Атанас Узунов: Има умисъл в някои от грешките на съдиите

Човек с птиче сърце няма място на терена

Атанас Узунов: Има умисъл в някои от грешките на съдиите
Ситуацията в българското съдийство стана революционна. Трагедия от грешки праща в неочаквана ваканция рефер след рефер. Самата Съдийска комисия на БФС, която отвърза торбата с наказанията, е с последно предупреждение от Борислав Михайлов и ще бъде изправена на “подсъдимата скамейка” на следващия изпълком.

По вечно болната тема пред “Труд” застанаха двама топрефери от близкото минало. Любе Спасов и Атанас Узунов са единствените български арбитри, попадали в топлистата на УЕФА, която никога не е включвала повече от 30 съдии от цяла Европа. Двамата имат богати и достойни визитки, свирили са десетки дербита и до днес пазят авторитета си.

Вече ставам банален с моя израз, че като нямаш психика, по-добре да си стоиш вкъщи. Но виждате на какво съдийство ставаме свидетели. Човек с птиче сърце няма място на терена. Защо го казвам? Казвам го по повод ръководството на Ахмед Ахмед, по повод на ръководството на мача във Варна, по повод ръководството на ЦСКА - “Локомотив” (София).

Какви неща видяхме само! Трябваше да има пряк свободен удар за “Локо” и абсолютен червен картон за вратаря на ЦСКА, който отнесе извън наказателното поле и нападателя, и собствения си защитник. А съдията даде дузпа. Не може един рефер като Калин Людмилов, който се утвърждава и е набрал смелост да вдигне червен картон на Костадин Стоянов, после да го отменя и да показва картон на друг.
Вижда се ясно на повторенията, че диалогът е между съдията и Костадин Стоянов. Независимо какво казва помощникът, решението и цялата отговорност е на главния рефер. Той е по-близо до ситуацията - не става въпрос за засада, а за нарушение пред наказателното поле. Не е редно и Веселин Мишев, един от може би най-утвърдените асистент-съдии, да пуска гол от засада във Варна. Там самата ситуация го подведе с убеждението, че топката се отклонява от състезател на “Черно море”, но на повторенията ясно се вижда, че подаването е от играч на “Левски”. А такава грешка влияе на резултата.
 
За Ахмед Ахмед какво да кажа? Вече коментирах, че е по-добре този съдия просто да ръководи мачове без интрига. На “Герена” не беше труден двубой, още повече че се играеше под празни трибуни и нямаше странични фактори, които да влияят. И не виждам защо трябва да се оправдава, че има нарушение в наказателното поле, като не се вижда съприкосновение между състезатели на “Левски” и “Литекс”. А отмененият гол в крайна сметка реши крайния победител в този турнирен мач.
 
Съдийството е като един футболен отбор. Като нямаш добра селекция, си в дъното на таблицата. Като изключим Станислав Тодоров и двама-трима по-утвърдени рефери като Ники Йорданов, Сашо Костадинов, Гошо Табаков и Ивайло Стоянов, капацитетът на българското съдийство до голяма степен се изчерпва.

А идват дербита, битката в челото и в дъното на таблицата е жестока. И като няма правилна селекция, се получава дефицит на добри рефери.
Дали грешките са волни или неволни? (Смее се.) Хора като мен, които са били дълго време в съдийството, много трудно могат да бъдат излъгани. Част от запалянковците могат и да бъдат заблудени, но един специалист винаги може да прецени кога има умисъл в една грешка и кога не. Естествено, че някои грешки са умишлени, така мисля. Подобни детински гафове не се получават и в окръжните групи, и то от по-млади съдии.
 

Има умисъл, има...  

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Радост в ЦСКА: Каранга на линия за Левски

Нападателят най-вероятно ще е титуляр в дербито

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки