Мъри: Аз съм като крокодил, хапя лошо

Наставникът на Литекс Станимир Стоилов даде обширно интервю пред официалния сайт на „оранжевите”. Специалистът говори за обстановката в тима преди дербито с ЦСКА през уикенда, както и ситуацията с националния тим на България, който снощи претърпя катастрофална загуба с 1:6 от Сърбия.

Мъри: Аз съм като крокодил, хапя лошо
Наставникът на Литекс Станимир Стоилов даде обширно интервю пред официалния сайт на „оранжевите”. Специалистът говори за обстановката в тима преди дербито с ЦСКА през уикенда, както и ситуацията с националния тим на България, който снощи претърпя катастрофална загуба с 1:6 от Сърбия. Ето и пълното интервю на Мъри Стоилов:

 

-Г-н Стоилов, в какво състояние е Литекс в навечерието на дербито с ЦСКА?

-Отборът е разпокъсан заради играчи, които са по националните отбори. Нямаме възможност да се готвим всички заедно. За последните няколко тренировки ще се съберем всички. Надявам се да се подготвим по най-добрия начин.

-Споделяте ли мнението, че гостуването на “Българска армия” е мачът на сезона за Литекс? Решава неговият изход окончателно борбата за титлата?

-Окончателно е силна дума. И да спечелим, и да загубим нищо няма да се реши в първенството. Ако успеем да победим обаче, отборът ще се сдобие с голяма доза самочувствие и увереност в борбата за челните места. На нашия отбор е нужна една победа над сериозен противник, какъвто е ЦСКА, за да намалим в наша полза точковата разлика в челото.

-Смятате ли, че гостуванията на Литекс в София се превръщат в комплекс за тима? В този смисъл очаквате ли той да приключи в събота?

-Имаме четири гостувания в София през есента. До момента минаха три. Едно спечелихме (б.а 3:0 Славия ), две загубихме (0:2 Левски, 0:1 Локо Сф). Бием ли ЦСКА, може да се каже, че балансът ни ще е положителен. Отборът трябва да преодолее себе си. И да играе във всеки мач за победа, а не да лъкатуши в изявите си.

-Наясно ли сте вече кой ще замени наказаните Михаил Венков и Ивелин Попов?

-За жалост това са двама от най-постоянните играчи. Прибавяме и отсъствието на Нифлор. Проблемите ни са сериозни. Но в крайна сметка, играчите, които ще ги заместят, трябва да докажат, че са в състояние да защитават цветовете та Литекс.

-Какво мислите за ЦСКА?

-При всички положения сериозен плюс за тях е фактът, че играят като домакин. Когато един отбор е подкрепян от публиката си, забравя за всички проблеми и несгоди в играта си. Ние трябва да се противопоставим със същото желание и с повече дисциплина.

-Притеснява ли ви съдийството в дербито с ЦСКА?

-Не желая да коментирам съдийството. Работата на реферите е да свирят по правилата, на нас, треньорите, да си водим отборите.

-Станислав Манолев игра през второто полувреме при историческия разгром над България в Сърбия. Може ли резилът в Белград да му повлияе психически по някакъв начин за гостуването на ЦСКА?

-Този разгром е негативен не само за Манолев, но и за всички в българския футбол. Без значение дали са играли или не играли. Загубата е за цяла България. В крайна сметка във футбола има и победи, и загуби. Загубите трябва по най-бързия начин да се забравят.

-Защо България падна с 1:6 в Белград?

-България игра слабо. Но не приемам Бербатов да бъде обвиняван за представянето си. В Белград неговата позиция бе перфектна. Имаше огромно желание да се представи добре. Но за жалост контузията му го спря. Не трябва вината да се търси в един играч, а да се направят колективни действия, които да дадат възможност да изпъкне класата на Бербатов.

-Казахте: “Играхме слабо”. Някак прекалено лаконичен коментар за загуба с 1:6, две греди за противника и две изпуснати дузпи?

-Анализ има право да направи единствено Пламен Марков.

-Напоследък често сте критикуван в спортните вестници. На какво се дължи тази неприязън към вас?

-Свикнал съм с критиките. Това е нормално. “Нормално” е да искаш да коментираш хора, които са постигнали нещо в живота. В крайна сметка правя това, което смятам, че е добре. За разлика от много хора знам какво искам. И какво търся в моя отбор. Аз съм най-големият критик на собствения си тим. Същевременно смятам, че журналистите имат право да изказват мнение. Това им е работата. Когато няма задни помисли, когато човек казва нещата наистина, защото ги вижда така, няма лошо. Но много от коментарите се правят с цел да уязвят някого. Нормално. Никой не обича крокодила. Аз съм крокодил в българския футбол. Хапя лошо. Всички са го изпитали на гърба си.

-Не ви ли е обидно, че хора, които не са пипали топка, се изказват като последна инстанция относно вашите умения?

-Напротив. Интересно ми е. Весело ми е. Голяма част от хората, които коментират, са ми познати и приятели. Пак ви казвам – нормално всеки да иска да се мери, да коментира и да се съпоставя с успелите хора. Но трябва да направиш усилия и ти да постигнеш нещо. Иначе интриганти, лъжци и разказвачи има много. Никой обаче не може да заличи стила и начина, по който е играл твоят отбор. И не може да промени историята. Успехите и красотата в играта се помнят.

-Споменахте, че някои критикари са ви приятели. Защо ви критикуват тогава?
Няма лошо да ме критикуват. Хората се надпреварват да обясняват колко кофти работа си свършил. Ето, скъсаха се да коментират колко лоша селекция сме направили в Левски. А всички футболисти в момента играят. След време сигурно ще кажат колко лошо сме работили и в Литекс. Каква лоша селекция сме направили. Но фактите са други. Към момента Литекс има минимални шансове за титлата и въобще за първите места в класирането. Други години по това време е останала само Купата на България. Смятам, че Литекс вече контролира събитията на терена. Футболистите се опитват да играят със самочувствие. Отборът е тактически добре. Всичко друго е недоказани хора разсмиват читателите. За работата на един човек обаче говорят други неща – най-вече какво е постигнал. Смятам, че в предишния си отбор, и в сегашния си отбор играчите практикуват красив футбол. Това е най-важното. Уважавам работата и на другите отбори. Всеки си е избрал път на развитие. Аз си имам своя стратегия. Никакви критики не могат да ме променят. Знам, че това е верния път. Пътят към големите успехи тръгва оттам, когато отборът се научи да играе добър футбол. Да контролира изцяло събитията на терена. Иначе ще постигнеш временни резултати.
Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки