Жоазиньо: Съотборниците ми се шегуват, че ставам за Барселона

Моят приоритет е Краснодар

Жоазиньо: Съотборниците ми се шегуват, че ставам за Барселона

Бившият фуболист на Левски Жоао Жоазиньо безспорно е сред звездите на руското първенство. Нисичкият бразилец прави много силен сезон с екипа на Краснодар, а някои от грандовете вече подготвят оферти за него. Жо даде инервю пред журналиста от "Спорт-Експрес" Григорий Телингатер, в което сподели какви са целите му с "гражданите", мисли ли за трансфер и участвал ли е в уговорени мачове. Разговорът започва с това как журналистът е чул треньор на един от отборите в Премиер лигата да прави разбор преди мач с Краснодар със следните думи: "Те имат един дребен футболист - Жоазиньо. Искам още в началото хубаво да го изритате".

 
- Чувствате ли, че защитниците имат по-специално отношение към вас?
- Зависи от самия мач. Понякога срещу мен се играе доста грубо, но като цяло отношението не е по-различно от това спрямо останалите.
 
- Вие сте футболистът с най-много асистенции от началото на сезона (12). В какво е тайната за многото ви голови подавания?
- Просто е. Съотборниците ми почти винаги се оказват там, където центрирам топката.
 
- Казват, че в Барселона винаги се опитват да си подават на удобния крак. И вие ли правите така?
- Не, според мен по-важно е разположението на футболистите на терена. От това зависи къде точно и на каква височина ще центрирам.
 
- Съгласен ли сте, че понякога удоволствието от завършващия пас е по-голямо, отколкото от гола?
- Да, абсолютно. Аз играя извън наказателното поле и бележа рядко, но когато помагам на съотборниците си да вкарват голове, усещането е много приятно.
 
- През зимата се говореше, че може да напуснете Краснодар. Имаше ли оферти към вас?
- С мен никой не се е свързвал. Ако е имало предложения, те са били насочени директно към ръководството на клуба. Моят приоритет беше да остана в Краснодар.
 
- Споделяте ли мнението, че Славолюб Муслин е твърде мек като характер и не е способен да се развика на футболистите, когато не е доволен?
- Аз го познавам още от България. Той е бил треньор на Левски няколко години преди аз да премина в същия клуб. Отзивите за работата му бяха изцяло положителни. Той е строг, когато е необходимо. В останалото време е приятел с играчите. В това е тайната на успеха му. Може и да се кара, и да се шегува.
 
- А вие как се шегувате?
- Ами какви могат да бъдат закачките във футбола… Например ако направя нещо красиво на терена, веднага започват да се майтапят с мен, че ще ме вземат в Барселона.
 
- Твърди се, че Муслин не се отнася добре с всички футболисти. Преди половин година в Краснодар беше португалецът Руи Мигел. Той са ми позвъни и поиска да говори за качествата на треньора. Охаректеризира го като лош специалист, когото 90% от играчите в тима не харесват.
- Помня това интервю. Останах истински изненадан. Не знам защо Руи Мигел наговори всички тези неща. Той не беше титуляр и естествено, че това го дразнеше. Аз обаче съм в Краснодар вече две години и продължавам да твърдя, че Муслин е приятел с футболистите.
 
- Ще твърдите ли същото, ако треньорът ви извади от титулярния състав за мача с Анжи?
- Безусловно! Във футбола всичко се променя много бързо. Ако се натрупат няколко загуби, феновете ще искат промени и тези, които са били титуляри, могат да се окажат на пейката. Бившите резерви пък могат да се превърнат във водещи фигури. Така е във всички отбори.
 
- Привържениците на Краснодар искат да завършите пред Кубан в класирането. Това важно ли е и за футболистите?
- Когато излизаме за даден мач, нямаме приятели сред съперниците. Но извън терена нямам противоречния с никого от градския съперник. С Маркос Пизели например сме доста близки. За мен е по-важно да се класираме за Лига Европа, а не на всяка цена да сме пред Кубан в крайното класиране.
 
- Тази цел президентът на клуба ли я постави?
- Не, самите играчи осъзнаваме, че трябва да се стремим към това.
 
- Колко често футболистите общуват с президента Галицкий?
- Сравнително рядко. Той обаче поддържа контакт с отбора. Винаги ни насърчава и си личи, че обича футбола.
 
- В Русия е много актуална темата за уговорените мачове. Повечето клубни президенти отричат и само Галицкий наскоро заяви, че има подозрения за отделни двубои на собствения си отбор. Посочи и конкретен мач. Вие мислите ли, че не всички играчи на Краснодар искат да спечелят всеки един мач?
- Аз съм част от колектива и досега не знам за случай някой да дойде и да ни предложи нещо. Да, имаше мачове, в които се представихме под очакванията и разочаровахме феновете, журналистите, президента и нас самите. Но ако е имало нещо от това, за което говорите, можете да сте сигурни, че не е стигнало до мен. А хората, които се занимават с подобни неща, нямат уважение нито към себе си, нито към колегите си.
 
- А в Бразилия има ли уговорени мачове?
- Не мога да ви дам точен отговор. Не знам.
 
- В Русия очевидно никой на държавно ниво не иска да разследва сигналите за уговорки, както направиха в Италия и Турция. В Бразилия тази тема популярна ли е?
- Случва се в края на сезона, ако единият отбор не се бори за нищо, а другият преследва медалите или оставане в групата, да се коментира, че конкуренти са готови да предложат пари за победа на отбора без мотивация. 
 
- Да, но това не е незаконно.
- Така е. Мисля, че в Бразилия няма уговорени мачове. Въпреки това съм наясно, че по света има всякакви манипулации. Знам за случилото се в Италия и Турция. Значи подобна практика съществува. Според мен това е абсурдно явление във футбола.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки