Силвано Пранди: Помагам на българите в Италия

Тренто може да спечели световното клубно първенство по волейбол, убеден е треньорът

Силвано Пранди: Помагам на българите в Италия

Българският национален отбор по волейбол ще играе в една група с Франция, Чехия и Китай на световното първенство в Италия през 2010. "Не обичам да коментирам жребия, защото всички съперници са еднакво опасни", бяха първите думи на треньора на бронзовите медалисти от последното европейско в Турция Силвано Пранди. Професора все пак се съгласи на разговор, в който темата за световното първенство беше засегната.


- Г-н Пранди, България ще играе мачовете си от предварителна група Е на Мондиал 2010 в Торино, място, коeто добре познавате.
- Всички съоръжения, които ще приемат мачове от световното първенстнво, са хубави. Разбира се, познавам по-добре средата в Торино, все пак съм работил там доста години.
- Защо смятате, че всички съперници са еднакво опасни?
- Нас всеки жребий трябва да ни устройва. Мачовете ще се състоят и ние трябва да ги изиграем правилно, независимо от противника.
- Следователно важна е играта на отбора.
- Важното е да изградим състав, който да играе и да печели. И, разбира се, наша цел е да изградим възможно най-силен отбор.
- Вашето откритие Виктор Йосифов се справя доста добре в новия си отбор - Рома Волей, и често прави повече точки от крайните нападатели. Следите ли го?
- Виктор е играч, който аз от самото начало сложих титуляр в националния тим на България. И затова не ме изненадва фактът, че се представя успешно. Той е един млад център, когото аз много уважавам.
- Ако вие не бяхте селекционер на България, Йосифов щеше ли да е национал?
- Не мога да кажа. Никой от нас не може да предвиди какво щеше да се случи, ако аз не бях в България. За мен
Виктор е момче с големи качества
от техническа гледна точка. Следя развитието и на други волейболисти. Гледал съм мачове в Италия на Светозар Иванов и Валентин Братоев. Днес (вчера, б.р.) с Модена играем контрола срещу тима на Учиков (втородивизионния Кавриаго).
- Има ли възможност да привлечете Виктор в Модена през януари? Прави впечатление, че вашият клубен отбор изпитва известни трудности в центъра?
- Не, в никакъв случай, защото нямам място в Модена за повече чужденци. В центъра разполагам с холандеца Кооистра.
В Модена сме достигнали лимита от 4-има чужденци. Засега няма никаква възможност да привличаме нов състезател, който не е италианец. Виктор в Рома има добри перспективи, така че и за него е хубаво да остане там.
- Съвпадение ли е, че след като вие станахте треньор на националния отбор, Италия се напълни с български играчи?
- Да, така е. Мисля, че в някои ситуации съм помогнал да се осъществят трансфери на български волейболисти в Италия. Понеже
имам контакти с мениджъри и специалисти
в страната, съдействах на няколко момчета при преговорите им. Плюс това клубовете по-лесно комуникират с мен и често искат информация за определен състезател. Аз им казвам все хубави неща и се надявах повечето национали да сменят клубната си принадлежност. Убеден съм, че като играят в Италия, ще донесат само полза на българския волейбол.
- Какви са наблюденията ви върху играта на младия Валентин Братоев?
- Той трябва да полага усилия и да се адаптира към играта на новия си отбор (Куазар Маса Версилия). Понякога чужденците лесно се вписват в средата, какъвто е случаят с Йосифов, но понякога се получава по-трудно, какъвто е случаят с Валентин.
Той трябва да се бори, за да се приспособи
и да научи езика, за да се чувства по-добре. Хубаво е да тренира много, говорих няколко пъти с него. Братоев е в добър отбор, но до момента липсват резултатите.
- В интервю наскоро треньорът на Тренто Радостин Стойчев, коментира, че Вальо трябва да се научи на труд, защото му предстои сблъсък с италианската действителност.
- Не съм чел интервюто на Радо, но мисля, че се припокрива с моето мнение.
- Да поговорим за Модена. Отборът е на второ място в Серия А1, а в последния кръг записа загуба от Кунео на Владо Николов.
- Модена в момента има сравнително добър състав. Не сме топ отбор, но започнахме с хубави резултати сезона. Първенството е дълго и ще бъде трудно. Има 2-3 тима, които са по-слаби, но всички останали в А1 поддържат високо ниво.
Нашата цел е да се класираме за плейофите
но имаме дълъг път пред нас.
- Звездата на националния отбор на България Матей Казийски ще играе на световното клубно първенство. Тренто може ли да спечели дебютното издание на този турнир?
- Да, Тренто може да спечели трофея. Не познавам много добре останалите съперници, но съм убеден, че Казийски и компания могат да завоюват световната купа.
- Ако на финала за тилата в Италия този сезон стигнат Модена и Тренто, кой ще спечели?
- От техническа гледна точка Тренто е по-силен отбор от нас. Мисля обаче, че и други отбори имат шанс за финал. Силните тимове са Пиаченца, Кунео, Мачерата, както и Тренто. Перуджа също показват добра игра този сезон. Да не забравяме и Тревизо. След това има няколко отбора, сред които и Модена, които ще се борят за плейофите.
- Кога планирате да дойдете в България?
- Засега нямам подобни планове, освен ако федерацията не изиска нещо специално от мен. Знам само, че след няколко седмици при мен в Италия ще дойде Еудженио Генчев (Евгени, б.р.), за да обсъдим датите за подготовка на националния отбор, както и програмата за Световната лига догодина. Ще говорим по-подробно за тренировките и всичко останало.
 

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки