Ботев Пловдив ще получи €390 000 за европохода си

Всеки от 48-те участника в груповата фаза на ЛЕ получава сигурни 1.3 млн. евро

Ботев Пловдив ще получи €390 000 за европохода си

Ботев (Пловдив) ще получи 390 хиляди евро от УЕФА за участието си в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, докато сумите за Левски, отпаднал още в първия квалификационен кръг, както и за Берое, загубил във втория, са далеч по-малки.

УЕФА определи бонус от 120 хиляди евро за всеки отбор, който е взел участие в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Тази сума ще бъде преведена на Левски, който отстъпи на казахстанския Иртиш (Павлодар) (0:0, 0:2) още в началото на сезона.

Берое, носител на Купата на България, отпадна във втория квалификационен кръг срещу Апоел (Тел Авив) (1:4, 2:2), но не игра в първия. Това означава, че старозагорците ще получат само бонуса за участие във втория предварителен кръг, който е 130 хиляди евро.

Ботев пък преодоля последователно Астана (1:0, 5:0) и Зрински (Мостар) (1:1, 2:0), а след това отпадна от Щутгарт (1:1, 0:0). Независимо от резултатите, Ботев получава бонуси за участието си в първите два кръга и 140 хиляди евро за третия. Така общата сума възлиза на 390 хиляди евро.

Българският шампион Лудогорец ще получи най-голяма сума, ако не успее да преодолее швейцарския Базел в пелйофния кръг на Шампионската лига.

По принцип, наградният фонд на най-големия клубен турнир в света е доста солиден, но отпадане в плейофите ще изпрати Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа, където УЕФА задели също прилични суми за участие.

Всеки от 48-те участника в груповата фаза на Лига Европа получава сигурни 1.3 милиона евро. За всяка победа УЕФА ще дава бонуси от по 200 хиляди евро, а при равенство сумата е 100 хиляди евро.

Първото място в груповата фаза пък ще бъде награждавано с по 400 хиляди евро, а второто място - с 200 хиляди евро. Допълнителен бонус ще бъде получаван за участието в първата елиминация, а той е на стойност от 200 хиляди евро за всеки клуб.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки