Даниел Албрехт се завърна в Кицбюел

"Не знаех кой съм, къде съм, за какво съм в болницата. Не познавах семейството си. Не знаех нищо, главата ми бе празна", спомня си за последиците от амнезията швейцарският скиор

Даниел Албрехт се завърна в Кицбюел
Година след ужасяващото падане оставило го в кома за три седмици, швейцарският скиор Даниел Албрехт се завърна в съдбовния австрийски курорт Кицбюел.
 
Бившият шампион в гигантския слалом сподели, че се чувства добре и че формата му се подобрява с всеки изминал ден. Въпреки добрите резултати в тренировките Албрехт няма да бърза да се завръща на трасето. В първото си изказване пред медиите той говори за последиците от тежкото падане, което претърпя, след като загуби контрол при последния скок на пистата. В първите седмици след като отваря очи Албрехт трябва не само да се бори с безсилието да се движи самостоятелно, но и да се справи с последиците от амнезията, лишила го от всички спомени преди зловещия удар.
 
„ Все още не си спомням нищо от онзи ден. В един момент дори не знаех какъв човек съм бил преди падането. Гледах записите и това създаде усещането, че съм просто играчка, летяща във въздуха”, заяви Албрехт.
„Прекарах три седмици в изкуствена кома. Като се събудих не знаех кой съм, къде съм и поради каква причина съм на болнично легло. Бях загубил всякакви усещания в крайниците си, не можех да се движа, не усещах вкус или аромат. Родителите ми всеки ден ме учеха на нещо ново, включително и това, че бях техен син. Три седмици след това вече бях способен да разсъждавам нормално и да говоря. Първият ми въпрос бе: „Кой съм аз?”. Главата ми просто бе празна. Не знаех нищо. В един момент имаше пеперуда в стаята ми, но аз не знаех какво е това насекомо и как се нарича. Тогава дори бях лишен от всякакви емоции. Не усещах нищо. Постепенно успях да се съвзема, но едно от най-лошите особености на амнезията е, че не знаеш дали остатъчните последици от инцидента са се засилили или отслабили в продължение на възстановяването”, продължава Албрехт с ужасяващите разкрития за живота си през последната година.
 
„Постепенно започнах да тренирам. След като започнах физиотерапия, помолих и за велоергоемтър в стаята си. Първото ми качване на него бе болезнено и жалко. За всеки нормален спортист не е трудно да генерира 110 вата енергия на колелото, но аз едва успявах да достигна до 30”.
„Слушах с изумление и възхищение хората, които говореха за предишния ми живот. Не си спомнях нищо до определен момент, когато всичко просто прещрака в главата ми. Припомних си техниката на каране и успях да върна някои изображения, които се бяха запечатали в съзнанието ми. На ските стоях добре, но след кратко каране започнах да губя равновесие”.
 
„Все още не знам дали завръщането ми в спорта е илюзия или реалност. Работя много упорито, но не мисля да бързам за никъде. Когато съм на ските изпитвам само топли чувства, усещам сигурност и знам, че върша всичко правилно”.
 

„Със сигурност ще се завърна на пистата „Щрайф”.  

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки