"Уембли" - повече от стадион

Меката на английския и световен футбол посреща изцяло немски финал в Шампионска лига

"Уембли" - повече от стадион
По ирония на съдбата два германски отбора ще решат в събота кой е №1 в Европа на свещената английска земя. Ед­но място, пълно с исто­рия. Нарича се „Уембли".

Мека. Катедралата. Све­щената земя. Когато Борусия и Байерн излязат в събо­та вечер на терена, те няма да попаднат на обикновен стадион. Той е нещо много повече. Тук, на Националния стадион, построен наново в началото на века за 1,4 млрд. евро, се раждат герои и ми­тове. Тук всяко поколение има своите незабравими ми­гове. Дори тези, които кра­чат само като фенове по Пъ­тя към „Уембли", имат усе­щането, че вървят към фут­болния Олимп.

Още премиерата тук влиза в историята. Съоръжението е готово само 4 дни преди финала за ФА къп между Болтън и Уест Хем, влязъл в ис­тория като финала на Белия кон. Билети за тази среща не се пускат, което се оказва ог­ромна грешка. На входовете идват около 300 000 души, ко­ето предизвиква хаос - тера­сите са препълват, а когато не остава място, мнозина нав­лизат и на терена. На сцена­та се появява полицаят Джордж Скори, чийто бял кон (на име Били) се отличава след тълпата. Мачът започва, ма­кар и с 45 минути закъснение, благодарение най-вече на ycилията на Скори и колегите му. Болтън печели с 2:0 пред пове­че от 200 000 зрители, Дейвид Джак вкара първия гол.

Старият „Уембли" с двете кули-близнаци дълго време е смятан за футболен бастион на Британската империя, преди да бъде превзет от унгарците. Тук Пушкаш, Хидегкути и cue са първият отбор от континента, който пече­ли - с фамозното 6:3 през 1953 г. Макар тази загуба да съкрушава англичаните, „Уембли” остава техен духовен футболен дом. Тук ритуалите се спазват винаги - финалът за ФА къп винаги е във втората събота на май, винаги звучи не само националният химн, но и популярното „Abide with mе", а всеки играч е предста­вен лично на кралската фами­лия преди финала. Тук никога не се играе обикновен мач, в който залогът са единствено точките.

Преди стъпалата към кралската ложа бяха 39, днес те са 107. А и сега всяко едно от 90 000-те седящи места -втората най-голяма арена в Европа след „Камп Hoy" в Барселона, да­ва повече свобода за коленете - толкова, колкото имаше преди само в ложата на кралицата.
По ирония на съдбата тук, където родината на футбола спечели единствената си све­товна титла и навръх 150-ата годишнина от основава­нето на Английската асоциа­ция, финалът в Шампионска­та лига ще е „Made in Germany".

Немците - вечните враго­ве на англичаните - имат дъл­га история на „Уембли". На този стадион бившият воен­нопленник Берт Траутман па­зи на вратата на Манчестър Сити със счупен врат и изва­дено рамо при победата над Бирмингам с 3:1 (5 май 1956 г.). Бундестимът пък е излизал 11 пъти, има 6 победи и 4 за губи, при голова разлика 15:15. Тук бе взет и последният го­лям трофей от маншафта - европейската титла през 1996-а с гол на Оливер Бирхоф за 2:1 над Чехия в продължени­ята. Паметна за германците е и победата по пътя към първа­та евротитла през 1972-а. Дитмар Хаман пък вкара и пос­ледния гол на стария стадион - за победата с 1:0 в световна квалификация на 7 октомври 2000 г. А първият немски гол тук отбеляза Алфред Бек от Санкт Паули при 1:3 през 1954-а при единствения си мач за националния тим. На новия стадион е имало са­мо един сблъсък между страни­те дотук, като Кристиан Пандер вкара за 2:1 през 2007-а.

Седем германци са играли на новата арена, петима от тях са от Челси, а Михаел Балак е с най-много участия. На стария стадион рекордьор бе Франц Бекенбауер - с 4 мача с Бундестима плюс  за сборна селек­ция през 1973-а.

Пак тук Мюнхен 1860 загуби финала за КНК през 1965-а от Уест Хем с 0:2. Нито един немски отбор не е играл за трофей в общо осемте фина­ла на „Уембли" досега. Лъвове­те от Мюнхен обаче не са пър­вият немски състав, спорил за купа тук - през 1955-а сборен тим от Франкфурт губи от Лондон XI с 2:3 в мач от груповата фаза за купата на Пана­ирните градове - предшественик на Купата на УЕФА и Лига Европа. 

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки