Димитър Пенев: Знаят ме в целия свят

Бившият треньор на ЦСКА Димитър Пенев заяви, че почти сигурно ще поеме отбор през това лято. Той говори за събитията в българския футбол и ЦСКА по време на престоя си в Албена.

Димитър Пенев: Знаят ме в целия свят

Бившият треньор на ЦСКА Димитър Пенев заяви, че почти сигурно ще поеме отбор през това лято. Той говори за събитията в българския футбол и ЦСКА по време на престоя си в Албена.

- Г-н Пенев, да очакваме ли в скоро време отново да поемете някой отбор?
- Надявам се до края на шампионата да има покани към треньора Димитър Пенев отвън. Иначе у нас аз винаги ще бъда от ЦСКА. Пенев отново ще бъде поканен. Достатъчно съм познат в Европа, а и в целия свят. Има интерес и аз не съм се предал.

- Каква оценка бихте дали на шампионата тази година?
- Имаше доста интересни мачове. В отделни срещи обаче отново показахме, че вървим с балканския си нрав. Президентът Борислав Михайлов вече започна да обръща сериозно внимание на някои неща, на които трябва да се сложи край. Необходимо е да има професионална работа.

- Защо ЦСКА не успя да спечели титлата?
- Изненадан съм, че ЦСКА не стана шампион, защото аз бях поставил основата на този отбор. Помните как победихме Черно море през зимата на турнира в Албена. Друг е въпросът, че някои състезатели не бяха на нужното ниво. В други дейности от живота, в други профили също има размествания, така стават размествания и в класирането. Жалко е, защото състезателите на ЦСКА имаха пълна възможност да отстояват първото място. Левски не бяха по-добри от ЦСКА, Черно море и Литекса. Но това е футбол, шанс, накрая като се съберат точките, те имат три повече от противника.

- На кой футболист от ЦСКА предвиждате най-голямо бъдеще?
- В състава има 5-6 момчета, които сега навършиха 18 години в старшата възраст. Тези, които участваха в шампионата, вече са изградени футболисти, като Виданов, Тонев и другия Сашко. Как ще продължат, си зависи само от тях. Трябва режим, сериозна подготовка и много амбиции. Нормално е по двама-трима млади състезатели да влизат на година в първия тим на даден отбор. Но все пак, да не забравяме, че сме в Европа и трябва да се обръща внимание и на чужденците. Нашите футболисти също желаят да излизат навънка, да играят за повече пари.

- Това, че Черно море се намеси в тройката, помага ли на българския футбол?
- Много години съм играл с Черно море, с Вальо Станчев се видяхме преди малко. Винаги е имало футбол във Варна и амбициите на местните отбори не са били малки. Тази година Черно море игра равномерно в шампионата, не се страхуваше от челните отбори. Мога само да ги поздравя и да им пожелая успех в евротурнирите. Те още през миналата година показаха, че могат да ни представят достойно.

- Какво очаквате от българския национален отбор в събота?
- Ще ми се да победим ирландците, но ни очаква много труден мач. Класирането ще бъде много трудно. Ние сме свикнали винаги накрая да търсим спасител.

- Виждате ли нови таланти?
- България винаги е имала таланти, но след 16-годишна възраст ги губим, защото не ги устройваме добре. Не можем да направим правилния подбор на чужденците. Трябва да обърнем сериозно внимание на момчетата още от малка възраст.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки