Йордан Петков: Славия се стегна, но накрая

Когато разбрахме какво иска Вили, нещата тръгнаха добре, казва капитанът на белите

Йордан Петков: Славия се стегна, но накрая

Капитанът на Славия Йордан Петков получи сериозна контузия, която му попречи да вземе участие в повечето мачове на тима. Въпреки това Данчо бе лидер в съблекалнята и помогна с каквото може извън терена. Направи силно завръщане с гол срещу Берое и показа, че класата не се влияе от временни контузии. Петков е оптимист за представянето на Славия през пролетта и се надявам белите да се преборят за място в Европа.

- Славия заема седмо място преди зимната пауза, доволен ли сте от представянето на отбора?
- Започнахме сезона доста трудно, но постепенно нещата се подобриха. Можехме да се представим и по-добре, но загубихме леко няколко точки срещу отбори, които можехме и трябваше да победим. Въпреки това оставаме в борбата за първите позиции. През пролетта определено ще е интересно.

- Заслужаваше ли Славия по-предно класиране?
- Седмото място, което заема отборът, е реално. Както казах, можеше и по-добре, но напролет ще покажем още по-добро лице.В началото не можахме да разберем идеите на треньора и това, което искаше от нас.

- Направихте много силно представяне точно преди паузата, на какво се дължи?
- Така е, направихме силна серия от мачове. Разбрахме какво точно иска от нас Вили Вуцов и го направихме. Всички футболисти бяха много надъхани и мотивирани за успехи. Трябваше ни малко време, за да се успокоим и да влезем в ритъм.

- Някои казват, че тежката предсезонна подготовка и умората са причина за слабия старт, съгласен ли сте с това мнение?
- Не мисля, че подготовката е повлияла негативно на Славия. Отборът беше подготвен много добре, не сме били преуморени. Без сериозна подготовка е много трудно да се издържи на серията от мачове.

- Каква беше ролята на Вили Вуцов за промяната на облика на отбора?
- Вили е голям мотиватор знае как да подходи към всеки един футболист. Резултатите от работата му се видяха. Успяхме да се отпуснем психически и си повярвахме.

- Въпреки доброто представяне, традицията да губите леко от ЦСКА и Левски продължи. Какво не достига на Славия, за да побеждава и тези два отбора?
- Силите в случая са изравнени. Самите имена ЦСКА и Левски обаче стряскат повечето ни играчи и това е основният проблем. Ако избистрим съзнанието си и си повярваме, ще се представим по-добре. Не е сигурно, че можем да победим тези отбори, но със сигурност ще играем по-силно и равностойно.

- Кой беше най-добрият мач на Славия този сезон?
- Последните мачове, които изиграхме, бяха най-добри за нас. Успяхме да обърнем срещите срещу Черноморец и Берое. Отстраняването на Локомотив (Сф) за Купата на България също бе много добър мач за Славия.

- А най-слабият мач на отбора?
- Два са, тези срещу Пирин и ЦСКА. Донякъде и мачът с Монтана, но тогава имахме много положения, които не успяхме да вкараме. Като цяло Славия не игра толкова слабо и в началото на първенството. На отбора просто му липсваше победата в първите срещи, за да се успокоим и да заиграем по-освободено.

- Каква е целта пред отбора, ще атакувате ли евротурнирите?
- Ако успеем да влезем в четворката, ще е много добре за нас. А дали трябва да се класираме на всяка цена за Европа, трябва да попитате Венци Стефанов или Вили Вуцов. С оглед класирането и точките се вижда, че имаме шанс. Остават още 15 мача до края на първенството, в които всичко може да се случи. Реално турнирът за Купата на България е най-краткият път към евротурнитите.Предстои ни мач с Чавдар (Етрополе), в който не трябва да подценяваме съперника. Стигнем ли до финала, вече нищо не се знае. Важното е да не се обременяваме излишно и да играем спокойно. Левски, Литекс и Локо (Сф) вече не са в турнира и това ни отваря още повече пътя към финала. Това обаче не трябва да ни успокоява.

- Успяхте да победите Локомотив (Сф) на техен терен и ги отстранихте от турнира. Вдигна ли се още повече самочувствието на отбора след този последен мач преди паузата?
- Една победа не може много да вдигне самочувствието на отбора, но наистина изкарахме почивката с настроение. Не бяхме в еуфория от тази победа, нормално е да побеждаваме и добри отбори като Локо (Сф).

- В отбора вече са Даниел Пеев, Петър Димитров и Илия Илиев. Какво е мнението ви за тях и ще вдигнат ли те класата на Славия?
- Даниел Пеев изигра доста силни мачове за Пирин и е нормално да направи впечатление на по-силните клубове като Славия. Определено има качества, дано ги демонстрира и при нас. Илия Илиев е познат на повечето момчета в отбора, опитен футболист е. Нямам по-специални наблюдения върху играта на Петър Димитров, но Берое направи силен сезон и щом той се е представил на ниво, значи заслужава да е в отбора. Славия е добър трамплин за младите футболисти, които искат да се развиват.

- Пропуснахте голяма част от мачовете заради контузия. Трудно ли ви беше извън терена?
- Да, контузих се в 6-ия кръг срещу Сливен и взех участие в последните два мача срещу Берое и Локо (Сф). Не е приятно да стоиш и да наблюдаваш съотборниците си, без да можеш да им помогнеш. Много по-трудно е отстрани, отколкото на терена. Важното е, че отново съм на терена

- Завърнахте се с важен гол срещу Берое, какво беше чувството?
- Получи се голова ситуация, озовах се на правилното място и вкарах. Не е нещо специално. Наистина бях радостен, но не съм герой. Не придавам големи важности на тези неща, вкарвал съм си и автоголове.

- Справиха ли се колегите в отбора, докато бяхте извън терените?
- Други са хората, които могат да дадат оценка на защитата. Самият факт, че не сме допуснали много голове, говори добре за нас.

- Какво е мнението ви за вратаря Райс Мболи?
- Райс е класен вратар и добро момче. Направи доста добър полусезон, но не трябва да се отпуска, а да се доказва във всеки мач.

- Кое място ще заема Славия в края на сезона?
- Дано сме с 2-3 места по-напред в класирането. Не мога да кажа как точно ще стане това, но трябва да го постигнем. Дано нямаме проблеми с контузии и продължим с доброто си представяне.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки