Стойчо Младенов: Андоне е голям, ЦСКА ще е шампион

"Берое са ми много симпатични, но „червените" ще ги отнесат", смята треньорът

Стойчо Младенов: Андоне е голям, ЦСКА ще е шампион

Когато стане дума за успехите на ЦСКА през последните години, неизменно изплува името на Стойчо Младенов. Той е единственият треньор, който направи „червените" два пъти шампиони от началото на новия век и затова вратите на „Българска армия" винаги са отворени за него. Младенов работи от Нова година в египетския ЕНППИ, но е водил тима само в три мача, тъй като имаше дълга пауза заради Купата на Африка. Треньорът следи изкъсо българското първенство и затова го потърсихме преди мача между отборите на Берое и ЦСКА, в които мина успешната му футболна кариера в България. Ето какво сподели специалистът пред "Меридиан мач".

 
- Г-н Младенов, тръгнахте трудно с новия ви египетски отбор ЕНППИ, как се справяте?
- Да, наистина е така. Записахме една победа и две загуби и се смъкнахме надолу в класирането. Има обаче още много мачове, в които можем да наваксаме изоставането си. Поставили сме си цел да се класираме в четворката и това е напълно изпълнимо. В момента сме на девето място, но разликата с челниците е малка и всичко е възможно. Аз срещам трудности, но те са главно с непознаването на отбора и съперниците. Много е трудно да се започне работа по средата на сезона, но съм убеден, че ще се справя. Правя нещата в движение, опознавам моя отбор, както и гледам непрекъснато записи на мачовете на противниците ни.
 
- Договорът ви е за шест месеца. Има ли възможност да останете в Египет и след изтичането му?
- В контракта има опция с удължаването му за още две години. Това зависи не толкова от класирането ни, колкото дали ще се харесаме с шефовете и ще продължим съвместната си работа.
 
- Вие сте единственият чуждестранен треньор в Египет, радва ли ви това признание?
- Няма как да не ме ласкае и съм възхитен от отношението на хората, които се отнасят със страхотно уважение към мен и колегите ми. Условията за работа са перфектни. Нашият отбор разполага с идеални затревени терени, имаме всичко необходимо в клубната база ресторант, басейн, фитнес, сграда за възстановяване.
 
- Това ли е рецептата за силата на националния отбор на Египет?
- Да, тук много ценят местните кадри и работят за развитието им. Най-важното е, че има последователност и стратегия за работа. Едва е минал третият кръг, но вече съм провел няколко разговора с ръководството за селекцията през лятото. Хората имат идеи и мислят няколко месеца напред.
 
- Нека се пренесем в България, изненада ли ви смяната на Любо Пенев в ЦСКА?
- Няма да крия, че ме изненада, но в крайна сметка това си е решение на ръководството. Те са си в правото да постъпят така, вероятно са имали основания да го направят. Тук обаче отново опираме до последователността, която я има в страните, в които се работи добре, а липсва у нас.
 
- Познавате ли Йоан Андоне и какво е мнението ви за работата му?
- Разбира се. Румънският специалист е сред най-добрите на Балканите в последните години. Имам и лични впечатления от него, защото имах удоволствието отборите ни да играят един срещу друг в Саудитска Арабия. Голям треньор е и съм сигурен, че ЦСКА уцели с привличането му. Това за пореден път доказва, че ЦСКА не търпи поражения, а винаги е устремен към титла, купа и пробив в Европа. Който обаче не е свикнал да работи на напрежението, което съпътства клуба, бързо отпада.
 
- Какво мислите за селекцията, която направи ЦСКА?
- ЦСКА привлича много футболисти преди началото на всеки полусезон, което не говори добре за клуба. Всеки може да направи селекция, но не на всеки се отдава да сглоби силен отбор. Имам възможност да следя всичко, което се случва в България по интернет и сателитната телевизия. Наясно съм с промените не само в ЦСКА, но и в Литекс, в Левски. Все пак е твърде рано да даваме оценки, защото пролетният дял е в начален стадий. Някои треньори така са провели подготовката, че отборите им да са в оптимална форма в средата на шампионата, други форсират още в началото. Нека минат следващите няколко мача и тогава може да се дава оценка на новите попълнения на ЦСКА, сега е още рано.
 
- Предстои мач на „червените" с Берое в Стара Загора, който е сред най-футболните градове...
- Бих казал дори, че Стара Загора е най-футболният град в България.
 
- Какъв развой очаквате на срещата?
- Лесни мачове вече няма. „Червените" определено ще срещнат трудности. Публиката в Стара Загора е изключително спонтанна, задружна, слива се с отбора, дава му сили. Никой не може и да си помисли да подцени Берое. Заралии имат моите абсолютни симпатии, но ЦСКА си е ЦСКА. , „армейците" са с класа над Берое и очаквам да вземат своето в този мач.
 
- Има ли сили ЦСКА да навакса изоставането и да стане шампион?
- Не само че има, но ЦСКА ще триумфира като шампион, сигурен съм в това. Не подценявам нито Литекс, нито Левски, нито другите големи клубове, но „червените" ги превъзхождат. В Литекс съм работил и знам каква е обстановката. Само адмирации за Гриша Ганчев, който наистина прави нещо сериозно за този клуб. Заслугата обаче е само негова. Хората, които са около Ганчев, са само за компания и повече пречат, отколкото да правят нещо градивно. Единствената задача пред Андоне е да направи от отличните футболисти, които е събрал, наистина голям отбор.
 
- Какво мислите за изхвърлянето на Ботев от „А” група?
- Много жалко е това което се случи. Ботев е сред най-големите и популярни български клубове. Лампичката светна ярко и нека това е сигнал за всички собственици на футболни клубове, както и за хората в БФС.
 
- Вярвам, че следите и какво се случва в националния отбор. Защо тимът не върви от много време насам, което се видя и на контролата с Полша?
- Моето мнение не се е променило в последните години. Смятам, че имаме много голям потенциал, но не можем да го използваме по най-добрия начин. Непрекъснато се правят експерименти, като се викат и налагат играчи, които имат по 5 мача за клубните си отбори. По този начин не им се прави услуга нито на тях, нито на националния тим. Нещо куца сериозно, но не знам какво точно. Тъжната истина е, че имаме футболисти, но нямаме колектив.
Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки