Йордан Лечков: Мъри Стоилов не трябва да остава

Веднъж завинаги нека спрем мениджърското влияние в националния отбор, казва вицепрезидентът на БФС.

Йордан Лечков: Мъри Стоилов не трябва да остава

- Г-н Лечков, какво е мнението ви за представянето на националите в кампанията?
- Всичко е от ясно по-ясно. Представихме се трагично, това е моето мнение. Мисля, че като се почне от 1996-1998 г., когато не се използва инерцията от успеха на световното в САЩ, изпуснахме шанса да развием добре не само футбола, но и спорта въобще. Колкото до сегашния нациолен отбор, за всички е ясно, че се налага промяна. За да има резултати, трябва да има и можещи хора. На това поколение, което мнозина определят като "изгубеното поколение", очевидно възможностите му са толкова. На този етап това не е състав, който може да играе силно. Затова трябват промени, трябва и ясна концепция. Да се знае с какво се ангажира държавата, с какво - футболният съюз. Иначе ще си стоим на това дередже.


- Казвате, че трябват промени. Мъри Стоилов обаче твърди, че и в следващите квалификации ще разчита на играчи като Коловати и Томашич например?
- Първо, въобще не е сигурно, че Мъри ще остане на този пост. Не му е и работа да казва държавата какво е свършила и какво - не.Мъри трябва да каже защо отборът не играе добре.Има и друго - хайде веднъж завинаги да се спре обслужването на мениджърски и клубни интереси в националния отбор. Имена не искам да казвам, всеки ще се сети за какво става въпрос. Не разбирам как Венци Стефанов може да плюе за "сливенските перли" в националния отбор! А кой да играе, питам аз? Футболисти, които за толкова години нямаха никакво развитие ли? Не може десет години да те бият непрекъснато... Направете една сметка - от победата над Хърватия през 2002 г. този отбор не е изиграл дори един силен мач, не е победил нито един стойностен противник.


- Изредиха се толкова селекционери, но ефект няма. Какво мислите за тези чести смени?

- Аз много съжалявам и за Пламен Марков, и за Христо Стоичков. Те станаха жертва на неможенето на футболистите.Сегашните играчи са слаби характери, но след 7-8 години ще разберат колко съм бил прав. Знам, че доста от тях ми се сърдят, но това е положението. Сега е ясно - гелове, прически... И ние минахме по този път, но бяхме силни характери. Вие представяте ли си на какво щяха да ни направят, ако навремето играехме като сегашните национали? Всички щяха да ни изядат с парцалите начело с вас, журналистите.


- Окей, така е. Не е ли обаче проблемът и в Борислав Михайлов, все пак той е президент на съюза?
- Боби не е сам, управляваме всички ние от изпълкома. Следователно носим някаква вина. Ако питате мен, вътрешното първенство не е чак толкова зле, напротив. Всички гледате мачове и виждате, че качеството става по-добро. Друг е въпросът, че в юношеските групи се случват потресаващи неща.Девет години вече се занимавам с футболния клуб Сливен, развиваме школата и се нагледах на какви ли не опорочавания на мачове от съдиите. Има и вредни родителски амбиции. Ясно е, че трябва да се работи и в тази насока.


- Казахте, че в националния отбор трябват промени и нови играчи. Мъри обаче каза неведнъж, че първенството ни е безобразно и няма избор?
- Хич не съм съгласен! Има млади играчи и трябва да им се дава път. Аз в никакъв случай не твърдя, че Димитър Бербатов не трябва да играе в националния отбор, не ме разбирайте погрешно. Трябва обаче да има и други футболисти, да се създаде по-голяма конкуренция и да разполагаме с по-широк кръг футболисти. Никъде не пише, че като играеш в чужбина, и автоматично трябва да си и в националния отбор. Няма такова нещо! Ако си титуляр в чужбина, играеш редовно и имаш качества, разбира се, че ще попаднеш и в националния отбор, това е нещо съвсем нормално. Но ако стоиш резерва? Не е ли по-добре на това място да играе млад и силен футболист от българското първенство? Аз така ги виждам нещата и нека някой да ме обори.На всички момчета да се даде равен старт в националния .Който е най-добре подготвен, той да играе.


- Как виждате в чисто практически план стабилизирането на националния тим в близко бъдеще?
- В "А" група според мен има поне 30 играчи, на които да се даде шанс за изява в националния тим. Трябва да се организират контролни мачове за тях, да ги пуснат в игра и да бъдат подбрани най-добрите. Това е, друг начин няма.


- Някои ще кажат обаче, че лансирате племенника си Иван Стоянов в националния отбор?
- Не го лансирам изобщо. Иван обаче играе силно в ЦСКА, защо да не получи шанс за националния отбор? Същото важи и за всеки останал футболист. Вижте какво направи Любо Пенев в ЦСКА. Събра футболисти от България и направи отбор. През лятото на Любо всички му се подиграваха - каква сбирщина взел в ЦСКА. И какво стана след това? Със същата "сбирщина" бие Динамо в центъра на Москва, играе силно срещу Рома в Рим. Тези играчи откъде дойдоха? От Сливен, Пловдив, Благоевград. Можело, значи... Направи ли ви впечатление, че срещу Динамо в София хвърли в мача момчета на по 18-19 години и беше на крачка да бие още тогава? Е, след като този вариант проработи в ЦСКА, защо да не влезе в работа и в националния отбор. Само че ние тук, в България, се делим на София и провинция, на сини и червени...


- Какво имате предвид?
- Имам предвид точно това, което казах. Че се делим, вместо да се обединим около каузата да имаме хубав футбол и силен национален отбор. За това деление допринасяте много и вие, спортните журналисти. А деленето е огромен проблем във футбола ни.


- Другата седмица ще има заседание на Изпълкома на БФС. Ще се обсъжда нацоналният отбор. Вие лично какво смятате за бъдещето на Станимир Стоилов?
- Аз смятам, че Мъри не може да се справи с отбора и не би трябвало да остава. Това ще кажа и на самото заседание. Знаете, че аз никога не съм си крил мнението.


- Питам ви директно - когато назначихте Стоилов за национален селекционер, той каза ли ви, че възнамерява да вика в националния отбор играчи, които са надхвърлили 30 години? И въобще каква беше програмата му за работа?
- Разбира се, че не е излагал такива планове. Идеята беше за положителна промяна, каквато не се случи в крайна сметка.
- Какво смятате за възможността да бъде ангажиран селекционер от чужбина?


- Едва ли ще се справи. В повечето случаи такова назначение не работи както трябва. Последният случай е Грузия. Ектор Купер е голям специалист, но видяхте, че не постигна резултати.


- Добре, кой тогава да води отбора?
- Имам мнение, но ще го запазя за себе си засега. Освен това сега отвсякъде хвърчат мнения. Изказват се хора, които един лев не са дали за футбола, а само са вземали. Като почнат да дават, нека тогава приказват. Аз мога да се изказвам, тъй като съм направил нещо за футбола. А тези висят само по пунктовете за залагания и философстват, че Боби Михайлов трябвало да се маха. Айде, няма нужда...


- Министър Свилен Нейков каза, че БФС ще трябва да свика конгрес заради проблема със съдебната регистрация на последното избрано ръководство?
- Министър Нейков най-добре да си гледа министерството и да види по какъв начин могат да се осигурят повече пари за спорта. Премиерът онази вечер пита: кажете ми, на кой клубен президент да дам пари? Веднага отговарям - на Йордан Лечков!


- Все пак е факт, че досега съдебната регистрация не е излязла. Държавата няма ли право да се изкаже по този проблем?
- Ама държавата какво е направила досега за футбола, че да се изказва? Нищо не е направила. Ако някой ще се изказва, това е съдът. Когато съдът каже, че ръководството е нелегитимно, разбира се, че ще бъде свикан нов конгрес. Но това е работа на съда, а не на министъра.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки