Пламен Кръстев: Българските треньори са апостолите на леката атлетика

Българската лека атлетика се крепи главно на българските треньорите, които едва ли са повече от 20-25 човека. Ако няма треньори, не би имало атлетически клубове и деца, които да тренират. Тези треньори са като апостоли на българската атлетика. Иначе материалната база е под всякаква критика, а и финансирането не е достатъчно. Да се надяваме, че корените няма да изсъхнат и след време пак ще имаме успехи в елитната атлетика. Това заяви Пламен Кръстев в интервю за novsport.com.

Пламен Кръстев: Българските треньори са апостолите на леката атлетика
Как се чувствате в този празничен момент?
Благодаря, че се отзовахте, тук са много мои приятели. Трудно е да се направи равносметка в такъв момент, тъй като емоциите определено надделяват. Днес е точно денят, в който съм роден. Аз съм безкрайно развълнуван и щастлив, че толкова хора се отзоваха.
От доста време не съм в активния живот на спорта, но се радвам, че хората са останали с едно добро впечатление и ме уважават.
 
Можете ли да направите някаква съпоставка между времето, когато бяхте президент на Българската федерация по лека атлетика и сега?
 
Нормално е нещата да се развиват, но за съжаление през последните години няма много позитивни моменти. Състезателната атлетика отива надолу, а което е още по-лошо детско-юношестката атлетика сякаш съвсем се изгуби. А именно тя е корена на голямата атлетика. В момента наблюдаваме прекалено малко състезатели и не можем след време да очакваме големи постижения.
Като цяло основата е нарушена и атлетиката е в криза, но да се надяваме, че тази криза ще бъде преодоляна.
 
Какво е положението в школите по лека атлетика?
 
Българската лека атлетика се крепи главно на българските треньорите, които едва ли са повече от 20-25 човека. Ако няма треньори, не би имало атлетически клубове и деца, които да тренират. Тези треньори са като апостоли на българската атлетика.
Иначе материалната база е под всякаква критика, а и финансирането не е достатъчно. Да се надяваме, че корените няма да изсъхнат и след време пак ще имаме успехи в елитната атлетика.
 
Как оценявате представянето на българските лекоатлети на Олимпиадата?
 
Не мога да кажа, че го оценявам високо. Единствено Момчил Караилиев успя да стигне финал и Ивет Лалова  -  до полуфинал. Според мен това е крайно недостатъчно. Ние сме реномирана марка или поне бяхме такава, а напоследък изоставаме. Надяваме се българската атлетика да излезе на правилния път и да стигне върховете.
 
Станала ли е леката атлетика по-силна от преди и какво е мястото на допинга в нея?
 
Както всяко друго нещо, и леката атлетика трябва да се развива. Конкуренцията е изключителна и развитието не се крие в отместването на световните рекорди, а в огромната плътност на резултатите, която наблюдаваме в последно време.
Според мен световната борба с допинга е едно грандиозно лицемерие. Има двоен стандарт спрямо различните членове. Ние сме в групата на неоправданите и сме подложени на постоянен антидопингов тормоз, който допълнително усложнява всичко.
 
Смятате ли, че Мирела Демирева може да стане следващата Стефка Костадинова?
 
 Надявам се! Със нейните родители се познавам чудесно, приблизително от едно поколение сме. И Валя, и Краси бяха много елитни атлети. Нормално е и тя да е наследила съответните гени. Важното е сега да попадне на добър професионалист, който да я изведе до върха. Доколкото разбрах, тя е сменила треньора си. Но това е неофициална информация, предполагам, че скоро всичко ще излезе наяве. Дано попадне на точния човек, защото след медалите си от европейското и световното за девойки, да се надяваме, че ще завоюва такива медали и при големите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки