Росен Барчовски: Целта на Стериянопулос е да унищожи ЦСКА

Скандално освободеният от ЦСКА треньор Росен Барчовски, който дълги години се грижеше за клуба, даде пресконференция, на която съобщи неговата истина за случващото се в БК ЦСКА, който е на ръба да бъде закрит. Шефове на тима са гъркът Георгиус Стериянопулос и сърбинът Бане Прелевич, които вече месеци не правят нищо за клуба

Росен Барчовски: Целта на Стериянопулос е да унищожи ЦСКА

Скандално освободеният от ЦСКА треньор Росен Барчовски, който дълги години се грижеше за клуба, даде пресконференция, на която съобщи неговата истина за случващото се в БК ЦСКА, който е на ръба да бъде закрит. Шефове на тима са гъркът Георгиус Стериянопулос и сърбинът Бане Прелевич, които вече месеци не правят нищо за клуба.

 

„Беше ми трудно да запазя мълчание, но първо  трябваше да говор я с адвоката си”, заяви Барчовски на пресконференция.

„Ситуацията в клуба е много тежка не знам дали е поправима. На 5 ноември най много успях да се срещна със Стериянопулос
и Прелевич
, след като две седмици исках среща с тях. Исках да говорим за залата, която е в окаяно състояние, за отбора и за личното ми положение. Отидох с конструктивно предложение искайки да покажа лоялност към клуба. И не знам досега дали сме разбирали, но сега се разбирахме добре”, започна треньорът.

Барчовски е поискал понижение на заплатата и разпределени на парите така, че всички играчи да могат да получат част от дължимите суми, като на срещата е предложил и рекламен договор с българска фирма, която да подпомогне отбора. В отговор на своето предложение  е чул следното.  Стериянопулос
е казал, че за него досега всички врати са били затваряни и причината за това е писанията по медиите. Той трябвало да направи нещо и решил да смени треньора, защото така се прави в Европа. Искал да предизвика шок по този начин и да види какъв ще бъде резултатът. На пресконференцията стана ясно че Барчовски не е получавал заплата 8 месеца, като един път му е било платено през януари, и следващият път е получил една заплата за септември и минимален аванс за октомври, след което е бил освободен. Собствениците на ЦСКА са поканили Барчовски да гледа заедно с тях мача с Ямбол на трибуните. Предложили са раздяла по взаимно съгласие без да му изплатят нищо от дължимото и бе з никакви допълнителни уговорки,. Преди той да е дал някакъв отговор Прелевич е обявил пред отбора, че са се разделили с Барчовски по взаимно съгласие, а някъде е обявявано и че той сам е напуснал. Според Барчовски Стериянопулос и Прелевич не са се появявали пред отбора. Стериянопулос
се появил единствено в началото със семейството си, за да се снима с тима, а Прелевич никога не е излизал пред целия отбор до освобождаването на Барчовски като до тогава единствено е разговарял отделно с играчите.

Във времето, в което Барчовски не е успявал да се среща с ръководството на ЦСКА е водел писмена кореспонденция, като поясни, че това се е случвало в месеците март, април и май. На своите писма той е получил различни нападки от Стериянопулос
, между които, че не е успял да намери пари за отбора и че хората, които са около самия Барчовски, саботират ЦСКА и частност по-късно появилия се Бане Прелевич. Третото основно обвинение е несериозно отношение към детските школи. Друг основен проблем, който се е появил между ръководството и Барчовски, е отстраняването на Людмил Хаджисотиров - Удо, който е разговарял с журналисти след неполучаването на заплатата си, нещо за което по късно собствениците на ЦСКА са обвинили Барчовски.  Той е защитил баскетболиста и е настоял да остане в отбора, но на следващия ден е разбрал, че Удо всъщност вече е освободен.

 

„За 10 години четири пъти изпадах в такава ситуация и излизах от нея. Започнах да се изживявам като човек с мисия да пазя ЦСКА. Явно сбърках. Трябваше да покажа нещата такива , каквито са., още когато се появиха проблемите.

По-късно на отбора е обявено, че няма пари и играчите ще получат заплатите си, но не се знае кога, защото липсват спонсори поради слабата игра, в момент, когато ЦСКА отива във финал за Купата на България.

Според Барчовски грешка е било изкарването на информация в медиите само месец след неполучаването на заплатите. Трябвало е да се запази мълчание в рамките на 2-3 месеца според треньора.

 

Относно залата, в която играе ЦСКА, Барчовски заяви, че тя е договорена от името на сдружение с нестопанска цел – Баскетболен клуб ЦСКА 2007, в чийто управителен съвет е и той. Съответно сега той обяви, че си иска връщане на залата, защото има всички права затова.

 

Собствениците на ЦСКА не са се съгласили на предложение за инвестиция от страна на строителни предприемачи, които са предлагали 200 000 лева за ремонт на залата и по 50 000 на година за детската школа. Условието им е било да получат залата, давайки я за безвъзмездно за ползване на баскетболния клуб, но да получат детската школа. В момента залата е в окаяно състояние, навсякъде има мухъл, което е опасно за здравето на децата, които тренират вътре, а санитарните възли не работят.

 

Барчовски се опита с няколко думи да определи това, което Стериянопулос прави в ЦСКА. Според него гъркът прави целенасочени действия, с които се опитва да унищожи клуба.

 

Единственият изход според него е създаването на инициативен комитет за ЦСКА. „Ако нещо се случва, трябва да се случи с истински хора на ЦСКА. Барчовски посочи няколко имена на баскетболни специалисти, но заяви че с тях не е говорено, но те могат да влязат в инициативния комитет. Сред имената бе и Петко Маринов.

 

Барчовски каза още, че за в бъдеще трябва да се търси спонсор, но не такъв, който да има желание да става собственик. И всичко трябва да се дирижира от въпросния инициативен комитет - пример Варна и Симеон Варчев. „Аз съм изчерпан за битка, но бих подкрепил всяка такава инициатива, каза още Барчовски.

 

В заключение Барчовски каза, че утре договорът му ще се представи пред съда и треньорът ще търси неизплатените му пари. Съответно - трябва да получи всички неизплатени заплати плюс това, което му се дължи до края на договора, който изтича на 31 август 2009 г.

 

На пресконференцията стана ясно още, че Българската федерация по басектбол не може да се намеси по друг начин освен да контролира сметката на ЦСКА, в която според Барчовски няма нищо. Федерацията може да иска справка за сметките на отборите, в които те са длъжни да поддържат поне по 50 000 лева, като това не се прави задължително, а само при съмнения. Според специалиста точно такъв е моментът сега - БФБ може да изиска една такава справка.

Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки