Георги Василев: Левски има отбор за титла

Привличането на млади играчи е показателно за дългосрочните амбиции, споделя бившият наставник на "сините"

Георги Василев: Левски има отбор за титла

 

Бившият треньор на Левски Георги Василев в момента живее в Кипър - на хвърлей разстояние от мястото, където сините в момента водят подготовка. Открихме го на път за Ларнака. Говорихме със специалиста за тима от "Герена", шансовете му в битката за титлата, уволнението на Стойчо Младенов. Интервю на "Тема Спорт".

 

 

Г-н Василев, родните отбори вече водят усилена подготовка, а Левски е при вас в Агиа Напа. Наблюдавахте ли някоя тренировка, видяхте ли се с хората от щаба?

 
- Не съм. Поначало избягвам контакти, които биха създали някакво друго впечатлени, а и напрежение. Нали знаете, че българите сме особени в тези отношения. Нека си тренират спокойно, знам, че Всичко им върви по план. Минавам често покрай базата им. Чакам да започнат контролите им, тях ще ги гледам. Знам, че първият им мач е с Аарау в Орнидея. Градчето е на 15 километра от Агиа Напа.

Как оценявате факта, че Левски за първи път от доста време заложи изцяло дотук на млади и български момчета при селекцията?
 
- Щом са убедени в качествата им и знаят, че трябва да се облегнат на родни кадри, това е добре. Още повече че Левски бъкаше отчужди футболисти. Може би този ход е най-добрият в момента. Не може вечно да се търси решение само с футболисти отвън и подценяване на собствените си кадри. Мисля, че това е правилното. Но зависи и каква е целта - скоропостижна или се говори за перспектива. Защото знаете, че на един млад футболист е нужно време. Аз ги разделям нещата така - когато един талант е безспорен, той се налага с гръм и трясък. Не е нужно да го лансираш. Когато виждаш, че в даден човек има перспектива, но тестото не е още достатъчно омесено - ще му трябва по-дълъг период от време да се адаптира, да набере самочувствие, живеейки в новата атмосфера. Аз съм изпадал и в двете крайности. Обикновено някои хора се заблуждават, че младия човек трябва да го вкараш в битката и да изгори бързо. Но има и такива, които съм ги налагал постепенно. Спомням си в Етър и Локомотив София футболисти, които наложих от пръв поглед - Емил Гъргоров, Георги Пеев, Марчо Дафчев. За Велико Търново да не ви говоря - Краси Балъков и компания всички ги знаят... Има хора, които веднага захапват, а с други се иска търпение - по-крехки са, липсват им игрови качества, които се добиват с течение на времето. Да не говорим за периода в ЦСКА със Стилян Петров и Мартин Петров, когато пробиха на по 17-18 години. При тях процесът беше малко по-плавен, но бе правилен.
 
Левски имат момчета, около които взе да се шуми, въпреки че са на по 16-17 години - Антонио Вутов, близнаците Цоневи...
 
- И аз чувам за Вутов, виждам, че Попадийн го искат в Италия. Всеки треньор носи своята отговорност и решава как да ги налага. Но най-лошото е, ако се форсира с младоците и се стигне дотам те да решават проблемите. Надали са готови за такава работа. А при втория ми престой в Левски беше точно така - за 8 месеца от мен искаха да стигна едва ли не до финал за Купата на УЕФА (б.а. - Левски стигна до 3 кръг на турнира през пролетта, където отпадна от Ливърпул} станем шампиони, въпреки че изоставахме със 7-8 точки, а на всичко отгоре и да наложим млади футболисти. А договорът ми бе за 8 месеца, как да стане всичко това?
 
Сега обаче Левски изостава само с една точка от водача Лудогорец. Може ли да се пребори за титлата?
 
Мисля, че Левски има отбор за това. Привличането на четиримата млади футболисти е показателно. Мисля си, че те ще наберат самочувствие, ще изчистят игровия си почерк. Те ще влязат в колектива и като видят, че не са по-лоши от останалите, ще заиграят и ще помагат. Левски има отбор, който гледа към титлата.
 
Лудогорец също се подсили...
 
- Това е радва щото. А прави впечатление, че те вече не купуват на килограм, а взимат на конкретни постове. Спечелиха с привличането на Владо Стоянов. Работих с него в Нефтохимик. Сега имат жестока конкуренция на вратарския пост. Според мен и тримата им играчи на тази позиция са много силни. Познавам добре и Иван Чворович.

А какви са ви впечатленията от новия защитник на Левски Пламен Димов? Докато вие бяхте начело на Черноморец, той играеше в сателита Поморие.
 
- Играеше силно в Поморие. Той беше в плановете ми да го взема в отбора. Трябваше да го привлека с още двама души - Георги Костадинов, който отиде в Лудогорец, както и юношата на Левски Георги Чакъров. Бяхме водили разговори и щях да ги привлека. Колкото до Пламен Димов - той е много интелигентен футболист за възрастта си. Отличава се с много добри действия на терена - без много да злоупотребява с топката я отиграва много правилно. Заема добра позиция. От него винаги може да излезе идея за извеждащ пас. В защитен план разгадава ходовете на противниците. Преди играеше дефанзивен халф и това му помага много да заема правилна позиция, чете ходовете. Не е кой знае колко висок, но за сметка на това е мислещ в играта.
 
Познавате Илиан Илиев. Ще успее ли той да издържи на напрежението, защото всеки очаква непременно титла от сините?
 
- Нали знаете приказката за гората и мечката. Левски, ЦСКА, Литекс, а сега вече и Лудогорец - в тези отбори нямат друга алтернатива освен челото. Който се хване там, трябва да може да носи отговорност, и то с цялата й тежест. И пак стигаме до приказката за гората и мечката. Дано да се справи.
 
Защото през есента Левски натрупа доста точки, но се провали в дербитата и в евротурнирите. Как си го обяснявате?
 
- Доста се акцентираше на тези мачове и на неуспехите на сините. Има цял полусезон и Левски ще може да се поправи. Според мен ни чака интересна битка, но дано само не си остане такава за вътрешна консумация. Защото в последните години всеки има големи надежди след напрегнатите първенства, но в евро-турнирите го чака разочарованието. Всъщност в Европа е Видовден.
 
Първенството е интересно, но скандалите са много. Очаквате ли те да продължат и през пролетта?
 
- Когато се засичат интересите, така се получава. Затова и скандалите няма да спрат през пролетта, поне така мисля. Всеки гледа нещата от своята камбанария и смята, че винаги е прав. А когато си мисли, че е прав, влиза на 100% в конфликт с другите, които също си мислят, че имат право. У нас все се оказва, че има много истини.
 
А как ще коментирате треньорската смяна в ЦСКА - освобождаването на Стойчо Младенов и назначаването на Миодраг Йешич?
 
- Не ми харесва, че обръщате голямо внимание на хора, на които всички им знаят проблемите, и им давате гласност. Каквото и да е - Стойчо преди всичко е име в нашия футбол. А бе превърнат едва ли не в посмешище на сръбските специалисти. Това не ми допада никак. Мине не мине време и отнякъде се появи Симоно-вич. А на него първата му приказка е за Стойчо. Мисля, че този човек иска постоянно да го спрягат и да си спомнят за него. А си мисля, че няма с какво добро да се сещат за него. Прекалено много изява получава, а той винаги оплюва Стойчо. Не си ценим специалистите. Не можеш да пренебрегваш собствения си кадър и постиженията на хора, които все пак са имена в тази професия, а някой си да им дава оценка. Да даде българин, да дадат хора от кухнята, такива, които са работили с Младенов. А не такива, които са дошли тук, за да си намерят препитание. А кога Сърбия ще допусне наш треньор там и да прави и коментира който си поиска? А ние, с извинение, сме си отворили оназ работа и ги приемаме едва ли не за най-великите. А тези хора са доста нагли, не вярвам да ни помагат на футбола. И друго е любопитно - защо след като винаги започнеше да се плюе по Стойчо, изникваше името на Йешич? Не искам да защитавам Стойчо, но всеки заслужва уважение. А се извадиха кирливи ризи от много отдавна. Младенов го познавам много по-добре от тези сърби. Той е голямо име за ЦСКА като футболист, но точно аз го доведох в ЦСКА като треньор. Знам що за треньор е и какви качества има. Така че не може случайно попаднали хора в България да му дават оценка. Стойчо заслужава друго отношение.
 
Може ли скоро да ви видим на скамейката на някой отбор?
 
- Аз поначало съм резервен вариант (смее се). Надявам се, ще видим. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки