Треньорът на Спартак (Вн) пред Novsport: Останах заради футболистите, вярвам, че всичко ще приключи с хепиенд

След като убедих футболистите да останат, когато беше най-тежко, сега нямам моралното право да ги оставя. Вярвам, че цялата тази история ще приключи с хепиенд. Това заяви специално за Novsport.com старши треньорът на Спартак (Варна) Атанас Атанасов, който преди седмица обяви, че тимът му ще преустанови тренировки, докато проблемите не се решат. Орела даде обширно интервю, в което разказа, как са се развили нещата през тази една седмица, както с отбора и застигналите го финансови проблеми, така и с футболиста Иван Найденов, който получи жестока контузия, следствие на която му бе изваден единия бъбрек.

Треньорът на Спартак (Вн) пред Novsport: Останах заради футболистите, вярвам, че всичко ще приключи с хепиенд

След като убедих футболистите да останат, когато беше най-тежко, сега нямам моралното право да ги оставя. Вярвам, че цялата тази история ще приключи с хепиенд. Това заяви специално за Novsport.com старши треньорът на Спартак (Варна) Атанас Атанасов, който преди седмица обяви, че тимът му ще преустанови тренировки, докато проблемите не се решат.

Орела даде обширно интервю, в което разказа, как са се развили нещата през тази една седмица, както с отбора и застигналите го финансови проблеми, така и с футболиста Иван Найденов, който получи жестока контузия, следствие на която му бе изваден единия бъбрек.

-          Преди седмица обявихте, че Спартак (Варна) преустановява тренировки, докато не се решат проблемите, които съществуват в клуба, какво се случи през тази една седмица и какво е развитието на проблема?
-          Все още чакаме новия собственик. С цената на всичко убедихме играчите да продължат да изпълняват своите задължения. Като финансов ресурс все още нищо не е постъпило в клуба с изключение на квартирните разходи на футболистите. Имаме уверението на ръководството, че нещата се нормализират и по тази причина подновихме тренировките. Проведохме единствено една тактическа тренировка в четвъртък и една тонизираща в петък преди мача. Лично аз проведох разговор с играчите и им обясних, че който има сили и желание може да излезе и да играе и, че няма да се разсърдя ако някой сметне, че няма да може да си изпълнява задълженията и не вземе участие в мача с Брестник. Никой не се отказа, но в мача се видя, че има доста демотивирани хора. да, за себе си те имат оправдание, но лично за мен – щом си поел ангажимент да излезеш и да защитаваш интересите на клуба и особено собствените си интереси, независимо дали си получавал пари или не, трябва хъса и волята ти да са на ниво за да победиш. Изиграхме мача с Брестник, но играта ни беше повече от безобразна. Нямаше нито един, който да се откаже, но имаше доста, които нищо не направиха на терена.



-          Бившият изпълнителен директор Живко Великов, който е бил извън града се е върнал и е покрил тези квартирни разходи, които са в размер на 10 хиляди лева, какво следва?
-          Да, Живков се нае да нормализира обстановката. Не знам обаче, доколко ще му се отдаде, тъй като трябват доста пари. Получил съм уверение, че до петък ще има някакво финансово развитие, което би било, защото ако продължаваме в същия дух не ни чака нищо добро. Футболистите са си прави за себе си и аз ги подкрепям, но когато се каже, че трябва да се играе, те трябва да играят и волята им трябва да е още по-силна, независимо какви са негативните причини. Когато си на терена, това не би трябвало да има значение.

-          На пресконференцията заявихте, че сте използвали своя авторитет, за да ги накарате да играят въпреки, че обстановката в Спартак е повече от кризисна.
-          Има човек, който преговаря с ръководството за закупуване на клуба, но дотук все още няма нищо ясно. За всяко едно нещо се говори, че ще стане във времето. Ако това „във времето” означава след 2-3 месеца, не виждам тези хора, как ще продължават, като в това число слагам и себе си. Ако те не получават заплати, моята роля каква е?! наистина изисквам много от тях, но в един момент и аз ще се изчерпя. Каквото и да си говорим, до този момент момчетата си вършеха перфектно работата, като изключим последния мач.

-          Вие също сте имал намерение да си подадете оставката…
-          Да, след като не виждах изход от цялата тази ситуация, имах такова намерение, но ме възпряха. Разговарях с повечето футболисти и те заявиха, че аз съм ги убедил да останат, когато е било най-тежко и сега няма право да го оставям. Именно това е причината, която ме спря да напусна. Те са направили достатъчно за мен и реших да продължа работата си заради тях. Не мога да кажа обаче, докога ще се продължава по този начин и докога ще се издържи.

-          Какво знаете за човека, който желае да купи клуба – Асен Асенов?
-          Знам, че се водят разговори с ръководството, оттам нататък не мога да ви предам разговорите в детайли, тъй като не съм присъствал на тях. Освен това Асенов не е длъжен да ме информирам, тъй като аз съм само един работник, който си изпълнява своите задължения. Все пак вярвам, че ще се стигне до хепиенд, който ще удовлетворява всички ни.

-          Как вървят тренировките на отбора и какво е настроението в Спартак (Варна)?
-          Утре е първата ни тренировка и ще имаме разговор точно за мотивацията. След като сме решили да играем, значи не трябва да се лигавим. Ще им обясня, че заставам зад тях, но щом са излезли да защитават честта на Спартак (Варна), нищо не трябва да те спира да дадеш всичко от себе си. За това ме боли най-много – не може след като си излязъл да играеш да демонстрираш подобно поведение. Осъждам тази постъпка и не я оправдавам!

-          Какво е състоянието на Иван Найденов и как стоят нещата с него на този етап?
-          Иван Найденов вече си е вкъщи и се лекува в домашни условия. Положението му е мобилизирано. Вчера бях при него и си говорихме дълго време. Мисля, че той е едно мъжко момче, което ще се справи с това препятствие, с което го сблъска съдбата. Психически все още е малко лабилен, но това е напълно нормално. Ще му помогнем с всякакви сили и средства, за да може час по-скоро да се върне и да играе.

-          Доколкото знам, случаят на Иван Найденов е вторият подобен в историята на българския футбол, като първият отново е бил в Спартак (Варна)…
-          Да, същото нещо се е случило с Никола Попов, който ми е бил и треньор.

-          Той се е върнал на терена и е продължил да играе с един бъбрек, Иван Найденов чувства ли се готов след като се възстанови отново да заиграе?
-          Не мога да дам точна преценка, всичко зависи от него и от неговото възстановяване. От сърце и душа се надявам да се оправи и всичко да е наред, защото самият аз изпитвам вина за случилото се. Както казах и предишния път, футболистите не искаха да играят и аз ги накарах да излязат срещу Несебър. Вътрешно се чувствам виновен за това, което се случи.



-          Всички клубове и много институции се включиха в събирането на средства за Иван Найденов, имате ли някаква представа, какви средства са събрани до този момент?
-          Не, не мога да ви кажа. Но се убедих, че българският футбол е все още жив. След този отзвук, който получи цялата история – може би няма клуб, който да не откликна по някакъв начин – се убедих, че е така. Всички бяха много съпричастни със случилото се, което е и напълно нормално. Никой от футболистите ни не е застрахован. Свалям шапка на всички, които помогнаха – като се почне от институциите, клубовете и всички, които се опитаха да помогнат.

-          С оглед на всичко случващо се в Спартак, вярвате ли, че тимът ще изплува и ще е в състояние да преследва високите си цели като влизане в „А” група?
-          Ако не бях такъв оптимист, сега нямаше да говорим. Надявам се, че всичко ще се оправи, а отборът като потенциал, няма да има проблеми с влизането си в „А” група.

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки