Матиас Морис: Не се отказваме от Лига Европа

С подкрепата на Митко Събев Балъков и Бобич няма как да не успеят, твърди нападателят на Черноморец

Матиас Морис: Не се отказваме от Лига Европа

Нападателят на Черноморец Матиас Морис все още не може да разгърне потенциала си при акулите. Мнозина го набедиха за поражението с 0:2 от Черно море в миналия кръг, след като направи няколко пропуска пред вратата на Илко Пиргов. Красимир Балъков обаче упорито гласува доверие на младока, защото е сигурен, че рано или късно той ще започне да бележи. Пред „Тема Спорт" роденият в Полша футболист даде първото си интервю за българска медия.

 
Матиас, стартирахте неудачно пролетния полусезон със загуба с 0:2 от Черно море. Какво ви попречи да стигнете поне до равенството на „Тича"?
- За съжаление аз и съотборниците ми пропуснахме много изгодни положения. Първо при 0:1 бяхме длъжни да изравним от дузпата, а след това отново имахме няколко отлични възможности да се върнем в мача. Имахме доста проблеми със състава, а и Черно море се представи на високо ниво.
 
Какво е мнението ти за предстоящия ви съперник Локо Пловдив? Там събраха изцяло нов и още необигран състав, това ще ви улесни ли?
- Няма да ни е лесно със сигурност. Вече знам, че този отбор разполага с невероятна публика, все пак Пловдив е един от най-футболните градове в България. Освен това взеха нови попълнения от сериозни отбори като ЦСКА и Черноморец. Ще направим всичко възможно да вземем трите точки.
 
Притеснява ли те фактът, че в редиците на Локо рита доскорошният ти съотборник Георги Чиликов?
- Да, той е голям футболист. Когато му се оставят свободни пространства, може да е изключително опасен, също така играе отлично с глава. Ние обаче имаме класни изпълнители в защита и вярвам, че те ще успеят да го обезвредят.
 
Колко далеч може да стигне Черноморец този сезон? Способни ли сте да се преборите за място в евротурнирите?
- Естествено, че сме способни. Още през есента показахме, че можем да сме равностойни и дори да побеждаваме и най-силните. Е, получи се срив в игрите ни, но вярвам, че ще си върнем позициите в класирането. За това, разбира се, трябва да почнем да печелим мачове. В последните седем срещи пропуснахме да вземем много точки. Всичко обаче е възможно, ако се върнем в пътя на победите.
 
Как се стигна до трансфера ти в Бургас?
- Дойдох тук главно заради Фреди Бобич. С него се познаваме още от Германия и той ме покани. Аз пък исках да пробвам нещо ново в кариерата си - да изляза в чужбина и да се състезавам в елитна дивизия. Дойдох да тренирам с Черноморец, а Балъков и Бобич останаха много доволни от мен и ми предложиха договор.
 
Разкажи повече за кариерата си в Германия?
- Две години и половина бях в Щутгарт, във втория отбор. После за половин година се готвих с представителния състав, но така и не успях да стигна до участие в мачовете. После прекарах известно време в Кикерс Офенбах, докато се стигна до трансфера ми в България.
 
Можеш ли да направиш сравнение между футбола в Германия и България?
- Естествено, основната разлика е 6 базите. Там всички стадиони са нови, условията за привържениците са супер. Тук не е така, доста от съоръженията са в лошо състояние. Но, разбира се, все пак България е балканска страна и тук всичко се получава доста по-трудно. Футболът обаче не е толкова слаб. Отбори като Литекс Ловеч например без проблеми щяха да се подвизават в Първа Бундеслига.
 
Какво е мнението ти за работата на Балъков и Бобич в Бургас?
- Смятам, че Фреди Бобич донесе със себе си много нови идеи в Черноморец. Става дума за неща, които в Германия са съвсем обикновени, но в България още не ги възприемат като нормални. С човек като Митко Събев зад гърба си обаче съм сигурен, че Бобич и Балъков ще направят всичко така, както си го представят. Събев е много мил и спокоен човек. Познавам го, защото често идва при нас в съблекалните, за да ни пожелае успех в мачовете.
 
Защо в Бургас - един от най-големите градове в България, идват толкова малко фенове на стадиона?
- Не познавам много добре историята на футбола тук. Честно казано, нямам представа защо нашите привърженици не идват - дали въпросът опира до пари, до лошо време или нещо друго, в Германия обаче е доста странно, когато на мачовете стадионите не се пълнят.
 
Ти, Паскал Борел, Йохен Зайц и Енис Хайри дойдохте от Германия в Черноморец. Каква е причината немски футболисти да изберат България - страна, която е доста по-назад във футболно отношение от вашата?
- Бобич и Балъков ни обясниха много добре какво предстои, какви са реалностите и какво те искат да изградят. За мен специално, като млад състезател, основната причината да дойда бе възможността да придобия опит. На този етап нямаше как да си намеря голям тим в Германия, а Черноморец ми дава възможности за развитие. При Хайри ситуацията е същата. А Зайц например вече е играл заедно с Балъков, познава го добре, освен това съпругата му е българка и манталитетът на хората не му е чужд. Той е в Бургас, за да помогне със своя опит, има много какво да даде на младите.
 
Кой ще стане шампион в А група?
- Със сигурност борбата ще е сериозна. Смятам обаче, че Литекс Ловеч вече е доста напред - както като точков актив, така и като стил на игра.
 
Гледа ли контролата между Полша и България?
- Разбира се. И много се зарадвах, че отборът на родината ми спечели с 2:0.
 
Защо в немския национален отбор има толкова много футболисти с полски корени - например Подолски, Клозе, Боровски...
- След войната много поляци се преселиха да живеят в Германия, а техните поколения израснаха там. Но те се научиха да играят футбол именно в Германия, а не в Полша.
 
Мечтаеш ли някой ден и ти да облечеш фланелката на Бундестима?
- Е, кой не мечтае за подобно нещо? Но за да се случи, първо трябва да постигна нещо в кариерата си.
 
Има ли страната шансове да спечели световното в ЮАР?
- Винаги, когато има Мондиал, Германия е сред кандидатите за титлата. Според мен обаче
най-големият фаворит е Испания.
 
Иберийците са без конкуренция. Кой е любимият ти немски клуб?
- Щутгарт, защото дълго играх там и оставих много приятели в отбора. 8 Германия обаче Байерн е номер едно и няма кой да оспори този факт.
 
На кой нападател в света се възхищаваш най-много?
- На Кристиано Роналдо. Смятам, че той е най-добрият.
 
Как ти се струва животът в Бургас?
- Много е хубаво. Все пак сме точно до морето. Градът също е красив. Е, малко е старомоден, няма много нови неща. Улиците са доста разбити, но ние, германците, се чувстваме идеално тук. Водим спокоен живот, храната е супер, манталитетът на хората - също. 
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки