Окука: Полша е един добър барометър

"Мач срещу играчи от ранга на полските винаги е от полза и добрият резултат носи самочувствие за съперника"

Окука: Полша е един добър барометър

Покрай приятелския мач на България с Полша, който се игра във Варшава късно снощи, старши треньорът на Локо (Сф) Драгомир Окука изказа за пореден път мнението си пред в. "Топспорт". Роденият в Босна сръбски наставник на столичните "железничари" познава много добре полския футбол. Като треньор той е шампион на страната за 2002г. с Легия. В състава тогава бе българският вратар Радостин Станев, който си съперничеше за титулярното място с настоящия страж, на шотландския Селтик Артур Боруц. Последният е една от звездите на "Дружината", които не можаха да вземат участие в спаринга на стадион "Полония" снощи.

 
- Г-н Окука, доколко е полезна една контрола с националния тим на Полша?
- Отборът на Полша игра на световното през 2006-а, както и на европейското през 2008-а. Тимът не успя да се класира на световните финали в Южна Африка тази година, но си остава солиден европейски отбор, който е добър барометър. В този смисъл мач срещу играчи от ранга на полските винаги е от полза и добрият резултат носи самочувствие за съперника.
 
- Да уточним, че Франтишек Шмуда няма нищо общо с Владислав Жмуда, който е носител на бронзови медали с Полша от световните първенства през 1974 и 1982 г. Какъв треньор е националният селекционер на Полша Франтишек Шмуда?
- Той е много кадърен треньор, който изповядва модерен футбол. Умее да прилага гъвкава тактика. Учи играчите си да сменят бързо фаза защита с фаза нападение. В момента експериментира с доста футболисти от полското първенство. Той е улеснен и от факта, че не е притиснат от непременно класиране. Полша е един от домакините на европейското първенство през 2012 година. Кариерите ни с Шмуда доста често са се пресичали. Така например от 1999 до 2001 година той бе наставник на Легия, а след това дойдох аз и останах във Варшава до 2003-а. През това време успях да направя тима шампион. След това в кипърския Омония се бяхме подредили доста треньори, които сме свързани с България. През 2004година начело на кипърци бе Шмуда. После през 2006-а дойде румънецът Йоан Андоне, който сега е начело на ЦСКА. Аз поех отбора през 2007-а. Искам да напомня още, че Шмуда взе Купата на Полша през 2009 с Лех (Познан). А през 1996-а и 1997-а стана шампион на Полша с Видзев (Лодз). Втория път влезе и в Шампионската лига. Там тимът му зае трето място, защото беше в много силна група - с Атлетико (Мадрид), Борусия (Дортмунд) и Стяуа (Букурещ).
 
- Предполагам сте доволен, че най-после в националния отбор бе повикан вашият нападател Мартин Камбуров?
- Не се изненадвам, че Мартин намери място в разширения състав. Той отдавна, при това методично, показва, че заслужава да носи екипа на представителния тим на България.
 
- Дали е коз за националния селекционер Станимир Стоилов фактът, че почва отначало квалификациите? В пресявките за световното Мъри наследи Пламен Марков след 3 изиграни мача и постоянно имаше прехвърляне на вината.
- Определено БФС постъпи мъдро, като продължи контракта на Мъри Стоилов и му гласува доверие. Наистина на Стоилов сега ще му е по-спокойно, защото сам ще отговаря за това, което се получи накрая като резултат. Няма, както вие казвате, да има сравнения и това за него ще е по-добре. До първите евроквалификации има още почти седем месеца, в които съм сигурен, че Стоилов ще успее да сглоби оптималния състав.
 
- Как виждате развитието на мачовете в групата срещу отбори като Англия, Швейцария, Черна гора и Уелс?
- Ако някой от футболистите и ръководителите на българския национален отбор иска моя съвет, то той е да забравят за фаворита Англия. България ще се класира на второ място и ще отиде на бараж, ако си вземе максимален брой точки от останалите три отбора.
 
- Дали ако в мачовете с Черна гора Стеван Йоветич бъде опазен, България ще има шанс за победи в тези две срещи?
- Черна гора не е само Йоветич, а още Вучинич, Вукчевич и всички други футболисти. Не забравяйте, че зад гърба си отборът вече има опит с отминалите световните квалификации. Имат нов треньор. Познавам хърватина Златко Кранчар като много амбициозен наставник. Няма да ви е лесно, но този път се надявам, че лидерите в отбора наистина ще мотивират себе си и останалите.
 
- Какви са ви очакванията за гостуването на Спортист (Своге)?
- Очаква ни труден мач. Ще излезем без наказания Георги Марков. В тима обаче се връщат Бандаловски и Златински, които изтърпяха санкциите си. Очаквам да влезе в игра и Шпишич. Не трябва да смятаме, че като имаме мач срещу Спортист, нещата са решени предварително. Ще трябва да се изразходваме докрай. Да не забравяме мача ни с този тим на стадиона в квартал "Надежда" през есента, когато победихме много трудно с 3:2. От първия пролетен двубой с Берое пък съм доволен единствено от спечелените три точки.
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки