Пламен Марков: Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор

Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор. Аз дори се чувстам най-виновен, тъй като аз нося отговорността. Ако искам да се крия от отговорност, нямаше сега да съм тук пред вас. Когато поех отбора, знаех, че ще има и лоши моменти. Това определено е един от най-лошите в кариерата ми като национален селекционер", заяви националният селекционер Пламен Марков след кацането си на летище “София”. Марков, играчите и хора от ръководството на БФС бяха посрещнати с иронични аплодисменти от група ядосани фенове.

Пламен Марков: Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор

Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор. Аз дори се чувстам най-виновен, тъй като аз нося отговорността. Ако искам да се крия от отговорност, нямаше сега да съм тук пред вас. Когато поех отбора, знаех, че ще има и лоши моменти. Това определено е един от най-лошите в кариерата ми като национален селекционер", заяви националният селекционер Пламен Марков след кацането си на летище “София”. Марков, играчите и хора от ръководството на БФС бяха посрещнати с иронични аплодисменти от група ядосани фенове.

 

- Какви изводи си направихте след тази контрола?

- Много е рано още за изводи. Вие искате изводи още преди мача да е приключил.

 

- Какви впечатления имате след края?

- Естествено, крайно негативни. Какви могат да бъдат? Те не са само за вас такива, а за всички нас, които сме участници в мача.

 

- То затова е по-интересно какво мислите вие участниците в мача.

- Аз ви казах – разочарован съм и от мача, и от резултата, така че нямам друго какво да кажа.

 

- Нещо позитивно видяхте ли в играта?

- Много малки нещо, които всъщност и не би трябвало да ги споменавам пред вас, тъй като на фона на слабата игра, мисля, че те по никакъв начин не заслужават внимание.

 

- По-скоро попитахте ли футболистите не толкова за слабата, а за бездушната игра на някои?

- Вижте, мисля, че не е точно мястото и моментът веднага след мача да разговарям с тях по този въпрос.

 

- Те самите не потърсиха ли някакъв разговор с вас – да ви обяснят, да ви кажат защо се чувстват недобре, защо не могат да покажат това, което вие очаквате?

- Подобни впечатления не са споделяли с мен, защото ако имаше такива, щяха да ги кажат преди мача. Ние имахме достатъчно време.

 

- А след мача?

- Аз веднага след мача отидох на пресконференция с вашите колеги, така че, не съм имал време и възможност да разговарям с тях.

 

- Г-н Марков, чувствате ли се подведен от някой?

- Не, не се чувствам подведен. Явно в днешния ден това бяха нашите възможности и ние ги показахме. Играхме срещу един силен отбор, какъвто е този на Сърбия, но в никакъв случай това не може да бъде оправдание за нас и да търсим причини за посредственото си представяне.

 

- Тези футболисти са доказвали, че могат далеч повече.

- Доказвали са, да, както са доказвали и че не се представят добре. Такъв беше мачът с Грузия, за което разговаряхме.

 

- Защо толкова се обезцени националната фланелка? Не е ли достатъчно голяма мотивация тя за футболистите, за да играят, защото е ясно, че не сме световна класа, но ако играят с желание, каквото липсваше днес, никой нищо не може да каже.

- Националната фланелка лично за мен е нещо, което е с изключителна стойност и значение и аз така го приемам, а пък това дали тя се е обезценила, вече изводите вие ги правите. Аз лично не приемам и не мога да бъда удовлетворен от подобно представяне на футболистите. Не мисля обаче, че някой от тях е дошъл умишлено да играе без желание, напротив. Мисля, че за днешния мач футболистите са били мотивирани и това беше моето усещане. Считам, че просто тотално имаше разминаване между желание и възможности с днешна дата.

 

- За себе си намирате ли някаква вина – частична или пълна за това, което се случва?

- Така като ме гледате, считате ли, че аз не съм виновен. Напротив, аз най-много съм виновен, аз съм треньор на този отбор, как мога да се чувствам невинен.

 

- Назрял ли е моментът за промяна и какво точно трябва да се направи, за да изглежда отборът от пролетта по друг начин?

- Обикновено вие ги правите изводите и то толкова бързо. Аз пак казвам – не мога толкова бързо да направя генерален извод и да го съобщя няколко часа след мача. Тежко е, безспорно, от този разгромен резултат, който претърпя България тази вечер и аз съответно съм част от този неуспех.

 

- Има ли проблем в съблекалнята между футболистите?

- Не, не е имало нито в съблекалнята, нито на терена, нито на полувремето в краткото време, в което аз се видях с тях. Всички бяха без настроение и е обяснимо каква е причината за това.

 

- А поведението на Димитър Бербатов отговаря ли на ролята му на капитан на отбора?

- В какъв смисъл?

 

- Как напусна терена...

- Напусна го... каза ми, че не може да продължи поради разтежение и аз повече не мога да коментирам. Ако има нещо нередно, въпросът трябва да бъде обърнат към него, не към мен.

 

- Според мениджъра му, той обмисля сериозно да напусне националния отбор на България.

- Аз не съм в течение на такъв въпрос. С Бербатов се видях и след мача. Разбрах, че той е минал един бърз преглед, но от опит, макар и да не съм специалист, знам, че при едно разтежение трябва да мине малко по-дълъг период от време, в който да се установи каква е контузията, когато е свързана с някакъв мускул.

 

- От всичко, което се случва, съжалявате ли в някой от моментите, че се захванахте с националния отбор отново?

- Аз не съм очаквал когато приех поканата за национален селекционер, че ще имам само розови моменти и само победи. Така, че времето през което съм бил треньор и годините са ми дали основанието да вярвам, че ще има и хубави, и  лоши моменти. Днес бе един от най-лошите.

 

- Имате ли сили да продължите и да издържате на това напрежение, което очевидно ще се наслагва?

- Ами да, аз имам сили, но не знам това напрежение с какво в крайна сметка помага на българския футбол.

 

- Въпросът е дали вие можете да издържите на него?

- Ами, естествено! Аз вече казах – не съм дошъл да се плаша от напрежението. Дошъл съм да работя и продължавам да работя, и се надявам да имаме по-добри резултати, защото в крайна сметка само вярата и убеждението в по-добро бъдеще могат да бъдат нещото, което да е полезно и добро за работата.

 

- Предишния път ви посрещнаха с яйца и тоалетна хартия, сега с аплодисменти, усещате ли иронията на феновете?

- Аз никъде не съм видял яйца и не съм тук в момента да коментирам такъв въпрос. Ако не ви удовлетворява негативната ми оценка за играта на отбора, считам, че този въпрос за мен е излишен.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки