Пичиони: В България всичко е утре

Сблъсък между последния и първия в класирането. Мачът е очакван с огромен интерес в Пловдив заради новия състав на отбора домакин, доминиран от легионери от Италия. Не по-малко интересен обаче ще е и сблъсъкът на ниво треньори. Италианската школа на Пичиони от Ботев срещу испанските мотиви, налагани от Любо Пенев в ЦСКА. Какви са шансовете на домакините, има ли чистка в Ботев? Изгонен ли е треньорът на Ботев от квартирата си? С такива въпроси "7 дни спорт" потърси Енрико Пичиони часове преди мача с армейците.

Пичиони: В България всичко е утре

Сблъсък между последния и първия в класирането. Мачът е очакван с огромен интерес в Пловдив заради новия състав на отбора домакин, доминиран от легионери от Италия. Не по-малко интересен обаче ще е и сблъсъкът на ниво треньори. Италианската школа на Пичиони от Ботев срещу испанските мотиви, налагани от Любо Пенев в ЦСКА. Какви са шансовете на домакините, има ли чистка в Ботев? Изгонен ли е треньорът на Ботев от квартирата си? С такива въпроси "7 дни спорт" потърси Енрико Пичиони часове преди мача с армейците.


- Г-н Пичиони, като Рома ли ще играе Ботев срещу ЦСКА?


- Като характеристики играчите на Ботев, с които разполагам, приличат доста на тези от Рома. Разбира се, не разполагаме с Тоти и Де Роси (смее се). Моите футболисти вече са ангажирани с каузата на Ботев. Ако се хвърлят в мача с ЦСКА, нещата ще са наред. Най-важното за мен е, че разполагам с играчи с хъс и отдаденост. Благодаря им за тяхната преданост - и на легионерите, и на момчетата, които заварих.

- Бързо ли се сработвате?

- Те разбраха бързо, че ако ме слушат, ще има резултати.Искам от тях пределна концентрация по време на тренировките и мачовете. Футболът го изисква това. Опитвам се да ги науча точно на такава концентрация във всеки един миг. Виждам, че и българските футболисти го разбират. Някои от тях правят гигантски прогрес. Израстват с много всеки един ден, всяка една тренировка. Но в тактически план с тях не е работено много. Винаги съм искал отлична организация на играта, без това да задушава индивидуалността, таланта и техниката на отделния футболист. Тях трябва да ги има, но подчинени на отбора.

- Кои българи от Ботев израстват най-много?

- Чудомир Григоров-Чудото, Васко Кочев и Илиян Йорданов. Илиян е дете с огромен талант.Дано прескочи по-бързо от детето към мъжа.Колкото по-бързо го направи, толкова по-бързо ще успее. Дано Илиян да не пропусне този миг, жалко ще е. Не мога да не отбележа и Иван Караманов. Той веднага влезе в моя начин на работа. Но Иван е изграден футболист, в сравнение с Чудомир, Васко и Илиян.

- Кой според вас е най-опасният играч на ЦСКА?

- От няколкото мача на ЦСКА, които съм гледал, съм впечатлен от Спас Делев, онзи, дребничкия играч с татуировката. Страхотно влиза по фланга, много е бърз. Но като цяло ЦСКА е важен отбор, солиден. Имат само един получен гол, това говори само по себе си. Много трябва да работим, да се раздадем и психически, и физически, за да ги преодолеем. Голямото ни предимство е фантастичната ни публика. Бил съм футболист, зная какво е да те подкрепят от трибуните.

- Какво знаете за Любо Пенев?

- Не го познавам лично, разбира се. Надявам се, след като напредна с българския език, да мога да обменям с хора като него и с други български колеги опит и идеи.Човек винаги се учи, цял живот.Иначе фактите говорят за Пенев - ЦСКА е в Европа, лидер е в първенството, ЦСКА е единственият отбор, който няма загуба в България тази есен.

- Г-н Пичони, пресмятали ли сте колко точки ще са нужни през есенния полусезон на Ботев, за да не изпадне в края на шампионата?


- Нека не говорим за точки. В последните три седмици играхме и играем с Локо (Сф), ЦСКА и Черноморец. Ако успеем в мачовете с ЦСКА и Черноморец, това ще ни двигне психиката и ентусиазма. Показахме, че го имаме, срещу Локомотив. Отборът губеше, но продължи да се бори, обърна резултата и стигна до обрат. Останахме с 10 играчи, но удържахме. Това говори, че отборът на Ботев има характер.Подобряваме ли го, ще идват и точките в първенството. Радвам се, че отборът ни вече почна да се сработва.

- Има ли чистка в Ботев?

- Няма. Всеки един треньор си създава екип във всеки един отбор. Не може да се работи с 36 футболисти. Големият брой играчи влияе на интезитета на тренировъчния процес, не позволява да се направи добра подготовка за мач. В случая не се касае до националност или лични симпатии. А до умения. Не деля футболистите си на италианци, хондурасци или българи. Вижте, че има и българи, на които страшно много разчитам. Наскоро при нас бе французинът Ейме. Прецених, че не може да свърши работа в Ботев, и той си замина.

- Ще има ли още нови играчи в състава ви срещу ЦСКА?

- Има петима, на които още не мога да разчитам. Сред тях са централните защитници Даниел Ола и Густав, на които много държа. Проблемите пред двамата са бюрократични. Шансовете на Густав да излезе срещу ЦСКА са по-големи.

- Наясно ли сте, че ако сделката за Ботев пропадне, половината Пловдив ще полудее, а другата половина ще се смее?

- Да. Ботев много скоро ще има нови собственици, уверявам ви. Това е и моя лична цел. Итересът към Ботев е огромен, има и други хора, които биха помагали на отбора. В Ботев ще има нови хора и нови лица, още другата седмица ще ги видите. И тогава ще се сложи край на доста от клюките, които се сипят по адрес на Ботев, мен или играчите. Голяма част от тези клюки са художествени измислици, и то преди важен мач като този с ЦСКА.

- Истина ли е, че сте изгонен от квартирата си заради неплащане на наема? Има ли Ботев борчове към хотел "Империал" в Пловдив?

- Ето това е истинско нещо: Ботев има дълг към хотела, част от него са стари плащания. Трябва малко време, за да се изчистят тези неща. Но това за квартирата не е истина. Не бих приел подобни простотии по мой адрес. Може да ме критикуват, че съм слаб треньор, може да пишете, че не водя правилно тренировките, че не съм наредил правилно отбора... Критика приемам - да. Но глупости като това с квартирата - не бива.

- Кои са първите думи, които научихте на български
?

- Лека-полека. Другото, което ме впечатли, е, че когато тръгна да правя нещо, всеки ми казва: "Няма проблем, утре..."

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки