Константин Папазов: Оставете Батков на мира

В началото на ноември ще се решава дали Пини Гершон ще продължи да води националния отбор

Константин Папазов: Оставете Батков на мира

Няколко дни след дебютния за сезона официален мач на Левски в Балканската лига по­търсихме старши треньора на сините Константин Папазов, който да сподели с чита­телите на „Тема Спорт" впечатленията си от видяното и очакванията си за пред­стоящото държавно първен­ство. Не бе подмината и тема­та за футболния Левски, мне­нието на Тити за който вина­ги е било интересно.

 
Г-н Папазов, стартирахте с поб­еда тазгодишното си участие В Балканската лига. Доволен ли сте от лицето, което показа отборът в мача с Фени Индустри?
- Радват ме единствено победа­та и спортният шанс, който имах­ме. Очевидно е, че си проличаха още много детайли за изчистване и пре­цизиране, тимът още не е във вър­хова форма. Но няма как да е, след като започнахме активна подго­товка едва преди 18 дни. Постепен­но играта на Левски ще се подобря­ва.
 
Започвате първенството в съ­бота срещу Лукойл Академик. Това добре или зле е за вашия отбор?
- Ами няма как да е добре, след ка­то все още не сме в оптимална фор­ма. Но какво да се прави, синът ми изтегли този жребий и няма на кого да се сърдя (смее се). Разбира се, 8 живота всичко си има плюсове и минуси. Ако погледнем от друга стра­на, няма как да не отбележим, че евентуална победа би била огромен бонус за нашия тим. Разбира се, ако успеем да я постигнем. Ясно е, че програмата е лоша, но ние нямаме избор, освен да се борим.
 
Няма съмнение, че именно ти­мът на Лукойл е фаворитът в пър­венството, но кой друг очаквате да прояви амбиции за титла и да се бори за челни позиции?
- Конкретен отбор няма да посо­ча, но едно е сигурно - първенството ще е най-равностойното от поне 10 години насам. Когато навремето бях баскетбо­лист, а аз бях много слаб баскетбо­лист, имах един любим девиз: .Най-опасен конкурент е този, който е извън конкуренцията". Шегата на­страна, истината е, че съм сигурен, че през тази година всички отбори ще са много no-подготвени от ми­налата и че битката ще е доста ос­порвана.
 
Смятате ли, че е възможно да се отрази негативно на отбора фактът, че бяхте ангажиран с на­ционалния тим през лятото?
- Ами така се получи, но аз не ми­сля, че тук има виновни, виновните са само в съда. Без съмнение късно­то започване на подготовка е ми­нус за нашия тим, но това не се по­лучи заради мен, а заради многото играчи, които бяха част от нацио­налния отбор.
 
Доволен ли сте от селекцията на Левски? Как се представиха но­вите попълнения в първия официален мач?
- Разбира се, че съм доволен, аз сам съм избирал играчите си и пре­ди да дойдат в Левски, дълго съм следил изявите им. Още е твърде рано да се дава оценка на предста­вянето им. На този етап далеч по-важно е да дават всичко от себе си на тренировки, да се стараят. И те го правят. Както казах, ние дълго сме ги наблюдавали и не бихме из­брали друг тип играчи. Когато харе­сам даден състезател, рядко се от­казвам от него. Трябва съвсем да е абдал, за да не се стигне до дого­вор.
 
А ще се стигне ли до такъв с Ерик Уеб от Евроинс Черно море? Излязоха информации, че варненци не са склонни да се разделят с него.
- В случая нищо не зависи от мен. Ние отдавна искаме да вземем още един плеймейкър и аз харесах начи­на, по който Уеб се справя на тере­на. Но аз просто попитах г-н Асен Христов (б.а. - президента на вар­ненци) дали въпросният състезател се продава. Така или иначе обаче Левски не привлича баскетболисти на всяка цена. Ние имаме далеч по-глобална стратегия, няма играч, ко­гото за всичко на света да трябва да купим.
 
Какво е положението с братя Евтимови? Стана ясно, че Илиан вече има конкретно предложе­ние...
- Доколкото аз разбрах, той е от­хвърлил офертата. Не е останал до­волен от направеното му предло­жение. Но ние с тях имаме съвсем ясна договорка, помагаме си взаим­но. Те повишават нивото на отбо­ра, а ние им позволяваме да не гу­бят форма. Все пак баскетболът е отборен спорт и те няма как да се подготвят толкова ефикасно само­стоятелно. Идеята е във всеки един ден, в който някой почука на врата­та, те да могат да покажат най-доброто, на което са способни.
 
Спокоен ли сте за финансовото бъдеще на отбора след идването на новите собственици?
- Не съм спокоен заради самото бъдеще, а че работя с подобни хора. В последните години не са един и двама тези, които са решили да ин­вестират в баскетбол и се отте­глят след едно лято. Смятам, че .
нашите собственици далеч по-добре разбират от какво се нуждае отборът
и работата ни ще бъде много успеш­на. Вярвам, че за Левски беше зла­тен денят 22 януари, когато Велдер Груп поеха издръжката на тима. Но ние си го изстрадахме достатъчно преди това.
 
Чували ли сте се с Пини Гершон след края на европейското пър­венство?
- Чувам се с него най-редовно.
 
Какво е намерението му, смя­та ли да остане начело на пър­вия ни тим?
- Ами това ще се реши на сре­ща между президента на федера­цията Михаил Миков и Гершон, коя­то ще се проведе в началото на но­ември, факт е, че двамата са в прекрасни отношения. Но нищо още не е ясно, тъй като се по­явиха хора, които може да въз­препятстват оставането му.
 
Вицепрезидентът на Чер­но море Симеон Варчев от­прави остри критики по ваш адрес. Какво ще постигне г-н Варчев от евентуалното изгон­ване на Пини Гер­шон?
- Нямам представа. Според мен той се почувства позабравен и потърси малко слава в медиите. И това бе идеален повод. Но за да си позволиш да критикуваш някого, трябва да си по-голям, да имаш най-мал­кото по-високи резул­тати. А сравнението между него и Гершон е убийствено. Това е все едно аз да коментирам Моцарт, а вие знаете, че аз не мога изобщо да пея.
 
Вие сте голям фен на футбол­ния Левски. Как бихте коменти­рали ставащото в отбора в по­следните седмици?
- Вижте, зная, че с думите си рискувам да настроя сините фенове срещу себе си, но тимът има само един шанс да оцелее - да се даде голям кредит на дове­рие на Георги Иванов. Той е фут­болистът, който си е спечелил любовта на запалянковците и на синята публика. И другото нещо - моето лично мнение е, че публика­та трябва да спре да напада г-н То­дор Батков. Вярно е, че той е допу­скал и грешки, като всеки човек. Но Левски му дължи безкрайно много. Левски стана единственият българ­ски отбор, който участва в Шампионската лига благодарение и на него, като тук не омаловажавам екипа на Станимир Стоилов. Не ме разбирайте погрешно - сините фенове са богове, но са и безкрайно критични, поне нека бъдат градив­но критични. Аз зная, че ги боли и че за някои синята идея е смисъл за живот, но имам един апел, една молба - феновете да спрат да обиж­дат Батков. Защото той е обезпе­чил финансово тима в свят, в който за съжаление с голи идеи доникъде не се стига.
Баскетболистките на Рилски спортист с бронзови медали

След като разбиха Локомотив София с 90:45

ОБЗОР: Берое удари Монтана на старта в битката за титлата при жените

Рилски спортист дръпна на Локо Сф в спора за третото място

Филаделфия преодоля Маями, Хийт ще спори с Булс за място в плейофите

Ембийд се завърна за 76-ърс

НБА легенда каза "край"

Вижте кой е той

Павлин Иванов продължава битката в бъскетболните плейофи на Румъния

Вижте подробности

Мечтата на Сакраменто е жива, "кралете" биха почти без Везенков (ВИДЕО)

Кошмар очаква тима на българина

Историческо! Първи испански треньор в НБА

Жорди Фернандес ще поеме Бруклин Нетс

Ужас! Почина бившият баскетболист на Спартак (Пл) Илия Станков

Той си отиде след борба с коварна болест

Българка е реализатор №1 в Адриатическата лига по баскетбол

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки