Георги Дончев: Тази година българският тенис има много поводи за радост

Генералният секретар на Българса федерация тенис Георги Дончев даде специално интервю за Novsport.com, в което обобщава изминалата година за българския тенис, коментира най-обещаващите млади таланти, както и основните проблеми около този спорт.

Георги Дончев: Тази година българският тенис има много поводи за радост
Генералният секретар на Българса федерация по тенис Георги Дончев даде специално интервю за Novsport.com, в което обобщава изминалата година за българския тенис, коментира най-обещаващите млади таланти, както и основните проблеми около този спорт.



- Как оценявате изминалата година за българския тенис?
- Като една много успешна година – не само заради успехите на нашите тенисисти, но и заради богатия спортен календар, силните турнири, в които имаха възможност да участват нашите тенисисти. Ако все пак трябва да откроим някои от тях, се налага да споменем Григор Димитров с негфовия шеметен успех на Уимбълдън, който после повтори на US Open; безспорно участието на Цветана Пиронкова и победата й в първи кръг на олимпиадата в Пекин и бронзовия медал на Елица Костова – нашата 18-годишна девойка, която зае трето място на Европейското първенство. Към това трябва да прибавим и отборния успех на състава ни за Купа Дейвис, който успя да се изкачи във по-горната, втора група на евро-африканската зона. Всичко, което се случи през годината е повод за радост в българския тенис.

- Докъде смятате, че ще стигне Григор Димитров през следващата година?
- Според мнението на специалисти и на неговия баща и треньор, той има потенциал да достигне до топ 10 на света. Но това е един процес, който ще се развива във времето. Надяваме се още следващата година той да заиграе уверено при мъжете. За целта, той в момента е на лагер в САЩ, където се подготвя най-вече за мускулна маса. Надяваме се от началото на сезона той да има силите и възможностите да тръгне напред с победи.

- Променя ли се настройката у децата спрямо този спорт?
- Искрено се надявам. Наблюдава се голям интерес към тениса, това е актуален спорт, който успява години наред да задържи вниманието не само на любители, но и на хора, които го предпочитат за своите деца. Тези успехи, надявам се ще допринесат за едно по-активно начало и внимание върху тениса.

- Можете ли да отличите най-перспективните млади тенисисти?
- Оценката идва в следствие на техните резултати. Поради тази причина, вече втора година, федерацията работи по програма „Развитие” – една изключително амбициозна програма, обхващаща както обучение на треньори и повишаване на тяхната квалификация, така и възможността перспективните деца да се подготвят, да пътуват и да вземат участие в подходящите за тях прояви. Смятам, че резултатите през тази година се дължат предимно на тази програма и съм убеден, че сме на прав път.

- Достатъчно добра ли е базата, за подготовка на тенисистите?
- Има, какво още да се желае по отношение на базата. Целта ни е да направим център за централизирана подготовка. Националният треньор Юлиян Стаматов се завърна след дълги години работа в Австрия. Надяваме се да е натрупал достатъчно опит, който ще приложи в работата.

- Как се справят децата през зимата, когато кортовете са малко?
- Възможностите наистина са по-ограничени, но тенисът отдавна не е сезонен спорт. Със новооткритите балони и възможности за покривани на кортове позволяват да продължава подготовката на водещите тенисисти и на най-запалените фенове и любители. Няма прекъсване на цикъла. Тенисът е спорт, който по света се играе 52 седмици в годината и ние не бива да изоставаме.

- Кои са основните проблеми в българския тенис?
- Проблеми не бих казал, по-скоро наша амбиция – да осъществим този център за централизирана подготовка през лятото. На път сме да разрешим и това.
Иначе като проблеми – стремим се да повишим нивото в клубовете.  Всяка силна федерация може да разчита на силни клубове, а те да разчитат на силни и качествени треньори. Усилията ни са насочени именно натам – повишаване на квалификацията и създаване на възможности, така че да има успехи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки