Дзаферович: От­казвам се сега, защото искам публиката да ме запомни като победител

С всяка изминала година нивото па­да, а основната причина е липсата на фи­нанси в клубовете

Дзаферович:  От­казвам се сега, защото искам публиката да ме запомни като победител
Доскорошният защитник на Берое Ваня Дзаферович прекрати кариерата си заради поредица от тежки контузии, но остава в клуба и ще отговаря за мар­кетинга и разширяване на контактите му в средите на бизнеса. За читателите на "Тема Спорт" Ваня даде интервю за равносметките си във футбола и за оча­кванията на новото поприще.
 
Ваня, как се стигна до споразумение­то с шефовете на Берое за новата ти длъжност?
- С президента г-н Боян Боев се разбрах­ме след Нова година да се занимавам с мар­кетингова дейност в клуба. Приех без коле­бание. Ще имам много срещи и разговори с потенциални нови спонсори. Иска ми се да популяризираме още марката "Берое".

Защо пред възможността да се върнеш в родината си избра да останеш в Стара Загора?
- Съществуваше вариант да се установя в Хърватска. Там следвам финанси в Универ­ситета в Загреб и до завършването ми оста­ва една година. Съпругата ми обаче е бъл­гарка и за нея щеше да е трудно тепърва да пренастройва живота си в чужда държава.
 
Докъде стигна въпросът с българското ти гражданство?
- Документи за български паспорт пода­дох, преди да получа новата контузия, с цел да не заемам квота за чужденец извън ЕС и да играя. Сега, след като се отказвам, е без­смислено да форсирам процедурата. Ако бях продължил да играя, щеше да има логи­ка, но сега не се налага, а и скоро Хърват­ска също ще е член на ЕС.
 
Как върви възстановяването ти и ще се подлагаш ли на нова операция?
- Сега всичко е нормално. Непосредстве­но след травмата обаче имах трудности с придвижването. Скъсването на кръстна връ­зка ме прави негоден за активен спорт и тежки натоварвания. Оперативната намеса не е задължителна, но ще се подложа, за да мога да играя за удоволствие.

Каква е равносметката ти за футболната ти кариера?
- В Хърватска нямах големи успехи. Юно­ша съм на НК Загреб, след това се подвиза­вах две години в тамошната Б група. После дойдох тук, но не мога да кажа, че съм на­правил блестяща кариера. Хубаво ми стана, като получих капитанската лента на Берое. Не крия, че в Берое са ми по-трайните и силни спомените в сравнение с периода в Локо София. Макар че и в "Надежда" ме приеха добре, избраха ме и за футболист на феновете. Но в Стара Загора винаги се играе със специално чувство.
 
Публиката под Аязмото много те обича заради лидерските ти качества, защото в българския футбол играчите, водачи на отбори са на изчезване...
- Футболът, който помнят привържениците от минало­то, вече го няма. Сега за раз­лика от преди всеки играч иска той да е водещ в изяви­те. Старозагорци ме уважа­ват не защото съм звезда, а защото на никого не съм от­казал разговор и внимание. След като бившият президент Николай Банев изостави Бе­рое и го постави пред угроза­та да изчезне от футболната карта, аз и Даниел Беконо бяхме единствените чужден­ци, останали верни до самия край. Феновете още помнят с умиление времето на Лудата банда, която побеждаваше въпреки безпаричието.
 
Много приказки се изговориха за онзи мач между Локо Сф и Берое на "Армията" през пролетта на 2008 г., завършил 3:0 за железничарите, в чиито редици освен теб имаше и други бивши беройци - Виктор Шпишич и Данаил Митев, а старозагорци изпаднаха.
- Тогава ми стана много неприятно. Пом­ня, че след мача Иво Тонев ми подаде ръка да ми благодари за успеха, но на мен не ми беше до това, защото ми беше тежко за съдбата на Берое. От 11 футболисти на Ло­ко София сигурно 9 не искаха да се напря­гат за победа, но се случиха някои неща, които е по-добре да не се казват. Към този двубой винаги се връщам с горчивина.
 
Кой от двата ти периода в Берое бе по-силен?
- Първият, когато дойдохме с Шпишич и треньора Ханс Кодрич, бе по-успешен. Свързвам го с много повече положителни емоции. Малко хора знаят, че се върнах в Стара Загора след тежка втора операция. Въпреки че вкарах много решаващи голове, бях далеч от предишната си форма. Всеки ден се събуждах с ужасна болка, но знаех, че трябва да дам всичко от себе си, тъй ка­то такива са очакванията на публиката. От­казвам се именно сега, защото искам тя да ме запомни като победител, преди да съм я разочаровал.
 
Защо Берое изпрати такава тежка есен?
- Представянето ни наистина бе разоча­роващо. Помня, че и предната есен не бе сполучлива, което е недопустимо за тим с претенции и традиции, какъвто е Берое. За тези неуспехи и аз имам вина. И до ден дне­шен не мога да си обясня как преди допу­снахме седем поредни загуби. Не знам дали причината за тях бе в липсата ни на класа, или отговорът се крие някъде другаде. Дано такива периоди никога да не се повтарят.
 
Как ще приемат новата ти работа дос­корошните ти съотборници и би ли довел хървати в Берое?
- Оставам близо до съблекалнята и съм убеден, че напролет въпреки по-тежката програма Берое ще е по-силен. Бих довел хървати и босненци, ако треньорите го изискат от мен. Манталитетът им е близък до българския и ще се адаптират бързо. В следващия шампионат Берое може да се цели в Лига Европа. Сега може да остави следа за купата.

Какво е нивото на шампионата в сравне­ние с момента, когато дойде в България?
- Преди седем години българският фут­бол беше много по-силен, отколкото е в мо­мента. С всяка изминала година нивото па­да, а основната причина е липсата на фи­нанси в клубовете. Базите пък се подобря­ват отскоро и стойностни юноши ще има те­първа. В хърватския Динамо например вся­ка година интегрират 5-6 свои кадри в пър­вия тим. В България към момента това е не­възможно.
 
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки