Пламен Марков: Да не се оправдават с мен

Пламен Марков поиска оставка та на президента на БФС Борислав Михайлов. Уволненият в началото на годината национален селекционер нямаше загуба в квалификациите, но 3 ремита му костваха главата. Много болка се е събра ла у Марков, който мина ва за най-толерантния в родния футбол

Пламен Марков: Да не се оправдават с мен

Пламен Марков поиска оставка­та на президента на БФС Борислав Михайлов. Уволненият в началото на годината национален селекционер нямаше загуба в квалификациите, но 3 ремита му костваха главата. Много болка се е събра­ла у Марков, който мина­ва за най-толерантния в родния футбол.

 
- Защо искате оставка от Борислав Михайлов, г-н Марков?
- Той ръководи българ­ския футбол вече 8-9 годи­ни - първо като вицепрези­дент, сега като президент. Това се равнява на два пре­зидентски мандата. Не го­ворим за сто и дори за осем­стотин дни. А за години. Не виждам да има разлика във футбола ни оттогава досе­га. Както в управлението, така и в представянето. Не­зависимо от постоянното тъпчене на място, Михай­лов не е поел някаква отго­ворност. Изявите му в ме­диите вече се знаят наизуст - той осигурил лагери и ус­ловия за подготовка на на­ционалния отбор и пари за играчите. Нещо, което е твърде несериозно и недо­статъчно за работата на един президент. Откакто е първи човек във футбола ни, няма някакви направе­ни генерални реформи, които да са от полза. Само слушаме за прословутата база на националите, която още е само в главите и меч­тите на ръководството.
 
- Обвинявате Михай­лов, че е президент само на националния отбор, а не на футбола като цяло?
- Естествено. Защото аз не съм видял да води футбо­ла към развитие - структур­но, организационно или за­конодателно. Ето ви при­мер. Нашето футболно за­конодателство все още не е в съответствие с изисква­нията на ФИФА. Защото договорите на играчи и треньори се сключват у нас по Кодекса на труда. Този въпрос трябва да бъде ре­шен генерално. ФИФА дър­жи да се защитават и пра­вата на играчи и треньори. Но за да няма проблеми с клубовете, въпросът е ви­сящ. Доскоро нямаше ар­битражен съд, макар че ФИФА от четири години има такова изискване към България. Не се направи никаква реорганизация по отношение на първенството. Всички са убедени, че  шампионат с 16 отбора е губеща кауза. По изказвания в медиите личи, че ше­фове на повечето отбори са за намаление на групата. Но явно няма кой да ги чуе. Виждал ли е някой Борис­лав Михайлов на мач от първенството? Редно ли е да не ходи?
 
- Загубата от Кипър ли ви накара да проговори­те?
- Умишлено изчаквах да стигнем края на квалифика­циите, за да не „преча" на изявите на националния от­бор и ръководството. Бях уволнен след три равен­ства в квалификации, три победи и една загуба в кон­троли, защото не съм успял да мотивирам футболисти­те. Ръководството твърдеше, че нямаме шансове за  бараж. Мненията ни се раз­минаваха. Оказа се, че след назначаването на на­стоящия спортно - техниче­ски щаб шансовете са голе­ми. Чухме за нови идеи, за „затягане на дисциплина­та", за атакуващ футбол. Михайлов обясняваше кол­ко добре се играе и тъй на­татък... Сега изведнъж за­пяха моята песен, че пър­венството е слабо, че няма­ме достатъчно класни фут­болисти.
 
- Михайлов каза, че сме загубили шансове зара­ди мачовете в Черна гора и Грузия, когато вие на­правихте две равенства.
- Наистина направихме много слаб мач в Тбилиси. Ако имаше логика, трябва­ше да загубим. Никой не може да се гордее от пред­ставянето ни, най-малко аз. Съдбата беше на наша страна. Но в същото време ще кажа, че срещу Черна гора превъзхождахме през цялото първо полувреме -игрово и в резултата. За­служавахме да победим. Но единственият критерий за оценка са резултатите и ние ги приемаме. Но Ми­хайлов иска да прехвърли цялата отговорност върху мен. Умишлено не споме­нава за равенствата срещу директния ни противник за бараж Ейре. Мнозина в началото на квалификациите казах, че максимал­ната възможна цел е второ място след Италия. Не мо­жем да се мерим с великите сили. Българинът лесно се поддава на манипулации чрез медиите и се натрап­ва как еди-кой си треньор не може да ги нареди и мо­тивира, а пък другият го прави по най-правилния начин. Стига глупости! То­ва да не е детска градина, че трябва да се моти­вираме? Футбо­листите са фактори във футбола и на­ционалния отбор бяха до­волни от играта в Дъблин и София, а половин година по-рано критикуваха за представянето срещу Ита­лия. Що за критерий и оцен­ка? Ремито срещу светов­ния шампион е провал, а срещу Ейре - успех. При управлението на Михайлов се смениха четирима треньори. Видимо е, че резултат няма. Треньорите поемат на сто процента отговорността. Само не и пре­зидентът, който е и отговор­ник в изпълкома за нацио­налния отбор! Така отгова­ря, че все сме зад борда. Питам - къде и каква е него­вата отговорност? И за какво?
 
- Харесва ли ви нацио­налният отбор след вас?
- Посредствено предста­вяне. Победите срещу Ки­пър и Черна гора в София са логични, независимо че до­йдоха трудно. И друго – още се договорили за парите, които ще получат при евен­туално класиране. Но има и национална чест, заради която се играе. Трябва ли шеф на болница да мотиви­ра хирурга си да направи по най-добрия начин животос­пасяваща операция?
 
- Защо не направихме по-благоприятна програ­ма за квалификациите?
- Защото с изключение на Италия всяка страна на­прави немалки компромиси , за да се стигне до съгла­сие. Борислав Михайлов държеше това предложе­ние за програма да се приеме, защото в противен случай се отиваше на слу­жебен жребий. Програма­та е тежка. Да не забравя­ме, че в първите четири ма­ча имахме три гостувания и домакинство на Италия. Тежките мачове бяха изи­грани под мое ръководство без загуба. Да не си търсят в момента извинения и оправдания с мен.
 
- Сърбия е на Мондиал. Словения го докосва. Босна е на бараж. А ние?
- Срамната загуба от Съ­рбия с 1:6 беше мотивът за уволнението ми, но никой не отчете, че срещнахме един от силните отбори на Европа. Грешката ми бе­ше, че се съгласих да играем в края на годината. Безпроблемното класира­не на сърбите, изпревар­вайки франция и 5:0 срещу Румъния в събота, са дока­зателство за класа. Загу­бата ни в Белград беше по­вод да бъда сменен и да се назначи човек, който беше без работа. И който гово­реше за нови идеи и мето­ди на работа с националния отбор, за въвеждане на железен ред. Само ще допълня, че когато аз бях треньор, с футболистите имахме среща, на която ме помолиха за „разхлабване на дисциплината". Казвате Словения. В миналите ква­лификации ги победихме два пъти, без да допуснем гол. Сега те са минимум на бараж. Словенците разви­ват футбола, а ние тъпчем на едно място заради това ръководство на БФС. Съ­щото се отнася и за Босна и Херцеговина, която побе­дихме миналия август в контрола.
 
- Цивилизовано ли се разделихте с Михайлов, когато ви уволни?
- Как да е цивилизовано, след като Михайлов е не­коректен. В договора има клауза, която гласи, че при едностранно прекратяване на контракта другата страна дължи неустойка в размер на оставащите заплати до края. Това важеше както за БФС, така и за мен. Михайлов ис­ка клубовете да бъдат из­рядни, а той не спазва спо­разуменията, подписани от самия него. Какъв пре­зидент може да бъде той? Как да очакваме принципност от него и по други въ­проси? Поради всички те­зи примери искам да за­върша с това, с което за­почнах - Борислав Михай­лов доказа, че няма каче­ствата и морала да бъде президент на българския футбол. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки