Феновете в Загреб трябва да покажат готови ли са Балканите за своя лига

Настроението по време на световната квалификация Хърватия - Сърбия ще даде отговор на въпроса дали, твърдят специалисти

Феновете в Загреб трябва да покажат готови ли са Балканите за своя лига

Поведението на фенове, футболисти и представителни лица по време на световната квалификация между Хърватия и Сърбия ще даде отговор на въпроса дали Балканите са готови за собствено клубно първенство, твърдят специалисти.

Двата тима се срещат в световна квалификация в петък от 19:00 часа на стадиона в Загреб за първи път в официален мач като самостоятелни страни.

Това принуди местните футболни федерации да сключат споразумение, според което гостуващи агитки няма да бъдат допускани до стадионите.

Според материалите в световните информационни агенции, именно този мач ще даде отговор дали може да бъде създадена Балканска лига, която ще включва отбори от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения, Македония, България и Унгария, или насилието ще властва по стадионите.

УЕФА ще следи внимателно ситуацията на стадион "Максимир", където през 1990 година бяха създадени едни от най-големите инциденти в историята на футбола.

"Към този момент единственото важно нещо е да елиминираме насилието от стадионите на Балканския полуостров. Чак тогава можем да започнем да мислим за създаването на регионална футболна лига", заяви президентът на Сръбската футболна федерация Томислав Караджич, който е сред хората, считащи идеята за стартирането на Балканска лига твърде необмислена и ненавременна.

С мнението на Караджич се съгласи бившият босненски национал и старши треньор на Динамо Загреб - Вахид Халилходжич, цитиран от БТА:

"Евентуалното създаване на Балканска лига ще предложи на крайно десните екстремисти чудесна възможност да изразят своята омраза публично. Мисля, че емоциите от войните все още са прекалено високи и футболът трябва да стои далеч от тях".

Не всички обаче мислят като Халилходжич и Караджич. Според бившия халф на сборния тим на Югославия и настоящ директор в сръбския Цървена Звезда - Драган Джаич, подобен турнир може да върне феновете на опразнените стадиони в региона:

"Обединена Балканска лига може да вдигне значително качеството на футбола. Това ще привлече повече привърженици по стадионите и финансовите постъпления ще нараснат. Въпреки моите думи, аз не мисля, че това може да се случи в близкото бъдеще.

Предпоставките за насилие са често използвани като извинение от хората, които са против създаването на тази лига. Все още не съм решил за себе си към коя страна да се присъединя, но други хора правят това без никакъв проблем.

Вижте баскетбола. Той се играе пред огромни публики и е в зала, което усложнява организирането на охраната. Решението трябва да бъде взето от високо, от политиците. Те казват, че искат мир. Ето го техният шанс".

Привържениците на идеята за създаването на Балканска лига твърдят, че тя може да попречи на футболисти като хърватина Лука Модрич, сърбина Неманя Видич и босненеца Един Джеко да напуснат перманентно своите страни и да сключат договори с богати чуждестранни клубове.

Бившата лига на Югославия създаде европейския шампион от 1991 година Цървена звезда, но от този момент насам големият сръбски клуб не може дори да попадне сред най-добрите 32 тима на континента.

Всъщност, последната победа на балкански тим в Шампионската лига е през далечната 1999 година, когато Динамо Загреб, към днешна дата най-успешният клуб в региона, победи австрийския Щурм Грац с 3:0.

Президентът на УЕФА Мишел Платини не се противопоставя на идеята за Балканска лига, но все още не я е и приел. Той се опитва да разбие хегемонията на богатите западни клубове и на турнира Шампионска лига, което може да бъде причина за даването на "зелена светлина" за турнира на Балканите. Той обаче може да срещне съпротива от неочаквано място - от феновете на някои клубове.

Привържениците на Цървена звезда, които заявяват открито своята омраза към хърватите, демонстрираха своето неодобрение на идеята чрез плакат, на който личаха задраскана карта на бивша Югославия и следният надпис:

"Не на регионална лига!".

Небезизвестните привърженици на Динамо Загреб от фракцията "Bad Blue Boys" също изказаха своето мнение за идеята. Думите са на привърженика на хърватите Дамир Кушич: "Който иска още една война, нека създаде тази лига".

Грубо: Фенове на Интер изгориха фланелка на Ибрахимович (ВИДЕО)

"Нерадзурите" празнуват Скудетото по странен начин

Мусиала се възхищавал на Меси

"Имитирах го", призна халфът на Байерн Мюнхен

Дъмфрис се надява да поднови договора с Интер

Нидерландецът иска да остане още дълго на "Меаца"

Край на една ера: Легенда на Атлетик Билбао напуска след 15 години

Икер Мунияин обяви решението си в емоционално видео

Килиян Мбапе сменя позицията си в Реал Мадрид

Французинът оставя левия фланг на Винисиус

Лукаку може да остане в Рома, но само с нов наем

Челси обмисля варианта да остави белгиеца за още 12 месеца на "Олимпико"

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

Ман Сити се цели в рекорд на Манчестър Юнайтед в Шампионска лига

В момента "гражданите" са с 23 поредни мача без загуба

Германия откри специален полицейски център за Евро 2024

Той ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на турнира

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки