и оформянето на документите. Тук всичко е много сложно. За всяка промяна в къщата, дори да е минимална, трябва първо да се сдобиеш със заверено от нотариус разрешение на собственика.

- Съседите не досаждат ли?

Ю: Напротив! Едва се нанесохме, когато дойдоха да ни почерпят с огромна и много вкусна торта. Като цяло ни се стори, че тук хората са доброжелателни.
***

Влизаме в просторния хол. Юлия започва да сортира покупките, а Андрей тръгва към компютъра:

- Приключва полуфиналът на световното по хокей, нашите са срещу американците. Дайте да го догледаме, а после ще поговорим.

- Какво става с нашия приятел Саша Радулов? - пита Юлия. - Време му е да вкара гол.

И веднага, сякаш със замахване на вълшебна пръчица, Радулов бележи!

- Ама че съм предсказателка! - чуди се на себе си Юлия. Но се оказва, че голът е записан на сметката на Горовиков, който отклонява удара на Радулов. (И все пак, предсказанието на Юлия се сбъдва: два дни по-късно Радулов вкарва победния гол на финала с Канада!)

Полуфиналът срещу САЩ междувременно приключва и включвам диктофона.
- Ако говорим за финансовия аспект, къде е по-лесно да се грижиш за жилището си и за домакинството - в Лондон или в Русия?

А: Като се има предвид курсът на паунда, тук жилището е малко по-скъпо.
Ю: Затова пък няма никакви проблеми в бита. Има специален мениджър, нещо като домоуправител, който представлява интересите на собственика и помага в решаването на всички проблеми. Ако се случи малка авария и се налага спешно да се викат майстори или да се закупят материали за ремонт, едно телефонно обаждане е достатъчно.

- Тези дни говорихме с Павлюченко и той каза: "Когато общувам с Аршавин, сякаш виждам самия себе си отпреди половин година - същите трудности, същите съмнения."

- Наистина е така. Всичко, което му разказах досега, му напомняше за собствените му първи месеци тук. Интересното е, че по сходен начин възприемаме лондонската действителност, аз и Рома. Същото се отнася и за съпругите ни. Те, между другото, много по-бързо свикват.

- Три месеца прекалено малко ли са за адаптация в нова страна?
- Разбира се. Засега съм като лунатик. Павлюченко, позовавайки се на хора с опит, твърди, че за да свикнеш напълно, ти трябва една година.

- Кое ви изненада най-много в бита?
Ю: Не ни изненада, а по-скоро ни хареса много: в нашия район има много фирми за химическо чистене, обществени перални, магазинчета. В Петербург бях забравила какво е, но тук можеш да си купиш току-що изпечен хляб. Между другото вкъщи имаме устройство за печене на хляб. Представете си: прави питки с емблемата на Арсенал!
А: Мен ме изненадаха аптеките. Да си купиш лекарство без рецепта по принцип е невъзможно. Във всички случаи се налага да викаш лекар. При това ти продават точно толкова лекарства, колкото ти трябват, нито грам, нито хапче, нито капсула повече!
- Юлия, доколко се приспособихте в битов план?
- Няма особени проблеми.

А: Единственото, което е необходимо, за да се чувстваш напълно уверен в себе си, е да подобриш владеенето на езика. А иначе вече ни е ясно почти всичко, дори паркирането.
Ю: Щом дори аз успявам да паркирам, значи наистина всичко ни е ясно!

- Но в някои места на Лондон е невъзможно да се паркира дори при най-добро желание.
Ю: Има такива места. Например край два магазина, които ми грабнаха окото. Но проблемът с покупките се решава по друг начин. Всяка стока от всеки магазин в Лондон може да се поръча по интернет.

- Не се ли оскъпява по този начин покупката?

А: Не. Доставките според мен са безплатни. Дори да има малка разлика в цената, тя се компенсира от това, че не правиш разходи за бензин, паркинг и всякакви други дреболии.
- Андрей, споменахте за проблеми с езика...
- На клубната база съм достатъчно спокоен, всички ме разбират, мога да обясня за какво става дума, знам основните футболни термини. Но в обичайния живот речниковият запас още не ми стига. Но се попълва. Наложи се например да общувам с лекари - първо заради контузия на крака, после заради простуда. Колко много медицински термини научих накуп!

- А вие, Юлия, какви термини усвоявате?

- Битови. След разговора си със съпругата на Бакари Саня, съм настроена оптимистично. Тя ми разказа, че преди две години, когато се преместила в Лондон, не е знаела и думичка английски. Сега вече говори напълно свободно.

- Доколко в английските клубове обръщат внимание на материалите в пресата?

- В Арсенал доста внимателно се отнасят към това. Когато от името на агента ми Денис Лахтьор се появи интервю, че ми завиждали в отбора, защото ставам лидер и че отношенията ми с Фабрегас са се развалили, веднага ме питаха какво значи това.

- И какво?

- Нищо, защото Денис ме увери, че нищо подобно не е казвал. Като цяло откакто съм тук, в Арсенал не е имало някакви забележими скандали.

- А какви са отношенията ви с Фабрегас?

- Нормални, като с всички останали. Сеск веднъж ме покани да гледаме мач от Шампионската лига заедно, но не се получи. Иначе изпитваме симпатия един към друг. Той много ми напомня на Радимов. И като роля на терена, и като навици извън него. Та те дори се хранят по един и същи начин!

- Силно ли се промени дневният ви режим тук?

- Като цяло си е същият. Добавиха се кросовете сутрин. Почнах да ставам по-рано.

- Тичате сутрин? Какво, тренировките недостатъчни ли са?

- Не, явно ставам професионалист.
- За да е на ниво във Висшата лига, човек трябва да е як и издръжлив като кон.
- Да, физическа борба тук не липсва, затова се натрупва умора. Това че не можех да играя в Шампионската лига, беше обидно, но от друга страна ми позволяваше да си взема дъх. Мисля, че ротацията на състава и занапред ще помага, защото имаме много добри футболисти.

- Променихте ли се?-
 
Без каквато и да е ирония ще кажа, че станах по-голям професионалист. Вече два месеца и половина не съм близвал алкохол

- А преди случваше ли се?

Ю: С това никога не е злоупотребявал, но сега наистина и грам не близва.

ТОВА БОЛИ! Евертън спря Ливърпул за титлата (ВИДЕО)

"Гудисън" видя отново триумф над червените след 14 г.

Тен Хаг чете конско на...медиите

Мениджърът на Юнайтед бесен след публикации за мача с Ковънтри

Арсенал се завърна на върха след важна победа над Уулвс (ВИДЕО)

Лондончани се върнаха към победите

Манчестър Сити излъга Челси и се класира за финала на ФА Къп (ВИДЕО)

Бернардо Силва вкара единственото попадение в срещата

Брентфорд разби Лутън при визитата си, вкара 5 гола на противника си (ВИДЕО)

Между двата тима се получи доста интересен мач

Уест Хам и Нюкасъл обмислят треньорска промяна, и двата тима с мераци към Сари

Италианецът може да избира

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

Деле Али: Всяка сутрин се будя с мисъл за Мондиал 26

Халфът не е играл от над 400 дни

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки