Енрико Пичони: Черен епилог, приказката свърши

Eнрико Пичони, футболният рицар с печален образ от Сан Бенедето, пали поредната си цигара и отмята шала си. 48-годишният италианец, който есента на миналата година пое Ботев, а няколко месеца по-късно си тръгна, изглежда по-тъжен от обичайното

Енрико Пичони: Черен епилог, приказката свърши

Eнрико Пичони, футболният рицар с печален образ от Сан Бенедето, пали поредната си цигара и отмята шала си. 48-годишният италианец, който есента на миналата година пое Ботев, а няколко месеца по-късно си тръгна, изглежда по-тъжен от обичайното. Синьор Пичони прие да говорим няколко часа след като 16 човека напуснаха Ботев и клубът на практика се разпадна. Дори късото италианско кафе, което му поднасят в сладкарница "Неделя" на Сточна гара в Пловдив очевидно не е в състояние да промени облачното му настроение.

 

- Енрико, помните ли какво ви пожелах в онзи щур ден, когато дойдохте за пръв път на стадион "Христо Ботев" и феновете ви изгониха?
- Да не се случва повече това? Не си спомням точно.
 
 
- Пожелах ви спокойствие.
- Да, точно така беше. Сега разбирам какво сте имали предвид. Вече разбрах.
 
- Как минава сега един ден на Енрико Пичони?
- Тъжно. Всеки мой ден е свързан с тъжни моменти. Защото сега си давам сметка, че толкова много работа и толкова много саможертви са се изпарили. Не говоря само за себе си. Всички футболисти и служители на Ботев работеха в полза на клуба, за да го има, за да е жив Ботев, заради тръпката. И изведнъж дойде такъв черен епилог... Боли много. През тези месеци между нас се зароди много силна любов с феновете.Работехме заедно, изстрадахме заедно много неща. Мечтаехме, че всичко ще се промени. Не стана. И сега изпитвам страхотна горчивина. Давам си сметка, че единственото, което има Ботев, са историята на клуба и феновете.
 
- В крайна сметка кой ви насади на пачи яйца? Христолов или италианските кандидат-купувачи?
- Когато има дадени преговори, трябва желание и за продажба, и за купуване. Аз не съм присъствал на преговорите. Но това, което подочух като искана сума от Христолов, е нереално, просто не отговаря на състоянието на Ботев. Това, което знам със сигурност, е, че Серджо Борго работи доста, за да се стигне до финализиране на сделката. Не стана обаче този важен проект. Вече всички знаят, че Христолов е поискал абсурдна сума за акциите си. Аз имах голяма надежда. Но да се искат такива пари... Ако ставаше въпрос за дълговете на Ботев, въпросът е друг. Сумата, която е искал Христолов, е немислима.
 
- Вие лично кога разбрахте, че сделка няма да има?
- По празниците, между Коледа и Нова година. Тогава е трябвало да се подпише предварителен договор, но и това не се случи.
 
- Какво ще правите оттук нататък?
- Честно казано, имах оферта от друг български клуб, но не я приех, защото мислех, че нещата в Ботев ще се разрешат в положителна посока.
 
- Ще разтрогнете ли договора си с Ботев?
- Аз вече го прекратих. Пратих чрез упълномощен адвокат писмо на собственика и след като той не приема претенциите ми за дължимите заплати, вече съм свободен.
 
- А ще поздравите ли бившия ви работодател Христолов, ако се видите на улицата?
- От едно известно време даже с усилие говоря за него. По една проста причина - направил съм си равносметката за него и за това, което той прави в Ботев. Ситуацията в клуба е ясна. Откъде идват проблемите в Ботев, вече е известно и в Италия. Вестник "Кориере дело Спорт" даже писа на 27 януари за забавените заплати на играчите и треньорите, както и за варианта отборът да бъде изхвърлен от първенството за пролетния полусезон. Цялата тази лоша ситуация е резултат от поведението на президента на Ботев. Ако той беше вложил малко повече интелект и воля, ситуацията сега можеше да е съвсем различна. Той не си дава сметка, че истинският капитал на този клуб е публиката. Ако нещата в отбора са наред, на стадиона ще идват по 20 000 на всеки домакински мач. Това наистина е капитал.
 
- Пихте преди време кафе с Боби Михайлов в Новотела. Със захар ли беше?
- За мен беше чест и голямо удоволствие да се запозная с президента на БФС. Имам спомен за него като за голям вратар. Сега знам, че е и голям човек. Срещата ни бе прекрасна. Тя е част от добрите ми впечатления за България и българите. Човекът Михайлов ме впечатли. Той вярва в бъдещето на българския футбол и работи много в тази насока. Не го критикувайте!
 
- Разрешихте ли проблема си с прокуратурата и дълга към хотел "Империал"?
- Аз мисля, че този проблем вече е разрешен. Всички страни в случая, дори и разследващите органи, вече са наясно как стоят нещата. Вие, журналистите, и обществеността в Пловдив също знаят за какво става въпрос. Не мисля, че когато отидат на лагер ЦСКА и Левски, Любо Пенев (б.а. - Пичони явно още не знае, че треньор вече е Йоан Андоне) и Гонзо плащат от джоба си. Аз не съм финансист или касиер на Ботев, за да подписвам фактури. Аз бях треньор на този клуб.
 
- Това означава ли, че във всеки един момент можете да си заминете за Италия?
- Да. Но в действителност не бързам да го правя. Искам да разреша нещата тук. Имам предложения от България. Надявам се до края на седмицата да има развитие на нещата в тази насока. Сега се оглеждам наоколо и съм готов за други ангажименти
 
- Кое е най-лошото, което видяхте в България?
- Нямам лоши спомени и впечатления от България и от Пловдив. 99 процента от впечатленията ми са отлични. Ако кажа нещо лошо, ще е некоректно. Единственото неприятно нещо - отиваш на стадиона и виждаш, че няма ток, няма вода, теренът е в отвратително състояние. Това беше ужасното. Но не самите тези факти, а ужасното беше, че трябваше да обяснявам на момчетата в съблекалнята безхаберието на Христолов. Това не подлежи на коментар. Само аз си знам как съм се чувствал в такива моменти. 
 
- А кое е най-хубавото, с което ще запомните България?
- Любовта на феновете и обикновените хора. Където и да изляза, даже и възрастни хора искат да си поговорят с мен, да се снимат с мен. Обичта на пловдивчани е затрогваща. Няма да заправя никога радостта, която подарихме на феновете с победата в дербито. Мачът Ботев - Локомотив трудно може да се сравни с двубой от Серия А, но на мен ми напомня много на сблъсъците Рома - Лацио.

- Ще го има ли Ботев според вас?
- Не знам (б.а. - изстрелва отговора на български). Ще го има, ако собственикът го продаде. Но знам, че през последните 10 години е имало много варианти за продажба, но тя така и не се е състояла. Традицията в този аспект е негативна. Ако бях на мястото на собственика, щях да се откажа, щях да го подаря... дори на кмета на града щях да подаря клуба.Проблемите в Ботев могат да се разрешат за една минута, ако го има желанието на един човек.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки