Йоан Андоне: ЦСКА няма да загуби нито един мач

"Предпочитам 3:2 пред 1:0", категоричен е румънският специалист

Йоан Андоне: ЦСКА няма да загуби нито един мач

Йоан Андоне отдели специално внимание на читателите на „Тема Спорт". За целта румънският специалист ни покани в хотела на армейците в турския курорт Белек. Преди да започне разговорът ни, телефонът на треньора на ЦСКА постоянно звъни. Оказва се, че негови сънародници му докладват как са свършили контролите на водещите румънски отбори. През цялото време Андоне е весел и се смее много. А по време на мач от него не може да се види дори една усмивка.

Г-н Андоне, досега доста се смяхте, докато говорехте по телефона. Изглеждате весел човек, но защо държанието ви по време на мачовете оставя коренно противоположно впечатление?

- (Смее се). Така е, защото съм треньор, който иска да печели, а не да губи. По Време на двубоя постоянно се налага да внасям корекции 6 играта. Искам от играчите да дават всичко от себе си на терена. Това понякога не се получава и се налага да повишавам тон.

Оправдава ли очакванията ви ЦСКА като клуб, отбор, публика?
- Разбира се. Това все пак е най-големият клуб у вас. Спечелил е най-много титли, разполага с верни фенове. Какво повече мога да искам? Знам, че през последната година ЦСКА е имал някакви проблеми. Сега лека-полека нещата идват по местата си.

Разполагате с много футболисти..
- Знаете, че само през последния месец взехме седем попълнения. Надявам се да сглобим добър и боеспособен отбор. Отбор, с който да не загубим нито един мач в България. Целта ни е да бием наред.

Вие обаче дойдохте, след като селекцията беше направена...
- Познавам много добре новите. Петре, Панку и Митрески нямат нужда от представяне. Игор е играл в Спартак Москва, след това дълго е бил в Германия. Капитан е на македонския национален отбор. Галчев също е добър футболист. Елиот Гранден е силен. Искаха го много отбори от Румъния, но ние успяхме да се преборим за подписа му. Митко Илиев, Муши - все добри футболисти. Иначе наистина сте прав. Когато дойдох в ЦСКА, те вече бяха привлечени. Аз бях „последният трансфер". Трябва да сглобя от всички един класен отбор.

Споменахте за Гранден. Доста спекулации има около него. Каква е истината?
- Просто в момента е контузен. Получи травма по време на първия ни мач с Яш - сериозен удар и повреди вътрешната страна на коленната връзка. Възстановяването му обаче върви добре и той започна да тича. Все още изпитва болки при игра с топка. Той е футболист с много голямо бъдеще. Бърз, техничен, млад, играл е професионален футбол във Франция. Добро попълнение е.

Не ви ли притеснява, че му се носи славата на проблемен характер?
- Чул съм за това. Засега обаче нямаме проблеми от такова естество с него. Като се приобщи към колектива, ще си промени манталитета и няма да ни създава главоболия.

Доволен ли сте от селекцията?
- Да, определено. Тепърва обаче за мен предстои най-сложното - да намаля състава до 24 човека. Аз трябва да избера най-качествените - тези, които ще ми помогнат да спечелим шампионската титла.

Повечето треньори искат имат по двама равностойни играчи на пост. Вие в момента ги имате.
- Ние имаме много повече. Погледнете само тимовия лист (показва го и маха с ръка). Имам цели шест нападатели ! Искам да работя с 24 човека -тоест по двама за всеки пости. Не с повече!

Кой футболист до момента ви направи добро впечатление?
- За всичките съм си изградил добро мнение (смее се). Тези 11, които излязат в първия ни официален мач, те ще са ми направили най-силно впечатление. Скоро ще разберете кои са. Сега няма как да ви ги кажа.

Кои тогава смятате да освободите? Те явно не са успели да ви впечатлят достатъчно?
- Следващата седмица ще изчистим групата до желаната от мен бройка. Ако се налага, ще преотстъпваме.

Отново не сте конкретен...
- Не съм. А и няма как да бъда точно в този момент. След като ни свърши лагерът, ще имате и тази информация.

А изненадан ли сте от някого? Заварихте ли някой играч, който успя да надмине очакванията ви?
- Не. Наистина не познавах отбора добре и отблизо. Информацията ми се градеше на базата на изгледаните дискове с мачовете на ЦСКА. Но генерално съм доволен от момчетата, които се стараят да оставят добри впечатления у мен.

Какво да очакваме от сънародниците ви Панку и Петре?
- Те притежават много голям опит, играли са в националния отбор на Румъния. Панку е бил футболист на един от най-големите тимове в Турция, а Петре направи кариера в Динамо Букурещ, печелил е първенствата на Румъния и България. Разчитам много на опита им. Ще ни бъде полезен по пътя към титлата.



Питам ви, защото са ви сънародници и ще тръгнат приказки за връзкарство.
- Аз трябва да направя отбор, който да печели. Друго не ме интересува. Дали ще е от румънци, бразилци или българи, няма значение За мен всички футболисти са еднакви.

Говореше се, че искате в тима Зику, но трансферът не стана. Имате ли интерес към още румънци?
- Не. Всичко това бяха спекулации. След като подписах договор с ЦСКА, стана за кратко въпрос единствено каза Зику и братята Костя. Само ме питаха обаче какво впечатление имам от тях като футболисти. Нищо повече. Не че сме ги искали, не че сме проявявали сериозен интерес.

С какви футболисти предпочитате да работите - по-опитни или по-млади?
- Определено с по-млади. В тях е бъдещето.

Защо тогава бисерите в селекцията ви са над 30-годишни?
- Така е. Но съгласете се, че ние разполагаме с достатъчно млади футболисти - Виданов, Иванов, Галчев, Николай Манчев, Делев. Виждам, че те имат голямо бъдеще. Според мен съвсем скоро могат да станат част от националния отбор на България. Някои от тях като Иванов вече са попадали в селекцията. И другите ще го направят.



Още с идването си в ЦСКА смело заявихте, че ще спечелите шампионската титла. Още ли сте такъв оптимист?
- Винаги съм оптимист. Аз трябва, така да се каже, да преведа отбора през шампионата. Нормално е сега в приятелските срещи да правим и силни, и слаби мачове. Това е така, защото използвам различни отбори, пробвам схеми на игра. По-важното е, че на този етап футболистите са сериозни и показват голямо желание да се работи. Иначе по време на първенството ще ни бъде тежко. Гледах вече един мач на Литекс срещу Тимишоара. Те са много опитен отбор. Определено показват класа. Но титлата зависи от много неща - от преките двубои, дерби мачовете. Точно в тях ще бъдат разпределени медалите.

Явно следите доста изкъсо конкуренцията и вече сте наблюдавали мачове на Литекс и Черноморец.
- Знам някои неща за тях (смее се). С течение на времето обаче ще ги опозная по-добре. Сега имам друга работа. Един треньор е добър, когато знае всичко за своя отбор и всичко за противника. Сега съм съсредоточен върху моя състав. Ще дойде време да гледам под лупа и съперниците.

Кога ще гледате Левски?
- Когато се приберем в София. Ще ги гледам и на дискове. Сега нямам възможност, защото те са в Кипър.

От техния лагер правят доста гръмки изказвания и правят сметки за титла. Вас пък като че ли не ви броят?
- (Смее се). Нормално е. Левски е голям клуб и е съвсем в рамките на нещата да иска титлата. На първо място в момента обаче е Литекс. След това в подреждането сме ние, Локомотив София и Черноморец Така е нали? Има много добри отбори. Убеден съм, че ще има изненади. Който покаже, че може да контролира събитията, той ще вземе златните медали.

А ЦСКА може ли да ги контролира?
- Може. Защото имаме добра група.

Не ви ли се иска отборът ви да задържа повече топката?
- Да, иска ми се. Ние сме техничен отбор. Искаме да бъдем бързи, да комбинираме на скорост. Имаме още време да отработим някои елементи.

Ако сега започваха квалификациите за Шампионска лига, ЦСКА ще успее ли да влезе в групите на турнира?
- Би могъл. Знаете, че с новата програма е по-лесно. Има само един двубой. Шампионът на Кипър е в групите, шампионът на Израел е в групите, защо и шампионът на България да не успее...

А каква е разликата между българския и румънския футбол? Защо вашите клубове постигат повече успехи?
- В последните години доста отбори играха в Шампионската лига. Причината е, че един от тях се класира директно, без квалификации. Мисля, че в лицето на ЦСКА, Литекс, Левски и Черноморец и България може да успее. Тези отбори съвсем спокойно могат да играят водеща роля в румънския шампионат

Да не би да правите комплимент на българите?
- Не. Познавам отлично румънския футбол. 15 години съм бил треньор в родината си. Тренирал съм шампионски отбори на Динамо и ЧфР Клуж. Знам какво е нивото на футбола и то не е толкова по-добро от българското. Отборите са равностойни.

Но румънците се представят много по-добре в евротурнирите...
- Това идва от амбицията им да успеят. В последно време нивото се вдигна, защото в местния шампионат заиграха много чужденци.

Каква е печелившата формула във футбола?
- На първо място трябва да имаш много добра организация в играта. Това е най-важното. Трябва да имаш ентусиазъм и да бъдеш оптимист. Трябва да сториш по някакъв начин така, че дори да играеш лошо, да спечелиш.

Говорихте ли с Любослав Пенев, след като го заменихте в ЦСКА?
- Не. Не се задържахме в България. Само два-три дни съм бил в София. Просто нямаше време. Ако той има желание аз,нямам нищо против да изпия едно кафе с него. Ще го направя с голямо удоволствие.

А бихте ли потърсили среща с него?
- Да. Стига и той да има желание, защото може да не иска. От моя страна няма никакъв проблем.

Има ли футболист в ЦСКА, който струва 2 милиона евро?
- Имаме такива футболисти, за един дори имаме оферта. Президентът обаче може би няма да я приеме.

А може ли от ЦСКА да излезе бъдеща голяма звезда, какъвто е, да речем, Бербатов в момента?
- Да. Вече отбелязах, че младите ни футболисти в отбора ги чака голямо бъдеще.

Младите през есента обаче имаха доста изцепки. С какво око гледате на подобни постъпки?
- Няма да имаме повече проблеми от подобно естество.



Ако сега при вас дойдат собствениците на клуба и ви обяснят, че можете да закупите който и да е футболист на света, кого ще привлечете?
- (смее се и маха с ръка). Треньорът не сънува подобни неща. Той е реалист. Ако не е такъв, трудно ще успее в занаята.

А каква мечта има реалистът Андоне?
- На този етап е да спечеля титлата и купата с ЦСКА. Това е най-обективно сега. След това вече ще помечтаем за Шампионската лига.

Кой принцип от треньорската ви професия никога не бихте погазили?
- Аз за всичко си имам план. План за организация, план за работа, план за игра. Те трябва винаги да се спазват. Не съм от хората, които често менят мнението си. Вече 17 години съм треньор и винаги съм воден от железни правила.

Кое предпочитате - „суха мрежа" или „гол повече"?
- Винаги да вкараме гол повече от съперника. Това е моят принцип. Не ми харесва резултат 1:0. За мен е по-добре да спечелим с 3:2. Така ще бъде доволна и публиката. Все пак футболът е заради нея.

На кой треньор се възхищавате?
- Предпочитам да говоря за тези, които познавам лично. Възхищавам се на Луческу. Имам много добро впечатление и от Чезаре Прандели. Бил съм при него във фиорентина. Същото се отнася и за бившия треньор на Рома Лучано Спалети. Познавам се и с Капело. Отличен специалист е, но сега не е сериозно аз да говоря за човек с такава визитка. От всички тях съм научил нещо. Познаваме се и сме водили дълги разговори за футбола.



Янаки Димитров, "Тема Спорт"

 

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки