Бивш ирландски национал пред Novsport.com: Бербатов не е Рууни, той е техничен и интелигентен

"Със сигурност Сър Алекс няма да продаде българина през лятото", каза Мати Холанд

Бивш ирландски национал пред Novsport.com: Бербатов не е Рууни, той е техничен и интелигентен

Мати Холанд е бивш ирландски национал и дългогодишен капитан на лондонския Чарлтън. Въпреки че е роден в Англия, той избира да защитава цветовете на Ирландия (баба му е ирландка), записва 49 екипа за страната и отбелязва 5 попадения. Освен в Чарлтън, където играе с българите Радостин Кишишев и Светослав Тодоров, Холанд се подвизава и в Ипсуич, Борнемут и Уест Хем.


Халфът се съгласи даде специално интервю за
Novsport.com преди приятелската среща Ирландия – Бразилия (0:2), която се игра вчера на клубния стадион на Арсенал - „Емиратс” в Лондон.
 
- Здрасти Мат, с какво се занимаваш в момента?
- Смея да каже, че съм доста зает. Коментирам срещи в телевизия, занимавам се отново с футбол.
 
- Колко различно е това, което правиш в момента, от това да си долу на терена?
- Трудно е да направиш трансформацията от това да си на терена и в студиото. Страстта и при двете обаче е огромна. Аз прекарах 19 години от живота ми като професионален състезател и е трудно изведнъж да спреш да играеш, трябва ти известно време да осъзнаеш промяната.

- България и Ирландия не се класираха за Световното това лято в ЮАР. Защо според теб не успяха?
- Ирландия бе доста по-близо до Мондиала от България. Смятам, че ръката на Тиери Анри бе решаваща в случая. В първия мач с Франция играчите ни не се представиха добре, Анелка вкара и резултатът стана 1:0. На баража-реванш обаче нещата бяха съвсем различни. Ирландия бе по-добрият отбор, пропусна доста шансове и тогава дойде голът на Франция като преди него Анри игра с ръка в наказателното поле. Именно това попадение ни изхвърли от шампионата в ЮАР.

- Видя ли някакъв заговор срещу Ирландия? Някаква конспирация тимът да не играе на Мондиал 2010.
- Не, във футбола се случват подобни неща. Най-известният случай е с ръката на Марадона срещу Англия. Едва ли някой е забравил за нея. Това обаче вече е минало, трябва да продължим напред. Както се казва да махнем с ръка и да гледаме в настоящето и бъдещето. Сега на дневен ред за европейските квалификации. Ако продължим да играем по същия начин, както в световните, имаме огромни шансове да се класираме за шампионата в Полша и Украйна.

- Като човек, който е извън терена и наблюдава доста футболни срещи, няма как да не те попитам какво мислиш за Димитър Бербатов? Той се представя изключително  
- Аз съм голям фен на Димитър Бербатов. Според мен обаче хората понякога не го разбират, казано образно. Той е изключително техничен. Без съмнение той не е Уейн Рууни, не е толкова енергичен, не се движи постоянно по терена и не влиза толкова често в съприкосновения. Бербатов е различен играч, интелигентен футболист. Без съмнение напоследък се представя великолепно. Просто стилът му на игра не е познат на феновете на Юнайтед. Аз съм сигурен обаче, че той ще им покаже какво може много скоро.
 
- Мислиш, че Сър Алекс Фъргюсън ще го продаде след края на сезона?
- Не мисля, че това ще стане. Партньорството между Бербатов и Рууни е много добро, въпреки че Сър Алекс използва схема 4-5-1 във важите европейски мачове и Димитър остава на пейката. Двамата са отличен тандем. Много бих се изненадал, ако Фъргюсън реши да го продаде.
 
- Няма как да не те попитам и за Чарлтън, изкара доста години там, засече се с няколко български играчи. Как от здрав отбор, играещ във Висшата лига, лондончани се превърнаха в тим, състезаващ се в третото ниво на английския футбол?
- Чарлтън изживя тежки години. След напускането на Алан Кърбишли отборът не успя да намери своя ритъм. Изредиха се много мениджъри, които трябваха да продължат неговия път, но не успяха. За съжаление клубът загуби добрата си във Висшата лига и сега се подвизава в Лига 1.

- Виждащ ли светло бъдеще пред Чарлтън?
- Да, разбира се. В момента отборът е на 3-о място в Лига 1 и има сериозни шансове да се завърне в Чампиъншип. Битката ще е много тежка, тъй като само първите две места осигуряват промоция. Смятам, че отборът разполага с много добри футболисти. Ники Бейли, капитанът на отбора, е истински лидер. Имам отлични впечатления от него, все пак бяхме съотборници. Голям фен съм и на Джонджо Шелви, който е талантлив млад играч, подвизаващ се в средата на терена. С тези играчи Чарлтън го чака добро бъдеще.
 
- И последно Мат, кога ще дойдеш в България, за да посетиш твоя приятел Радостин Кишишев?
- С Киш сме добри приятели, това е така. Изкарахме страхотни години заедно и играхме на много високо ниво. Това се отнася и за Тодоров. С удоволствие бих им дошъл на гости някой ден.

- Ще им предам твоите думи, така че трябва да си изпълниш обещанието.
- Обещавам ти Киш, ще дойде някой ден в България. Може би не това лято, тъй като съм много зает покрай Световното, но това рано или късно ще стане.

- Благодаря ти Мат, пожелавам ти всичко най-добро.
- И аз ти благодаря. До скоро!

Кирил Евтимов, Novsport.com
Край на интригата в Гърция, лоша новина за ПАОК

АЕК докосва титлата след здрав бой над ПАО

Край на сагата: Шави остава в Барселона!

Треньорът прие финалната оферта на клуба и остава начело

Георги Минчев с хеттрик в Кипър

Нападателят носи триумф с 5:4

И Лил на опашка за Хосе Кордоба

Френският тим следи бранителя на Левски

Ново 20! Шави си тръгва

Треньорът на Барса преговаря с Деко 75 минути

Предстоят важни преговори в новия шампион на Италия

В Интер търсят развитие след триумфа

Страхотен Десподов спаси ПАОК от срам в Гърция

Капитанът на България с перфектна асистенция в добавеното време за 1:1

Магуайър отговори на критиките: В Юнайтед винаги има натиск

„Около нас винаги ще се шуми много“, заяви защитникът

Технологията на голлинията не е рентабилна, смята шефът на Ла Лига

Хавиер Тебас коментира "призрачния гол" на Барса в „Ел Класико“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки