БФС изпрати писмо до премиера Орешарски за Евро 2020

По идея на президента на УЕФА Мишел Платини и с решение на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа от 29 март 2013 г. в София Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула

БФС изпрати писмо до премиера Орешарски за Евро 2020

Като пряк резултат от проведената преди месец и половина работна среща между министър-председателя на Република България Пламен Орешарски и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, БФС изпрати вчера, 6 август, информативно писмо във връзка с кандидатурата на страната за домакинство на мачове от Евро 2020.

По идея на президента на УЕФА Мишел Платини и с решение на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа от 29 март 2013 г. в София Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула. За домакини на мачовете ще бъдат избрани 13 стадиона в различни държави на Стария континент и по този начин ще се отпразнува 60-годишния юбилей от първото в историята Европейско първенство през 1960 г.

До 26 август България трябва да декларира желанието си да приеме срещи от Евро 2020, в чийто финали ще участват 24 отбора, разделени на 6 групи по 4. За 1/8-финалите се класират първите два отбора от всяка група, както и 4-те най-добри трети. За любителите на футбола бихме искали да напомним, че по същата формула бяха играни световните първенства на ФИФА през 1986, 1990 и 1994 г. Общият брой на мачовете от Евро 2020 обаче ще бъде 51, тъй като УЕФА е против среща за третото място и не предвижда т. нар. "малък финал".

51-те мача ще се изиграят в 13 различни града от 13 различни държави в Европа, като мачовете са разделени на два големи пакета:

Пакет "Финали" включва двата полуфинала на турнира и мача за титлата (общо 3 мача). Тук изискването на УЕФА е за стадион с минимален капацитет 70 000 места.

Пакет "Стандартен" е разбит на 12 по-малки пакета, които съдържат:

1. Четири пакета от по три мача от груповата фаза + един 1/4-финал (общо 4 мача). Изискването за 1/4-финалните мачове е да се играят на стадиони с минимален капацитет от 60 000 места.

2. Осем пакета от по три мача от груповата фаза + един 1/8-финал (общо 4 мача). За осминафиналите УЕФА изисква 6 стадиона с минимален капацитет от 50 000 места и 2 стадиона с минимален капацитет от 33 000 места.

Всяка европейска федерация може да предложи едновременно две кандидатури - за Пакет "Финали" и за Пакет "Стандартен", ако прецени, че отговаря на условията. На практика България би могла да кандидатства единствено за един от двата стандартни пакета с 3 мача от груповата фаза и един осминафинал, тъй като страната не разполага със съоръжение с капацитет от 50 000. Ако държавата прояви интерес, предложението на Българския футболен съюз включва две стратегически решения: реновиране на Националния стадион "Васил Левски", така че да изпълни изискванията на УЕФА за най-ниския клас от стандартния пакет за Евро 2020; или стартирането на проект за нов Национален стадион - модерен, футболен, с по-добра локация и цялостна инфраструктура, която да помага за неговото функциониране не само във футбола, както и с всички съвременни условия за феновете (сигурност, уют, забавления, удобен транспорт и т. н.).

Крайният срок за заявяване на интерес към домакинство на Евро 2020 е 26 август 2013 г. При заявен интерес Българският футболен съюз ще има твърде малко време за изготвяне на необходимите документи, които трябва да бъдат изпратени официално до централата на УЕФА най-късно на 12 септември 2013 г. Градовете-домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 г.

Българският футболен съюз очаква от всички заинтересовани страни мнения и препоръки за това дали България трябва да се включи в паневропейския футболен фестивал Евро 2020. Изпращайте мненията си на електронен адрес [email protected]

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки