Тасевски: Левски ще е шампион

Илиан и екипът му се справят добре

Тасевски: Левски ще е шампион
Македонският халф Дарко Тасевски бе за два дни в България и не пропусна да се отбие на "Герена". Все пак в продължение на 5 сезона той носи екипа на Левски. От лятото е играч на израелския шампион Ирони Кирят Шмона, но не пропуска мач на сините по телевизията. Жененият за мис България 2010 Ромина Андонова фут­болист отдели малко от времето си в София на "Тема Спорт", за да разкаже как се чувства в Израел.
 
Дарко, какво тe води пак в България?
- На титулярите ни се събраха много мачове на­последък и треньорът ре­ши да ни даде почивка за купата (б.а. - на 12 декемв­ри Ирони Кирят Шмона за­губи с 2:3 от Апоел Беер Шева и отпадна на четвъ­ртфинал). Затова реших да се прибера до София.
 
Теглите насам?
- Е, разбира се. Семей­ството ми бе тук. Ромина и малката (б.а. - дъщерич­ката му се казва Дариа) са в София. Използвах време­то и да се срещна със ста­ри приятели. Най-важно­то е, че семейството ми е наред. Детето расте. Много се смее, а ние й се радваме. Нормални човеш­ки неща. Те по принцип са при мен в Израел, но се прибраха преди края на се­зона. Причината е, че в Из­раел имаше напрежение. Решихме, че докато не се успокоят нещата в Ивицата Газа, е по-добре те да са тук, в България. Е, ситуаци­ята вече е под контрол. Всичко попремина за 5-6 дни и сега те ще се върнат при мен в Израел.
 
Как видя сблъсъците, уп­лашихте ли се?
- Не беше много сериоз­но. Войната беше повече по сайтовете и вестници­те. Иначе хората си живе­ят нормално. Сега всичко е спокойно.
 
Бившият ти колега Йордан Милиев обаче дос­та тежко бе приел воен­ните действия. Разкри, че е имал специален бункер, в който да се крие при нуж­да...
-Там всеки има бункер в къщата си. Това не е нещо изненад­ващо за Израел. Може Дан­чо да го е преживял по-тежко, защото беше по-близо до мястото на събитието. Докато ние сме по-надалеч. И честно казано, въобще не
усетих, че е имало напреже­ние, конфликт или едва ли не война. И по-добре.
 
И все пак не трепна ли нещо във вас?
- При нас нямаше бомби, слава Богу. А и хората там явно са подготвени за та­кива неща. Всички постоян­но ни приказваха - "Няма страшно, няма от какво да се притеснявате".
 
Преживявал си и по-го­лям ужас - войните в бив­ша Югославия...
- Нека не говорим за вой­ни.
 
Доволен ли си от прес­тоя си в Израел?
- Да. От битова гледна точка - всичко ми е уреде­но, живея в къща. От фут­болна - също. С отбора ус­пяхме да влезем в групите на Лига Европа и изпълних­ме една от поставените си цели. Изиграхме горе-до­лу хубави мачове срещу Атлетик Билбао, Лион и Спарта Прага, аз вкарах на чехи­те (б.а. - Ирони Кирят Шмона остана последен в група, с актив от 2 точки). Започ­нахме да се представяме добре и в първенството -натрупахме 4 поредни по­беди в шампионата и вече сме четвърти. Всичко засе­га е наред.

Какви са целите пред отбора?
- Същите като миналата година - участие в евротурнирите. Сега треньорът ще направи селекция. Пър­вата му цел е да подсили тима с нападател.
 
Дошъл си в България за ден - два, а не си пропуснал да минеш през "Герена".
- Разбира се. Все пак в то­зи отбор имам много прия­тели. Като почнеш от футболистите и свършиш с последния човек на стади­она. Имам българска телевизия и не съм изпуснал мач на тима, който е предаван. 5 години от живота ми ми­наха на този стадион. Ви­наги ще се връщам с радост на него, а кой знае - един ден мога да играя пак за от­бора.
 
Какво ти прави впечат­ление в Левски на Илиан Илиев?
- Труден въпрос. Някак си нещата в клуба изглеждат пo-организирано. От друга страна, отборът изпитва игрови проблеми. Но съм убеден, че нещата ще потръгнат. Илиан Илиев и екипът му работят добре. Ако успеят да подсилят ти­ма по време на паузата, вярвам, че ще станат шампиони. Другите отбори също имат спад в играта. Забелязва се такъв при Лудогорец.
 
Какво му липсва на Левс­ки, в кои зони трябва да се подсили?
- Е, не е моя работа да го коментирам. Бил съм дълго време  в отбора и знам, че не е никак лесно. Целите ви­наги са високи. Затова не искам да давам оценки. По-важното е, че винаги в то­зи отбор има качествени такива. И сега не липсват. Вярвам, че ще се вдигнат и ще станат шампиони.
 
В последния ти полусезон на "Герена" сякаш си бяхте поомръзнали с феновете... Заместникът ти в отбора Марсиньо обаче не се справя и е пред осво­бождаване.
- Наблюдавах го. Сигурно има качества - все пак е иг­рал на добро ниво в Кипър. Много важно за всеки фут­болист е да му тръгне на дадено място. Не му ли провърви в началото, е трудно. Дано Марсиньо се отърси от трудностите и да помогне на отбора.
 
Какво е нивото на фут­бола в Израел?
- На мен тамошното първенство повече ми ха­ресва, просто защото все­ки отбор се стреми да иг­рае футбол. Няма тим, кой­то да се защитава неп­рекъснато с 10 човека, как­то е обикновено в България срещу Левски. Никой не играе за 0:0, а всеки се стреми да напада. Това е добре за футбо­лист като мен, защото ми се отварят повече прост­ранства, мога повече да иг­рая с топката, да търся празните места и да извеж­дам нападателите.
 
Колко асистенции имаш?
- Засега са 5 в първен­ството, имам и един гол. Титуляр съм, това ми ха­ресва. Изявявам се добре, върнах се и в националния отбор на Македония. Няма от какво да бъда недово­лен.
 
Заговори се, че Левски има интерес към македо­нски футболисти, че сле­ди халфа Величе Шумуликоски...
- В момента той играе в Китай, но аз не съм чувал подобно нещо. В национал­ния ни отбор има добри футболисти. Левски няма да сбърка, ако привлече ня­кого.

Сватба ще правиш ли?
- (Смее се.) Ние вече направихме една малка. Решили сме, като имаме повече време, да напра­вим още една, но по-голя­ма. Тя ще е в България или Македония.
 
Как успявате да отде­ляте на всичките ви род­нини необходимото вре­ме. Живеете в Израел, а сте разкъсвани между България и Македония?
- Като има разбирател­ство, всичко е възможно. А ние с Ромина се уважава­ме много и нямаме пробле­ми. Чувстваме се добре в Македония, България, Из­раел. Нещата между нас са много добре!  

 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки