Веселин Топалов: Имам плюс от 5 г. пред Ананд

"Ананд е най-големият талант в историята на шахмата. Сега е на 40 г. и през половината от тях е бил сред най-силните шахматисти в света"

Веселин Топалов: Имам плюс от 5 г. пред Ананд

Руският журналист Юрий Василиевич от "Спорт експрес" взе интервю от Веселин Топалов след победата му на шахматния супертурнир в Линарес. Това е 11-ият супертурнир, който българският гросмайстор печели от 2005 г. до днес. На 23 април в София Веско ще играе мач за световната титла срещу Вишванатан Ананд (Инд).

 
- Играта ви в Линарес на моменти беше прекалено рискована, а срещу Ананд едва ли ще е така. Какво целяхте?
- На всички е ясно, че преди мач за световна титла никой не разкрива тайните си. В Линарес главната ми задача беше да потренирам. Играх за удоволствие, правех ходове, които ми харесват. Например жертвата на фигура в първия кръг срещу Гришчук беше много опасна, но ми допадаше. Не съм доволен от качеството на партиите. В нито една от четирите, спечелени от мен, не бях на победна позиция от първия до последния ход. Но пък играх интересно.
 
- Наградният фонд в София е рекорден за мач за световно първенство, ако не се смятат петте милиона долара за реванша на XX век Фишер – Спаски през 1992 г.
- В нашия мач наградният фонд е 2 милиона евро, т.е. около 3 млн. долара. Но ако Ананд беше проявил малко активност по този въпрос, щяхме да стигнем и 5 милиона. Индия е огромен пазар, а Ананд е изключително популярен. Ние бяхме готови да играем в Индия, но съперникът ми не си мръдна пръста. Все пак и 3 милиона са добра сума. Та Каспаров беше готов да играе срещу Широв, Пономарьов и Касимджанов само за милион. Но за нито един от тези мачове не намериха пари.
 
- Популярен ли сте в България?
- Разбира се. Даже ме каниха да участвам в шоуто "Денсинг старс". България е малка страна и звездите от световна величина са малко. Истинска суперзвезда беше Христо Стоичков. Сега е Димитър Бербатов.
 
- Неговият племенник Киприян Бербатов е международен майстор по шах на 11 г. Няма ли да го поканите в своя екип за мача с Ананд, както навремето Пономарьов покани 11-годишния Сергей Карякин?
- Знам, че Киприян ще присъства на мача, но не ми е идвало наум да го поканя в екипа. Ще си помисля.
 
- Какво е мнението ви за съперника?
- Ананд е най-големият талант в историята на шахмата. Сега е на 40 г. и през половината от тях е бил сред най-силните шахматисти в света. Все пак в Мексико, където Виши спечели световната титла, аз не играх. Заради идиотския регламент на ФИДЕ. Чисто психологически на Ананд ще му е комфортно да играе в София. А от мен всички ще очакват победа.
 
- Какви са вашите плюсове?
- Имам един плюс в съотношението на победите в партиите по класически шах срещу Ананд. Имам и пет години минус. Той е на 40, а аз на 35.
 
В. „Стандарт”
Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки